ACER TM4102WLMi - firmware na hardvare
ACER TM4102WLMi - firmware na hardvare
ahoj chcem sa spytat, ci neviete kde najst firmware pre grafiku:
ATI Mobility Radeon X700 64MB
Western Digital 80GB HDD
vsetko povodny HW
ATI Mobility Radeon X700 64MB
Western Digital 80GB HDD
vsetko povodny HW
ak najdem novy firmware na HDD tak sa viditelne zrychli book lebo to disk velmi brzdi a cital som ze to dost pomoze a tak isto aj grafika spravi svoje, len nikde ziadne firmware neviem najst, na dvdrw som nasiel to pomohlo ale ten disk a karta to by bolo super keby sa podari, takze hovoris ze pri biose to pojde... len nikto na okoli to este neskusal a v skole sa toho trosku boja (som informatik ), ze bios na booku menit to je riziko velke
ehm, ty si informatik??? trocha som z toho zmateny, lebo informatici obycajne vedia na co sluzi firmware firmware rozhodne nie je o zrychlovani pocitaca...
tak ako hovori mbelas - BIOS na graficku kartu sa automaticky nahra pri flashnuti BIOSu na notasi... co sa tyka toho zrychlovania - novy BIOS len opravuje chyby prip. prida nove funkcie, malokedy sa stane, ze dojde aj k viditelnemu zrychleniu, skor su pripady, ze dojde k spomaleniu - napr. pri mojom notasi sa s najnovsim BIOSom nahra BIOS GK, ktory znizuje maximalne takty pamati GK o nejakych 30MHz (tiez mam Mobility X700)
firmware disku - ten zozenies iba tak, ze sa skontaktujes s technickou podporou WD a oni ti ho poslu na mail. kazdopadne zrychlenie urcite necakaj a myslim, ze ked im aj vysvetlis dovod preco chces upgradovat firmware, tak ti odpisu to iste a nic ti ani neposlu
a co sa tyka celkovo upgradu BIOSu/firmware, tak tu plati jedno "svate" pravidlo - pokial zariadenie funguje normalne, nie je dovod robit upgrade... vela ludi sa na tom uz opalilo, len kvoli tomu, ze boli "blbi" a chceli upgradovat bios kvoli tomu, "aby mali najnovsi" a pritom si zabudli precitat instrukcie, prip. sa im to nepodarilo kvoli inym dovodom...
tak ako hovori mbelas - BIOS na graficku kartu sa automaticky nahra pri flashnuti BIOSu na notasi... co sa tyka toho zrychlovania - novy BIOS len opravuje chyby prip. prida nove funkcie, malokedy sa stane, ze dojde aj k viditelnemu zrychleniu, skor su pripady, ze dojde k spomaleniu - napr. pri mojom notasi sa s najnovsim BIOSom nahra BIOS GK, ktory znizuje maximalne takty pamati GK o nejakych 30MHz (tiez mam Mobility X700)
firmware disku - ten zozenies iba tak, ze sa skontaktujes s technickou podporou WD a oni ti ho poslu na mail. kazdopadne zrychlenie urcite necakaj a myslim, ze ked im aj vysvetlis dovod preco chces upgradovat firmware, tak ti odpisu to iste a nic ti ani neposlu
a co sa tyka celkovo upgradu BIOSu/firmware, tak tu plati jedno "svate" pravidlo - pokial zariadenie funguje normalne, nie je dovod robit upgrade... vela ludi sa na tom uz opalilo, len kvoli tomu, ze boli "blbi" a chceli upgradovat bios kvoli tomu, "aby mali najnovsi" a pritom si zabudli precitat instrukcie, prip. sa im to nepodarilo kvoli inym dovodom...
-
- guru
No v tomto sa mylis, kedze mam Acer tak firmware su jedina zachrana lebo oni pokaslu vsetko co sa da, pred par dnami som nainstaloval novy firmware na dvdrw. Teraz nenapaluje dvd 5 hodin ale jednu a pol, ked zozeniem este na hdd tak by sa to malo upravit na pol hodinu co je uz prijatelne.
Nie vsetko sa zda, take ake v skutocnosti je. Zrychli to nie cely system samozrejme ale zrychli to jednotlive operacie ako to napalovanie.
A firmware na tu grafiku no to je diskutabilne, na viacerych forach a strankach som sa docital ze to pomoze trochu ale to mi je jedno v podstate, hlavny je ten disk. TO je priorita cislo 1.
Kolko informatikov tolko nazorov a rieseni...
Nie vsetko sa zda, take ake v skutocnosti je. Zrychli to nie cely system samozrejme ale zrychli to jednotlive operacie ako to napalovanie.
A firmware na tu grafiku no to je diskutabilne, na viacerych forach a strankach som sa docital ze to pomoze trochu ale to mi je jedno v podstate, hlavny je ten disk. TO je priorita cislo 1.
Kolko informatikov tolko nazorov a rieseni...
upgrade firmwaru DVDRW je uplne bezna vec, to ti neberem, ale to ze ti napalka napaluje DVDcka niekolko hodin NIE je problem disku a uz vonkoncom nie jeho firmwarom... a vazne by ma zaujimalo ako si dosiel k prepoctu, ze s novym firmwarom na disku sa to z 1,5 hodiny skrati na 0,5 hodiny... a takisto nechapem, preco si si kupoval acer, ked si vedel aka je to znacka...
ale aby som len nerypal a nieco aj poradil - myslim, ze problem bude v tom, ze bud mechanika alebo disk (alebo obidve) nepracuju v DMA mode, ale PIO mode... daj si spravcu zariadeni -> IDE ATA/ATAPI Controllers -> a klikni na kazdy kanal (primary, secondary,...) a daj Advanced Settings, tam si skontroluj, ci vsetky zariadenia pracuju v DMA mode... ak nepracuju, tak v tom spravcovi zariadeni odober zo systemu prislusny kanal a restartni comp...
a pre ostatnych: nahravanie firmwaru na disk je uplne normalne, ale v 99% pripadov to nie je vobec potrebne (preto ani nie su firmwary na disky volne stiahnutelne z netu)... potrebne to bolo napr. v case ked frcali nForce4 cipsety - vtedy bol problem s ich SATA radicmi hlavne v kombinacii s Maxtor a Hitachi diskami v zapojeni RAID0... kedze nVidia si akosi nechcela priznat chybu, tak Maxtor to riesil upgradom specialnej verzie firmwaru, ktory si si musel vyziadat na tech. podpore....
ale aby som len nerypal a nieco aj poradil - myslim, ze problem bude v tom, ze bud mechanika alebo disk (alebo obidve) nepracuju v DMA mode, ale PIO mode... daj si spravcu zariadeni -> IDE ATA/ATAPI Controllers -> a klikni na kazdy kanal (primary, secondary,...) a daj Advanced Settings, tam si skontroluj, ci vsetky zariadenia pracuju v DMA mode... ak nepracuju, tak v tom spravcovi zariadeni odober zo systemu prislusny kanal a restartni comp...
a pre ostatnych: nahravanie firmwaru na disk je uplne normalne, ale v 99% pripadov to nie je vobec potrebne (preto ani nie su firmwary na disky volne stiahnutelne z netu)... potrebne to bolo napr. v case ked frcali nForce4 cipsety - vtedy bol problem s ich SATA radicmi hlavne v kombinacii s Maxtor a Hitachi diskami v zapojeni RAID0... kedze nVidia si akosi nechcela priznat chybu, tak Maxtor to riesil upgradom specialnej verzie firmwaru, ktory si si musel vyziadat na tech. podpore....
to ze ten firmware HDD pomoze pri napalovani som sa docital na inom fore, tam to tak riesilo vela ludi a zevraj to pomohlo, no nevedel som firmware najst (teraz uz viem ze on treba poziadat:-) a ten prepocet to nie je presny, povodne napalovala dvd tak cca. 5 hodin, aj to nie vzdy napalila dobre, ked som nainstaloval firmware novy tak je to teraz tak 1,5 hodiny +- a uzivatelia toho fora co maju novy firmware na HDD tvrdia ze po jeho instalovani sa ta doba skratila na priblizne pol hodku, pisal som len co som sa docital
a k tej kupe Aceru, ked som si kupoval book tak som si kupil Acer pre to lebo book s takym istym vykonom len od HP alebo IBM by ma vysiel o 10 tisic viac (co je pre mna dost vela), vtedy boli Acer-y viditelne lacnejsie, a pred tym som nemal ziadny book ani nikto na okoli a dokonca ani net som nemal cize ako sa hovori bola to kupa "na vlastnu päsť"
ale dakujem za radu, lebo mudruje vela ludi no radi malo
a k tej kupe Aceru, ked som si kupoval book tak som si kupil Acer pre to lebo book s takym istym vykonom len od HP alebo IBM by ma vysiel o 10 tisic viac (co je pre mna dost vela), vtedy boli Acer-y viditelne lacnejsie, a pred tym som nemal ziadny book ani nikto na okoli a dokonca ani net som nemal cize ako sa hovori bola to kupa "na vlastnu päsť"
ale dakujem za radu, lebo mudruje vela ludi no radi malo
no som skusal ale vsetko tam je v poriadku, vsade je nastavene DMA takze problem nie je tam, mimochodom je to Phillips DVD-RW a tie maju takmer vsetky tento problem (minimalne v bookoch Acer), hromadne ich reklamuju ludia, mne nesla prva vobec, ledva citala media, ked mi v servise dali novu (tiez Phillips), napalovala uz spominanchy 5 hodin jedno dvd. Cize pokazena nie je, jedine ze by bola uz z vyroby zla cela seria alebo co...
mbelas píše::D no to by me zajimalo jak nahrajes firmware na disk........
Třeba tak, že vytvoříš bootovací CD a na něj nahraješ software pro update firmwaru, který dostaneš od výrobce (dodavatele) harddisku. Pak nabootuješ z CD a spustíš. Takhle jsem to prováděl u Seagate disků, které měly problém při připojení do RAID1 (na stolním PC, ale to na věci nic nemění). No a po updatu firmwaru ten RAID1 začal fungovat bez problémů.
Tož tak
Petr