Svolávám „do boje“ všechny majitele NB ASUS A9Rp (5A056-důležité). Prodává se bez OS, po nainstalování WXP naprosto bez závad, po všech stránkách perfektně, prověřil jsem ho velmi důkladně. Jednak je můj a jednak se v tom trochu vyznám (driver na ATI grafiku jsem použil v rámci dolaďování starší, než byl na dodaném CD, a obraz je dokonce o mnoho lepší). V čem je tedy problém. Kontinuálně, s jednosekundovým intervalem, slabě problikává kontrolka pro indikaci práce na IDE kanálech. Nebudu podrobně popisovat, co vše jsem podnikl (SWAP, velmi podrobná analýza služeb, přidání půjčené paměti, mohutné zásahy do Registry, výměna HDD atd., atd.). Nic nepomohlo, ale něco se odhalilo. Zvláštnost potvrzená přes zastoupení ASUS-u v Ostravě po konzultaci s Taiwanem. Fakt, že HDD je připojen na Secondary-Master a DVD jednotka na Primary-Slave, je vlastností, nevadí a nedá se změnit (nejspíš jde o konstrukční záležitost a neexistence „kšand“ u NB to jen potvrzuje) – souvislost s daným jevem může a nemusí být. Dále se odhalilo, že problikávání „funguje“ i na W2k, ale nikoliv v DOS-u!!!. Tedy se dá usoudit, že v OS WXP a W2k je modul, který prostě testuje přítomnost jednotek, dostává špatnou nebo žádnou odpověď, a prostě test neúnavně opakuje. Test čeho? DVD jednotky!! Pokud zakážete práci jednotky DVD, blikání okamžitě přestane – jako řešení ovšem nepřijatelné. Na druhou stranu je pravda, že testování pomocí Sw FreeMeter prokázalo, že problikávání buď vůbec nezatěžuje CPU (nebo tak minimálně, že je neměřitelné) ani HDD. Pokud je vloženo médium, již tak slabé problikávání neustane, ale ještě sníží intenzitu. Použití debuggeru jsem zamítl, natolik jsem se angažovat nechtěl, i když mne opravdu lákalo zjistit, zda je testování „navěšeno“ na vektoru přerušení, nebo jde o čistě jistou HW záležitost a tím o konstrukční vadu. Tedy proč takové haló kolem prakticky nicotné záležitosti? Protože mne rozčiluje, že na to nemohu přijít. Má někdo nějaký nápad? Myšlenku? Souvislosti mohou být sakra vzdálené, zkuste kamarádky a kamarádi.Díky.
MT:+420 606 251 165, e-mail:gravo@volny.cz, Skype:gravo_w. Ještě jednou děkuji.
Obtížné řešení problému ASUS A9Rp (5A056)
-
- Moderátor
Mám na svém A6T taky hdd na sec. master a dvd na primary, ale nejsem si jistej jestli master nebo slave. Problémy s tím žádný nemám. Tobě bych doporučil zkusit jiné ovladače na chipset popřípadě flash jiného boisu.
Nezakládej víc témat s jedním problémem!
Nezakládej víc témat s jedním problémem!
Asus A6T (Turion X2 1600Mhz@0,9V(800MHz@0775V)), 1GB RAM, nVidia Go7600(450/400(OC:500/420)), Vista Business MSDNAA)
Díky za snahu. Jiný BIOS neexistuje. Prazvláštní zapojení HDD a DVD mi také nevadí. Co je hlavní, že problém byl vyřešen. Navedl mne příspěvek na chatu UPC, který pojednával o detekci Autoplay. Ale běžné vypnutí této funkce nestačilo. Nalezl jsem ještě příspěvek, vedený kvůli úplně jiné záležitosti (NERO), kde byl jeden velmi zajímavý zásah do Registry. Po chvíli laborování se dostavil efekt. Zatím.