Já osobně aktuálně nejvíce "nesnáším" práci s okny. To nejhorší je, že zavření app přes x nedělá vždy to samé. Je to aplikace od aplikace. Ve Windows to taky pár specifických app nedělalo, resp. šlo nastavit. V MacOS to často je zvření okna s dokumentem, ale app jako taková pořád běží. Přepnutím do ní se otevře nový prázdný soubor. Ale ještě horší je, že po tom, co takto app "zavřu", tak menu aplikace zůstane aktivní, jako bych ji ani nezavřel. Pokud jsem před tím měl otevřenou jinou aplikaci, tak vidím tu jinou aplikaci, ale menu té původní aplikace do doby, než nekliknu myší do té aplikaci, co vidím. Až pak se mění menu a ta aplikace je aktivni. Tedy, musím udělat vždy kliknutí navíc. Sice jablíčkáří najdnou mraky okecávání, jak to je ne dobré, ale logické, díky tomu, že macOS pracuje jinak s okny, ale za mně je to nepraktické a matoucí. Ani to nejde jinak nastavit. Našel jsem jediné řešení a to aplikaci "Autoraise", která umí toto řešit tím, že po pohnutí myší v aplikaci ji umí aktivovat. Problém ovšem je, pokud si otevřete nastavení aplikace, nebo nějaký její panel, detail souboru a tak dále, tak to není samozřejmě přes cenou obrazovku a pokud pokud myší v aplikaci, ve které sice jsem, ale toto okno je na jiném místě, tak jde okno do pryč, nebo se zneaktivní.
Další problém vnímám opět s okny, macOS má dost problém s maximalizací oken. Je na to mraky apps, ale mně schází taková jednoduchá klasika, že app prostě otevřu maximalizovanou. Ne, aby mi néco volné zůstalo tady, něco tam a já vždy musel po otevření toto udělat ručně. Některé to umí, některé prostě ne.
Pak taky je dle mého vidět, jak je macOS oriantován na zkratky a práci s klávesnicí. Ale kdo si ..... má pamatovat ty zkratky? Nemluvě o tom, že to je často nadlidský úkon, udělat ten prstoklad. Třeba neumí ve správcí souborů (finder) ani cut, řeší se to přes copy a pak paste s přesunem, což je command+alt+c. Jednou rukou dost problém, samozřejmě, můžu oběma, ale pak zase pustím myš.
Na straně druhé, a toto jsem oceňoval vždy i v minulosti, oceňuju, že aplikace mají jednotné menu, vždy stejné místo, systémově jasně dané a obecně prostě je to takové více konzistentní.
Každopádně, stejně, jako u iOS, tak i tady je vidět, jak je to dost nevyladěné a takové nějaké humpolácké. Třeba výzvy potvrzení oprávnění, to je masakr, když jich app chce více, to se otevírá x dialogů, nevíte, co se stalo a kde. I když dáte oprávnění, tak to neznačí, že už půjde instalace dále, jestli to proběhnulo a tak. No a když už jsme u instalací, tak to je taky prasárna, je pár způsobů, nic unifikované, často není ani instalátor. Nejčastěji se jenom namountuje instalátor jako virtuální disk, otevře se dialog a je nutné přesunou aplikaci (resp. její kontejner, neboli balíček) do aplikací, nebo někam. Pak odpojit virtuální disk. Jindy ani to ne, prostě app musíte přesunou dle vlastní potřeby někam.
Ani jenom práce s fotkami není moc komfortní, pokud používáte Photostream.
Práce na terminálu Windows taky zatím vázne, ale proti tomu, jaký to byl masakr před lety je to už pohoda, hlavně díky tomu, že už novější Windows servery umí lépé škálování, ač pořád mám problém, že se mi někdy extra zvětší kurzor. No a ta schíza pak s klávesovími zkratkami, kdy ač by mělo, tak néco nefunguje, resp. vemu command+c na macku a pak musím jít na ctrl+v, ale když dělám copy na widlích, tak tam ctrl+c a ctrl+v. A sice mám, nastaveno, že by mělo fungovat i commnad, tak ne vždy. Myš mi na terminuálu nedělá back přes tlačítko (MX Master 3s).
No, je toho dost, ale často jsou to prostě jenom změny "kosmetické", ale když člověk dělá přes 30 let něco nějak a pak je to jinak, tak...
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Nebo taková maličkost. Máte 2 slova. Ve Windows doubleclickem označíte slovo, smažete a mezera tam zůstane. Tedy, pokud chci smazat i mezer, tak dávám 2x backspace. Toto děláte dekády. Ale v macOS když takto smažete slovo, tak on rovnou smaže i mezer před slovem
A pokud tam použijete zažité z Windows, schází poslední znak, co byl před mezerou
Nemáte tam delte, takže to je fn+backspace. To by nevadilo, ale delete ve správci souborů (finder) se dělá přes command+backspace
Tedy 2 různé delete.
Uff, psal bych dlouho, ale...HW skvělý, nezahřívá se moc (nedělám naročnou práci na HW, WorldOfTanks to taky nerozžhaví), výdrž kolem 20h na baterii, display super (až na ten výřez, ale naštěstí je zde většinou v menu a tak to není moc vidět při černé barvě menu). Mám 14" verzi, je lehčí, jednou rukou to zvládám v pohodě (teď tedy úplně ne, protože jsem si vyvrátil palce na koloběžce), magsafe super, nabíjet to můžu i 30W maličkou nabíječkou Anker Nano a ne pomalu 1kg zdrojem od herního notebooku