Vestec bohuzel nejsem

ale muj osobni nazor je, ze jeste alespon rok potrva, nez se Windows Vista (hlavne 64-bitovy operacni system od Microsoftu) nejak vyrazneji rozsiri (neocekavam, ze bys koketovala s Linuxem, jehoz 64-bitova verze tu uz nejaky patek je, a napr. BeOS asi ani neznas...).
To znamena, ze teprve za vice nez rok nastane doba, kdy bude k dispozici vetsi mnozstvi dobre otestovanych aplikaci pro Vistu a budou opraveny nejvetsi diry ve Viste a tudiz uz bude mit smysl zacit smysl premyslet o prechodu z Windows XP (mimochodem, v prubehu tohohle roku by mel vyjit dalsi service pack pro XP, takze se s nimi pro zatim stale jeste pocita...).
To je muj osobni odhad. Fakta jsou takova, ze nikdo momentalne poradne nevi, na cem je. Jak rychle se Vista rozsiry, kolik z nich bude 64-bitovych (protoze Vista se budou delat i pro 32-bitove procesory) a tak. Ono tech 64-bitu je dulezitych treba, kdyz bys mela vic nez 4GB ram, coz stejne nebudes, co se realneho zvyseni vykonu tyce nebo nejakych jinych uzasnych veci tyce, zatim se nic moc nekona - zatim spis jen marketing...
Pokud pocitas, ze si tak za dva roky nebo drive koupis zase jiny pocitac, podle mne vubec nepotrebujes 64-bitovy procesor... Vzhledem k tomu, ze za dva roky uz bude technika zase uplne nekde jinde a vzhledem k tomu, ze se tady bavime o low-endovem pocitaci, myslim, ze nema smysl pocitat s praktickou zivotnosti pocitace vyssi nez prave ty 2-3 roky...
Nezapomen, ze z notebooku se cim dal vice stava spotrebni zbozi... takze i vyrobci (stale existuji vyjimky jako Thinkpady od IBM/Lenova) stavi notebooky ze stale levnejsich soucastek, takze pocitej, ze se ti po skonceni zarucni lhuty pocitac drive ci pozdeji umre...
Secteno a podtrzeno, koupil bych si tedka treba ten Fujitsu Siemens Pa1510 a zbyvajicich 6 tisic (veci nez 20% ceny noveho pocitace stejne tridy) bych dal do kasicky na novy notebook za 2 roky, az ti vyprsi zaruka u tohohle. Stary notebook prodas, rozbijes kasicku, par penez pridas a dopadne to tak, ze za dva roky a pomerne malo penez navic budes mit pocitac, ktery bude presne vyhovovat tvym narokum za dva roky (at uz se to vyvine se 64-bity a jinymi serepetickami jakkoliv) a nemusis se tedka strachovat nad tim, jestli mas jit do drazsiho a lepsiho nebo nemas...
Promin, ze jsem se tak rozepsal, nejak mi to ujelo
Jo a TV kartu si muzes poridit ke skoro jakemukoliv notebooku, protoze se dela spousta TV karet do PCMCIA slotu do ExpressCard slotu nebo do USB, takze neni problem (jestli chces nejake odkazy, dej mi vedet).
Compal HGL30, Merom T7200 2.0GHz, nVidia 7600go 256MB, 1GB DDR2 RAM, 120GB 5400rpm HDD, WiFi, BT, Win XP Pro CZ
Predtim: IBM ThinkPad T30, Digital HiNote Ultra2000, IBM ThinkPad365x, MicroStar Notestar NP-740