Low-end na doma (kolem 7000 Kč)

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
Lukasov
občas něco napíše

Low-end na doma (kolem 7000 Kč)

Příspěvekod Lukasov » 23 říj 2014 22:57

Dobrý večer,

na podobná témata jsem zde již narazil, přesto bych vás prosil o radu. Jedná se o notebook pro mamku, které definitivně odešel deset let starý domácí desktop, na kterém se beztak nedalo absolutně cokoliv dělat. Jelikož jsem se přestal hlouběji orientovat v počítačích někdy na střední škole nebudu vypisovat požadované komponenty, ale jen notebookové využití, které je opravdu nejzákladnější.

- surfování
- HD video
- výjimečně MS Office

Tohle asi zvládne v přijatelné rychlosti i absolutní low-end kolem 7000 Kč. Původně jsem se chtěl vyhnout Acer/Asus notebookům, čemuž se asi nakonec v téhle cenové kategorii stejně nakonec nevyhnu. Jak jsou na tom dnes tyhle značky za tyhle ceny se spolehlivostí? Byl bych rád, aby vzhledem k tomu, že bude převážně ležet doma na stole a v zásuvce a nebude přetěžován vydržel alespoň 5 let...

Co jsem hledal i zde na fóru, tak nejpřijatelněji vychází asi tyto dva notebooky.

Acer Aspire E1-510: http://www.alza.cz/acer-aspire-e1-510-c ... .htm#popis

Acer Aspire E1-532: http://www.alza.cz/acer-aspire-e1-532-c ... 488333.htm

Logicky bych předpokládal že 530>510, ale rozdíl je asi jen v procesoru a ten přijde mi, že má 510 novější, tedy bych opět předpokládal lepší? :) Pokud by přece jenom padly návrhy na jiné notebooky za podobnou cenu, budu za ně rád.

Můj další předpoklad, který bych chtěl potvrdit, že dnešní integrované grafiky zvládnou i Full HD videa? Nic náročnějšího asi počítač nečeká.

Moje poslední otázka se přece jen vrací ke značce. Vyplatí se připlatit si 1000-2000 Kč za spolehlivější notebook?

Děkuji moc za odpovědi!

tiktak
guru

Příspěvekod tiktak » 23 říj 2014 23:29

Od zadu - integrované grafiky dnes zvládnou Full HD videa bez problémů.
Situace ohledně "značek" se diametrálně změnila a musí se posuzovat konkrétní model konkrétní značky dle ceny/použití/parametrů. Za 7000 dnes žádná značka nenabízí notebooky alespoň trochu bytelné konstrukce, kde by se předpokládalo pracovní vytížení a výdrž notebooku o moc déle, než po skončení záruky (mohou jen příjemně překvapit)
Z toho plyne i to, že když si "připlatíš" třeba 1000-2000 za "značku" jako Lenovo, HP, zaplatíš spíše než za kvalitnější provedení za tu "značku" - nic moc jiného za hardware a nic moc jiného v kvalitě provedení nemůžeš očekávat.
Jaký je "bordel" v přeznačování nových CPU na Celeron N, Pentium N, Core (tedy těch Lowendových) si můžeš přečíst třeba zde
http://notebook.cz/clanky/technologie/2 ... -zakaznika
a podle toho následně vybírat notebook s procesorem, který optimálně není postavený na původních Atomech.
Protože pak notebook s Pentiem N může být podstatně "slabší" než s Celeronem (což opravdu dost klame i mírně pokročilé uživatele nászvoslovím - jak je dobře napsané v článku)
je: 2x T60P, X220, 2x 8570W Dreamcolor, E6420
bylo: E7440, M6600, X230T, T440P, E6400, XPS 1330, D630, D620, D610, D600, C640, HP N6200, HP NX8220, T43P

roman2277
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod roman2277 » 23 říj 2014 23:49

Ber radši ten druhý.Jinak do 10tis je to vše na jedno kopyto.
Lenovo Legion 9,Lenovo Legion Slim 7,Ipad PRO M1,Naim Uniti Atom,Dali Epicon 6,LG OLED TV
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3

Zpět na „Jaký vybrat notebook“