Máte s ním niekto skúsenosti?
Chystám sa ho nahodiť budúci rok alebo cez vianočné prázdniny tak zatiaľ zisťujem čo a ako.
Ako hlavné plus vidím v tzv. rolling uptades, neexistuju verziu OS iba sa stále iba uptaduje takže dokiaľ sa OS nezosype tak netreba reinštalovať kvôlli zrušenej podpore /ubuntu má jeden rok keď nerátame LTS/. Je údajne oveľa rýchlejší, skôr su uvoľňované nové balíčky, človek má nainštalované iba to čo chce, oproti ubuntu pri menení konfigurákov sa sám nerozbije.
Ako hlavný mínus vidím prvotné rozbiehanie a bojím sa ďalších konfigurácii hoci údajne majú super wiki, vrásku mi robí počet balíčkov v repositároch ktorý je u ubuntu 2x večší.
Vedie ma k tomu hlavne deprimácia z nefunkčných tlačítok na ovládanie hlasitosti, občasné chybičky za ktoré môže moje strkanie palcov tam kde som nemal /treba reinstall OS/, zvýšenie rýchlosti OS, ak niečo nepokazím tak nebudem mať žiaden dôvod preinštalovať OS /zastaralosť návodou, nepodpora starého OS.../, rýchlejšie uvoľnovanie aktualizácií /ešte stále neuvoľnili napr. OO3/.
Arch linux
-
- guru
uf, toto som si nevšimol, keď už nič tak to postnem i tu:
momentalne som prešiel z Ubuntu /už skoro rok čo fičim na ňom /10.04.2008// na Archlinux hlavný dôvod bola ospevovana rýchlosť, modulárnosť, KISS princíp /keep is stupid simple/ a môj pocit že najviac ubunťákov prechádza práve na arch. Keby som chcel tak to cele nahodim behom jedného dňa ale onačil som sa s tým cca. 2 dni.
Prve čo ma napadlo je že inštalácia ubuntu je mágia. Tu po inštalácii sa človek dostane do príkazoveho riadku a všetko inštaluje od nuly/veľmi veľmi silno odoporúčam mať druhý pc s otvorenou wiki/. Inštalácie i napriek tomu sa mi zdala ľahká /moje skúsenosti:práca so všekými win. od 3.11; rok na linuxe, pravidelné čítanie naj. webou o HW/SW/lin, anglina/ ak som mal wiki.
Námaha sa odvďačí oveľa rýchlejším bootom /u mňa cca. 40s, ubutnu 2x viac čím je skoro vyrovnané s neopuživanym XP/, všeobecne ak sa nenainštaluje compiz je arch pekelne rýchly oproti ubutnu. Zmetený som z toho že copmiz je viac než viditeľne pomalší.
Obrovská výhoda /zatiaľ neodskúšaná, arch mám ani nie týždeň/ je v tom že neexistuje hlavná verzia, stále sa iba upgraduje a cd ktoré sa sťahujú a z neho inštaluje je iba aktuálny snapshot toho čo je v repozitároch.
Aby som nechválil tak mínusy sú v repozitároch kde je oveľa menej balíčkov /cca 22000 vs 4500/ ale sú nejaké uživateľske čo som ešte neskúšal lebo všetok hlavný sw mám. Zatiaľ sa mi nepodarilo nainštalovať knotes, z neznámych dôvodov nejde mi príkaz shutdown tj. nedá sa vypnúť z bežných ponúk /to som vyriešil pridaním ikony na panel ktorá spúšťa poweroff ktorý nb vypne /
Všetkým ktorý majú trochu času a chcú sa s linuxom trochu posunúť ďalej alebo si ho zrýchliť tak odporúčam archlinux, ostatným určite bude stačiť ubuntu.
pozn.:zatiaľ som neskušal wifi ani BT, prve doma nepotrebujem ani nemam ako vyskušať a druhe mi zatiaľ nejako nechyba
momentalne som prešiel z Ubuntu /už skoro rok čo fičim na ňom /10.04.2008// na Archlinux hlavný dôvod bola ospevovana rýchlosť, modulárnosť, KISS princíp /keep is stupid simple/ a môj pocit že najviac ubunťákov prechádza práve na arch. Keby som chcel tak to cele nahodim behom jedného dňa ale onačil som sa s tým cca. 2 dni.
Prve čo ma napadlo je že inštalácia ubuntu je mágia. Tu po inštalácii sa človek dostane do príkazoveho riadku a všetko inštaluje od nuly/veľmi veľmi silno odoporúčam mať druhý pc s otvorenou wiki/. Inštalácie i napriek tomu sa mi zdala ľahká /moje skúsenosti:práca so všekými win. od 3.11; rok na linuxe, pravidelné čítanie naj. webou o HW/SW/lin, anglina/ ak som mal wiki.
Námaha sa odvďačí oveľa rýchlejším bootom /u mňa cca. 40s, ubutnu 2x viac čím je skoro vyrovnané s neopuživanym XP/, všeobecne ak sa nenainštaluje compiz je arch pekelne rýchly oproti ubutnu. Zmetený som z toho že copmiz je viac než viditeľne pomalší.
Obrovská výhoda /zatiaľ neodskúšaná, arch mám ani nie týždeň/ je v tom že neexistuje hlavná verzia, stále sa iba upgraduje a cd ktoré sa sťahujú a z neho inštaluje je iba aktuálny snapshot toho čo je v repozitároch.
Aby som nechválil tak mínusy sú v repozitároch kde je oveľa menej balíčkov /cca 22000 vs 4500/ ale sú nejaké uživateľske čo som ešte neskúšal lebo všetok hlavný sw mám. Zatiaľ sa mi nepodarilo nainštalovať knotes, z neznámych dôvodov nejde mi príkaz shutdown tj. nedá sa vypnúť z bežných ponúk /to som vyriešil pridaním ikony na panel ktorá spúšťa poweroff ktorý nb vypne /
Všetkým ktorý majú trochu času a chcú sa s linuxom trochu posunúť ďalej alebo si ho zrýchliť tak odporúčam archlinux, ostatným určite bude stačiť ubuntu.
pozn.:zatiaľ som neskušal wifi ani BT, prve doma nepotrebujem ani nemam ako vyskušať a druhe mi zatiaľ nejako nechyba
sice stare tema, ale take jsem presel z ubuntu na archlinux hlavne kvuli rychlosti gnome, ktera je v ubuntu desna. Nahodil jsem arch 64bit + xfce4 - to ma vlastni kompozitor, vykreslovani je bleskove a cely system proste lita, coz se o ubuntu nedalo rici. Na druhou stranu jsem stravil hoodne casu rozbehanim tiskaren, nastavenim hal policy atd atd. V ubuntu chodilo vse hned po pripojeni a proto asi i ta mizerna rychlost Arch je opravdu bleskovy, nenarocny na HW (tak dlouho vyply vetrak jsem jeste neslysel ) a po poladeni napajeni vydrzi na bat. vice jako Visty64bit, na kterych jsem behal 2 roky a nikdy si neztezoval. Na linux jsem presel spise z duvodu uceni novych veci
HEL81 archlinux x86_64, HP 4340s core-i5 ivy bridge Win8
-
- občas něco napíše
E17 jsem take vyzkousel. Velmi light prostredi je LXDE, kde je spravce oken openbox. Gnome se mi vubec nelibi. Mam rad jednoduche prostredi, do ktereho si nahazu apps (qt4 , gtk), ktere mi vyhovuji a prip. veci zedituji pres konfiguraky Nepotrebuji tu hromadu klikatek kolem, co je v KDE ci Gnome..
me XFCE : http://luta.7u.cz/arch.jpg
a LXDE : http://luta.7u.cz/desktop.png
me XFCE : http://luta.7u.cz/arch.jpg
a LXDE : http://luta.7u.cz/desktop.png
HEL81 archlinux x86_64, HP 4340s core-i5 ivy bridge Win8
Re: Arch linux
dostal som ntb s nainstalovanym Archlinuxom a chcel by som si zmenit stanndardnu qwertz klavesnicu na qwerty. Ako to mam urobit?
Re: Arch linux
archlinux neznám, zkoušel sem narychlo něco vygooglit, ale dost možná by nakonec došlo na orgasmicova slova
pokud trváš na linuxu, volil bych Ubuntu
pokud trváš na linuxu, volil bych Ubuntu