Ubuntu

LINUX, MAC OS a další co lze nainstalovat na notebooky. Dostribuce, ovladače, jak to funguje atp.
MartenP
píše často
Příspěvky: 449
Registrován: 08 srp 2007 13:41

Příspěvekod MartenP » 16 zář 2008 18:32

Jo aha, já jsem si říkal, že se mi ten větráček točí, jak má :)

Guf
guru
Příspěvky: 511
Registrován: 08 čer 2007 19:44

re

Příspěvekod Guf » 16 zář 2008 19:33

Nazdar, když jsem si ve Vistách nainstaloval grub, abych mohl nabootovat Linux, jak se mám teď zbavit toho, aby mi systém při náběhu nenabízel nabídku, zda-li chci Windows nebo Ubuntu?

Chci aby mi najel Windows jako dřív.

Grub jsem odinstaloval, ane dělá to dál. Díky
IBM/Lenovo ThinkPad R61 C2D T7100 1,8GHz, 4Gb RAM/667MHz, Hitachi 120GB/5400ot., Intel GMA X3100, 14,1 WXGA(matný), WIN 7, 3roky carry-in

Dorota
píše často
Příspěvky: 291
Registrován: 12 zář 2008 13:33

Příspěvekod Dorota » 16 zář 2008 19:43

Nastartuj do linuxu, a ručně edituj soubor menu.lst (adresář boot\grub). najdi položku default- je u ní nula. Místo ní napiš pořadí systému který chceš mít nastavený jako primární. Pozor-počítáno od nuly na té úvodní obrazovce kde si vybíráš systém. Taktéž v tomto souboru můžeš změnit položku timeout- to je doba v sekundách po kterou se ona tabulka výběru systému zobrazuje. Že musíš mít pro editaci tohoto práva roota snad nemusím zdůrazňovat. Více na wiki.
HP 4520s WT290EA#ARL
Toshiba Satellite A200-1ZB

polo

Příspěvekod polo » 16 zář 2008 19:46

Vloz si DVD s Vistou do mechaniky a daj repair...

Alebo cez recovery daj repair...

Samozrejme funguje aj pre XP..

Pochopil som spravne chces aby ti Win. bootoval normalne...

Guf
guru
Příspěvky: 511
Registrován: 08 čer 2007 19:44

re

Příspěvekod Guf » 16 zář 2008 20:55

Mám k noťasu pouze DVD "Windows anytime upgrade", z něhož mám možnost nainstalovat Vistu, ale Repair tam nikde není.

Pouze je tam volba nainstalovat a upgradovat.

Nedá se to odstranit ještě nějak jinak? Třeba editací v registru nebo tak?? Nic dalšího mě nenapadá. Díky
IBM/Lenovo ThinkPad R61 C2D T7100 1,8GHz, 4Gb RAM/667MHz, Hitachi 120GB/5400ot., Intel GMA X3100, 14,1 WXGA(matný), WIN 7, 3roky carry-in

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8856
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR

Příspěvekod swarm » 16 zář 2008 20:57

"Windows anytime upgrade" není ani instalační CD/DVD s OS, ani recovery. Vistu z toho rozhodně nenainstaluješ žádným způsobem.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

Guf
guru
Příspěvky: 511
Registrován: 08 čer 2007 19:44

re

Příspěvekod Guf » 16 zář 2008 21:13

No a vidíš, já jsem ji naistaloval hned několikrát právě z tohoto DVD :D
IBM/Lenovo ThinkPad R61 C2D T7100 1,8GHz, 4Gb RAM/667MHz, Hitachi 120GB/5400ot., Intel GMA X3100, 14,1 WXGA(matný), WIN 7, 3roky carry-in

Dorota
píše často
Příspěvky: 291
Registrován: 12 zář 2008 13:33

Příspěvekod Dorota » 17 zář 2008 07:37

Tak nám ještě napiš, jestli se s pomocí tohohle DVD dostaneš do konzole pro zotavení. Jestli ano, pak už je pomoc vcelku snadná.
HP 4520s WT290EA#ARL

Toshiba Satellite A200-1ZB

feech3ck
občas něco napíše
Příspěvky: 53
Registrován: 10 zář 2008 16:43

Příspěvekod feech3ck » 17 zář 2008 09:02

Mel sem stejnej problem. Reseni je snadny: Pri vyberu OS vyberes windows a hned pak zmacknes F8, das opravit (nebo co tam je), aby ses dostal do konzole pro zotaveni. Napises "bootrec /fixboot", nebo "bootrec /fixmbr" a je po problemu.

Guf
guru
Příspěvky: 511
Registrován: 08 čer 2007 19:44

re

Příspěvekod Guf » 17 zář 2008 10:03

Díky, ale ty příkazy nějak nefungují... nechce je to vzít. Dal jsem nouzový režim s příkazovou řádkou. Repair si tam nemůžu vybrat... :(

Ještě mě napadá, nešlo by to řešit úpravou boot.ini? Nevíte někdo kde tento soubor najdu a jak ho mám editovat do defaultního nastavení? díky
IBM/Lenovo ThinkPad R61 C2D T7100 1,8GHz, 4Gb RAM/667MHz, Hitachi 120GB/5400ot., Intel GMA X3100, 14,1 WXGA(matný), WIN 7, 3roky carry-in

feech3ck
občas něco napíše
Příspěvky: 53
Registrován: 10 zář 2008 16:43

Příspěvekod feech3ck » 17 zář 2008 10:23

Divny... este zkus jenom "fixboot", nebo "fixmbr", tusim ze tak to bylo v XPckach (bez uvozovek samozrejme:)). V boot.ini toho moc nevykoukas, pac Grub se spousti este pred tim.

Dorota
píše často
Příspěvky: 291
Registrován: 12 zář 2008 13:33

Příspěvekod Dorota » 17 zář 2008 10:43

Ne, upravovat boot.ini ve vistě opravdu nemá smysl. Vista bootuje poněkud jinak než XP. Abys byl v obraze- Když jsi nainstaloval grub, přepsal jsi záznam v MBR- zapsal jsi tam, kde se grub nachází. Ale tím taky zmizel původní zavaděč. Ten se právě dá obnovit pomocí instalačního disku visty z "konzole pro zotavení" přesně těmi příkazy co ti napsal feech3ck.
HP 4520s WT290EA#ARL

Toshiba Satellite A200-1ZB

Guf
guru
Příspěvky: 511
Registrován: 08 čer 2007 19:44

re

Příspěvekod Guf » 17 zář 2008 11:01

Nějak se nemůžu dostat do konzole pro zotavení...
IBM/Lenovo ThinkPad R61 C2D T7100 1,8GHz, 4Gb RAM/667MHz, Hitachi 120GB/5400ot., Intel GMA X3100, 14,1 WXGA(matný), WIN 7, 3roky carry-in

Dorota
píše často
Příspěvky: 291
Registrován: 12 zář 2008 13:33

Příspěvekod Dorota » 17 zář 2008 11:09

Tak jsme zase o 6 až 8 postů výš... Instalační CD/DVD vista...
HP 4520s WT290EA#ARL

Toshiba Satellite A200-1ZB

feech3ck
občas něco napíše
Příspěvky: 53
Registrován: 10 zář 2008 16:43

Příspěvekod feech3ck » 17 zář 2008 11:30

Nevim no, ja se tam dostal a instalacni dvd nemam...


Zpět na „LINUX a další OS“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CCBot a 0 hostů