PUMA vs. Linux

LINUX, MAC OS a další co lze nainstalovat na notebooky. Dostribuce, ovladače, jak to funguje atp.

PUMA pod Linuxem:

Prekvapila, jede to lip, nez jsem cekal(a).
4
50%
Zdesila, nefunguje skoro nic.
1
13%
Neco mezi, jeste to proste neni ono.
3
38%
 
Celkem hlasů: 8

bratrekim
občas něco napíše
Příspěvky: 49
Registrován: 01 srp 2008 20:05

Příspěvekod bratrekim » 19 úno 2009 09:14

Inu, ještě že se dobře bavíte :)

Já se vůbec nebojím, že bych v kterékoli distribuci nenašel ty ovládací serepetičky atd.

Jediné, čeho se bojím, je instalace. Potřebuju mít jistotu, že se i po instalaci dostanu do vist, abych nemusel strávit hodiny nad hledáním nějaké alternativy v linuxu. O to jediné mi jde, proto se s tím tady nervuju.

Kdyby mi někdo dokázal zaručit, že fedora neudělá s vistama krátký proces, šel bych do toho hned. Mint ale vychází z ubuntu, má skoro stejnou instalaci a na internetu je spousta uživatelů, kteří nemají s ubuntu + vista problém. K fedoře toho jaksi nemůžu tolik najít.

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 19 úno 2009 16:02

Vsechno je to o instalaci zavadece, a obe distribuce pouzivaji GRUB ... coz je odstavec z kompletni prirucky pro Fedoru (10)

centos
guru
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod centos » 19 úno 2009 20:37

Taky myslím, že problém nebude ani v jednom případě. Navíc, pokud by nebylo možno spustit Windows, lze zavaděč opravit z instalačního média. To ale zase znepřístupní linux.
ASUS F3Ka, Arch linux
bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

bratrekim
občas něco napíše
Příspěvky: 49
Registrován: 01 srp 2008 20:05

Příspěvekod bratrekim » 21 úno 2009 21:29


Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 21 úno 2009 21:37

Kdy ti ta Fedora zamrzla? :) Ja ji teda z liveCD nikdy neinstaloval, pouze z DVD, ale nikdy jsem nic takoveho nezazil... takze nechapu, momentalne si chrochtam s nejnovejsim kernelem a podvoltovanym procesorem, teploty jsem ztlacil v zatezi o takovych 10-15˚C :) a to bych ti doporucil taky, zkusit zkompilovat vlastni jadro... je mozne, ze tim vyresis spoustu neduhu.
Naposledy upravil(a) Solitary dne 21 úno 2009 21:39, celkem upraveno 1 x.

centos
guru
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod centos » 21 úno 2009 21:38

Hezký článek. Jsem rád, že se líbí :)
Voyager zamrzí..
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

bratrekim
občas něco napíše
Příspěvky: 49
Registrován: 01 srp 2008 20:05

Příspěvekod bratrekim » 21 úno 2009 23:15

Solitary: už jsem měl stažené dvd a chtěl jenom vyzkoušet wifi, kterou jsem poprvé nevyzkoušel...nevím čím to bylo, ale zamrzla při startu nějakou divnou hláškou...(hned potom jak nabíhají ty tři pruhy v jednom)...pak jsem to už nezkoušel...

A co se týče toho jádra...s tím mě už netrap. Já mám před maturitou a chci jenom klid. Až budu mít externí HDD tak pořádně zazálohuju a zkusím tu fedoru...ale do té doby...

Centos: to teda...nespal jsem kvůli tomu tři noci...

centos
guru
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod centos » 21 úno 2009 23:25

Solitary: podle čeho ses řídil, když jsi ho kompiloval prvně? vyskytly se nějaké problémy?
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 22 úno 2009 00:45

centos: Jak to myslis, podle ceho jsem se ridil?
bratrekim: Pred maturitou? Tak to mas ted hodne flakani co? :) maturita je komedie, sice to rika kazdej, ale je tomu tak...

centos
guru
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod centos » 22 úno 2009 10:52

Nějaký návod nebo tak.
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 22 úno 2009 15:28

Jo takhle, tak toho je na netu spousta... ale tezke to neni.
V podstate staci stahnout potrebne jadro ( treba 2.6.28 ), nejlepe do /usr/src a tam rozbalit prikazem "tar xvfj linux-2.6.28.tar.bz2" po te si pro usnadneni lze udelat jeste link "ln -s linux-2.6.28/ linux" takze od ted muzes chodit do slozky pres /usr/src/linux ... ted mas pripravenou slozku s jadrem a aplikujes patche, ja tam treba daval jen ten jeden, a to tak, ze jsem ho zkopiroval do te slozky a aplikoval prikazem "patch -p1 < linux-phc.patch" hodi to vyjimku asi v jednom pripade, jelikoz to neni patch pro toto jadro, ale fungovat to bude, takze zrejme neslo o nic podstatneho :) a ted uz muzes zacit konfigurovat, mas na vyber nekolik moznosti... treba je "make menuconfig", to je konfigurace pres klasicky "DOS-like rozhrani", ze zasady pouzivam tuto konfiguraci, protoze mi prijde nejprehlednejsi, ale samozrejme lze pouzit i jine, v GUI, dle prislusnych knihoven (make kdeconfig, make xconfig, atd.). Je toho dost, staci si vybrat... s konfiguraci ti asi moc neporadim, jelikoz to je opravdu dost individualni a zavisi to od hardwaru, co mas v notesu, ale muzu ti poradit, ze je vhodne davat jako moduly to, co muze byt jako moduly a primo do kernelu cpat veci, co musi byt primo v kernelu... video drivery jsou vzdy treba jako modul. Az to nakonfigurujes, je vhodne si to ulozit (do souboru .config) takze v pripade ze budes potrebovat, muzes tu samou konfiguraci pouzivat znovu. Ted uz k samotny kompilaci, a tu provedes takto "make && make modules_install && make install" ... prvni prikaz zkompilujes jadro a moduly, druhy nainstaluje moduly do adresare /lib/modules/2.6.28 a treti prikaz ti nainstaluje prislusne soubory jadra do /boot a pripise ti dane jadro do zavadece.

Otazky? :) Jinak kdyz zadas do Googlu "kompilace jadra" urcite toho najdes dost, ale samozrejme ja ti to podavam v aktualni verzi, jelikoz spoustu toho co najdes, sice bude pro verze jadra 2.6, ale i tak se dost veci trosku zmenilo a treba ty kompilacni prikazy udava kazdy trosku jinak (tyhle tri prikazy to resi spolehlive a snadno) Jeste se treba udava, ze pred kompilaci se pouziji prikazy na vycisteni od prebytecnych souboru, "make clean" nebo "make mrproper" a jeste pred tim treba "make dep" aby zajistil spravne zavislosti a ze vse je na spravnem miste. Ale nikdy jsem je nepouzil, takze nevim...

centos
guru
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod centos » 22 úno 2009 18:25

Zatím bez, dík :)
Návod je třeba na ubuntu.cz, ale ten se mi zdál dost složitý a zdlouhavý. Časem se do toho pustím.
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 22 úno 2009 19:33

S tim co jsem napsal dokazes zkompilovat jadro, samozrejme to podstatne ti napsat nemuzu a to je ta konfigurace, ale myslim, ze kdybys zkompiloval jadro bez jakekoliv konfigurace a nechal tam to co tam je, asi by to taky bezelo, ikdyz by to bylo nelogicke to takhle udelat :) ona ta konfigurace zas tak tezka neni, ale je tam toho hafo, takze to opravdu chce projet kazdou vec a kontrolovat, jestli pripade neco nepotrebujes nebo neco co tam nechces. Takze to chce aspon nejakou znalost toho hardwaru, co mas uvnitr... ja treba skoro nic neumazaval a jen obcas neco pridal, takze ted kdyz se kouknu na velikost toho adresare v /lib/modules tak ma 550MB zatimco puvodni moduly od Fedory maji jen 50MB :) casem se na podobne cislo mozna taky dostanu :lol: :wink: je tam totiz spoustu veci, ktere nikdy nepouziji, ale nechal jsem to tam... ruzne podpory pro radio, rozhrani ktere na notebooku v zivote neuvidis a ktere tam ani nemam, a tak


Zpět na „LINUX a další OS“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CCBot a 0 hostů