Výměna 17" LCD panelu

notebooky MSI a vše kolem nich
drk22
guru

Výměna 17" LCD panelu

Příspěvekod drk22 » 11 srp 2009 18:35

Zkoušel jsem trošku zaspekulovat s výměnou LC panelu na NB MSI. Na různých místech k tomu obcas mají některé informace (často si odporující). Takže to dávám jako předmět do diskuze.

Stávající panel 1x CCFL 1680*1050.
Pokud bych ho xtel vymenit tak za VUXGA. K dispozici je jak CCFL tak LED panel. napriklad lp171wu3 (ccfl od LG za +-200$ max, mel by pasovat do GT725) nebo napr LED lp171wu4.
Narazil jsem na forum kde jeden clovek zkousel vymenit ccfl panel ve svem delu za LED. Odstranil invertor (ktery LED panel nepotrebuji) a pak zjistil ze mu chybi kabel k lcd (ktery byl jiny), ten sehnal a nasledne zjistil ze mu chybi kabel k napajeni LED a dokonceni pribehu tam nebylo. (Nekde predtim nekdo ovsem tvrdil ze to uspesne provedl)

Nicmene az zas tak radikalni by clovek nemusel byt, mela by stacit výmena za CCFL ( ta je drazsi nez ta led) verzi (i kdyz tam jsou reakce lidi, ze obcas clovek natrefi na panel ktery docela dost posvetluje ze spodni hrany, s timze zalezi na stesti).
jenze na dalsim miste jsem zas narazil na prodejce tech panelu, ktery tvrdil ze krome velikosti a podsvetleni se musi dodrzet i rozliseni, jinak ze se muze spalit invertor a datovej kabel (ty nejsou soucasti dodavaneho panelu). prijde mi to dost nelogicke, protoze inventor nalaji trubici za LCD a ta je snad stejne ba zohledu na rozliseni ne? A uz vubec nechapu proc by se mel spalit datovej kabel....

Ma nekdo nejake zkusenosti odkazy atd?

polo

Příspěvekod polo » 11 srp 2009 18:42

WUXGA maju 2x LVDS kabel...(Ono nemusi ti ten displej vobec ist doska(BIOS) ti ho nemusi zobrat a hlavne ti nemusi book podporovat take rozlisenie pripadne bude potrebna vymena aj LVDS kablika)

A celkovo nechapem co sa vlastne pitas ide ti o vymenu panelu resp. aky problem riesis ?

drk22
guru

mno

Příspěvekod drk22 » 11 srp 2009 19:17

Book se s tim rozlisenim normalne prodava. Neni duvod aby ho bios nevzal znat. Tohle by si mozna zaslouzilo blizsi vysvetleni tj. jak se LCD lisi od oexterniho panelu, bo elektronika by melabyt defakto v tom panelu a ne na desce, ne (az na naky napajeni)? A ten datovej kabel se jak lisi (krome tvaru) od digitalniho kabliku na ext. monitor?

LVDS kable je oznaceni (jestli tomu rozumim) druhu kabelu ne? Tj kablik pro vysokorychlostni datovej prenos. Ten asi na napajeni trubice nepotrebuju, takze hadam ze to bude ten ohebnej datovej kablik. A fakt nexapu proc by tam mel byt 2x? Vim ze pri rozlizeni 25xx*19xx nestihaly kabely prenaset data a bylo potreba mit dva DVI kabliky a musela to umet grafika ale co to ma spolecnyho s WUXGA?

No a dyz si to jeste jednou prectes tak je prvnim postu jasne napsano o co mi de... Vymenit panel na NB MSI. A dal v textu .. WSXGA+ LCD za WUXGA.

drk22
guru

ok kablik

Příspěvekod drk22 » 11 srp 2009 19:34

"lcds nowdays use an interface called LVDS and it comes in two flavors: 1ch and 2ch. lower resolution panels use 1ch while higher resolution panels use 2ch."

Takze je mozne ze tim ze spali kabel mysleli ze tam da misto 2 kanalovyho 1kanalovej kablik bo ten 2k je zpetne kompatibilni, aspo sem o krok dal, ted este od jakyho rozliseni se pouzivaj 2kanalovy.

A porad nechapu proc by mel odejit invertor, ze by se ty trubice navzajem az tak lisili? Navic nekery lcd se dodavaj i s nim.

Zpět na „notebooky MSI“