Jak odůvodnit reklamaci - je vůbec možná?

notebooky Lenovo (IBM, ThinkPad, Lenovo 3000) a vše kolem
-MaX-

nevyřízená reklamace

Příspěvekod -MaX- » 08 kvě 2010 20:29

Reklamoval jsem ze stejného důvodu TP R500 a výsledkem byla zpráva technika: "Po konzultaci s nadřízeným sevisem IBM, slabé občasné pískání není závada." se kterou nesouhlasím. Může mi prosím někdo fundovaný popsat jak postupovat dále?

Pro hrubou představu notebook píská (slyšitelné na 3+ metru) při běhu na baterie a nečinnosti na max. perf. 3s v 10s intervalu + spousty náhodných pískání při různých činnostech, nastaveních napájení a vložených paměťových kartách - zrovna při kopírování z xD karty píská nejvíce, může to být chyba karty? Myslím že ne.

Bajdik

Příspěvekod Bajdik » 08 kvě 2010 22:08

ThinkPady pískají, pískaly a pískat budou..

X61 pískala, reklamace úznána, dostal jsem desku, která pískala ještě více
T500 píská při baterce na maximální výkon taky. Bohužel po výměně disku za SSD je to slyšet i na battery power.

Myslím, že pískání je VLASTNOST veškeré elektroniky. Záleží jen na tom kolik tam je cívek a o co začnou rezonovat. Bohužel, RollCage je na rezonanci přímo stavěná..

Lockhard
píše často

Příspěvekod Lockhard » 18 kvě 2010 12:05

Tak dnes jsem obdržel notebook zpět z opravy.

Prý byl vadný system board (základní deska?). V předávacím protokolu je zapsáno: Provedena diagnostika, záruční výměna vadného system boardu, update VPD (to je co?), system update, otestováno.

Nicméně realita je taková, že po přepnutí CPU power management na automatic je slyšet opět to samé pískání, co předtím. Rád bych měl tento parametr na automatic, jelikož se mi tím snižuje spotřeba o zhruba 3-4W (z 12-14 na 9-10), což je dosti vidět na výdrži na baterku.

Jak radíte postupovat dále s tímto problémem?

Mám tam opět naběhnout a žádat další výměnu desky? Jak bych měl lépe specifikovat reklamaci?
Je vůbec možné dosáhnout v rámci reklamace zdárné opravy?
Nebo se s tím budu muset zkrátka smířit a vybrat si mezi tichem (CPU power management na disable) a výdrží?

Předem díky za vaši odpověď!

pistek.jiri
občas něco napíše

Příspěvekod pistek.jiri » 18 kvě 2010 17:31

Najdi někoho, kdo má stejný model a zjisti jestli nepíská stejně. Každý to vnímá jinak, ale píská vážně hodně notebooků (ne-li všechny), jen to u některých přehluší větrák/disk a u některých ne. Často pomůže vypnutí speed stepu, nebo jiné ovladače VGA. Nejpískavější ThinkPad o kterém vím je asi T60 15.4" s ATi grafikou. VPD jsou sériová čísla dílů (tuším vital product data), mění se to pomocí IBM HMD (hardware maintenance diskette) aby sedělo sériové číslo na štítku s tím co je v BIOSu.
Institution of Black Magic

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 18 kvě 2010 17:56

Ten můj kus třeba nepíská a mám ten samý. Měl jsem tu ještě dva kusy a nepískal ani jeden. Přitom bych řekl, že jsem na to citlivý a běžně to u recenzovaných notebook (dost často) poznám.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

Lockhard
píše často

Příspěvekod Lockhard » 19 kvě 2010 00:20

Děkuji za oba příspěvky!

Co tedy radíte? Mám se ještě jednou pokusit o servis? Respektive má to vůbec význam? Pokud je zde pravděpodobnost, že bych alespoň z 50% dostal nepískající desku, tak bych do toho šel, ale jinak mi přijde zbytečné "obětovat" svůj notebook na dalších cca 14 dní.

Předem díky za radu!

pistek.jiri
občas něco napíše

Příspěvekod pistek.jiri » 20 kvě 2010 12:06

Máte se swarmem stejnou grafickou kartu? Věci s integrovanou většinou pískají o poznání míň... Ono to podle mě záleží na konkrétní kombinaci. Jak jsem psal o té T60 15.4", ta když má ATi X1400, Windows XP, poslední ovladače, zapnutý speedstep, a na stránce s puštěným videem v internet exploreru se zaroluje, tak zapíská že jsem se poprvé lekl, jestli v něm něco nechytlo. Testováno na dvou kusech, u obou to bylo stejné. Někdy to zase závisí na pohybu myši - píská jen při pohybu s ní (resp. s touchpadem/trackpointem) a při nečinnosti je ticho.

Já bych prostě našel někoho kdo má stejný model a když mu to nebude při stejné činnosti a nastavení pískat tak jako tobě, hodil bych to o5 do servisu.
Institution of Black Magic

djmicho
guru

Příspěvekod djmicho » 20 kvě 2010 13:49

To pískání při scrolování na stránce je problém u 50% karet Ati (ale u každého kusu jiná intenzita), tlumivky prostě pískaly, pískají a budou pískat (správně navržené obvody jsou prostě nadlidský úkon :lol: )
[url]https://valid.x86.fr/na6qv4][img]https://valid.x86.fr/cache/banner/na6qv4-5.png[/img][/url]

Lockhard
píše často

Příspěvekod Lockhard » 20 kvě 2010 15:15

pistek.jiri: Mám verzi s integrovanou grafikou (14,1'', typ 7732-NEG) a tuším, že swarm má ten samý model.

Nicméně po zpětném nastavení CPU power managementu se mi zdá, že notebook stále píská (ač o něco méně), takže jej zkusím asi znovu vyreklamovat, ale nechám si zavolat rovnou technika a popíši problém přímo jemu.

btw: Je to jen "vymoženost" Win7 a Vista nebo i XPčka je potřeba po změně základní desky telefonicky aktivovat?

Ghostos
občas něco napíše

Příspěvekod Ghostos » 31 srp 2010 18:08

Já jsem onehdá řešil problém s pískáním na svém lenovu SL500 a tohle je vyjádření Lenova

"There is a high pitch noise which we are aware, this noise is not loud and
is well within the system specifications, however, some customers are more
susceptible to this noise than others. If disabling CPU Power Management in
the BIOS (Config > Power Management menu) resolves the issue, then this
confirms it is this noise and this is not regarded as a fault.

This noise is not specific to Lenovo systems as it is a characteristic of
the Core 2 Duo processors, the noise is produced as a result of the
processor actively changing clock speeds, disabling this feature will
have a slight impact on battery life but, based on our testing, this impact
would by minimal from a user perspective."

jedná se tedy o Vlastnost použitých procesorů...

Zpět na „notebooky Lenovo (dříve IBM)“