MacBook - který? Nebo zůstat u Windows?

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 03 pro 2012 20:41

airmt píše:Vždycky mě překvapuje, jak jsou switcheři nadšení z OS X a všem přijdou Win hrozné. Já když jsem byl teď zkoušet nejnovější mutaci OS X, tak mě to spíš přišlo neintuitivní a omezené. Holt jsem odkojen na MS od počátku 90. let :) Win 8 jsem ještě nezkoušel.
Jinak iStyle moc nemusím, ale možná to bude jedním namyšleným pitomcem, který dělá v ostravské pobočce. Myslím, že výborný servis zajistí i českém v Apple store. Pokud to nebudeš brát na firmu, máš 2letou záruku i tam.


No ono to je o tom, ze kdyz se musis odprostit od Win kompletne a pak te ceka opojeni. Instalace programu na Win je napr. od Maca horor.. Pouzivani ctyr ploch zaroven a prehazovani mezi plochami - parada.. nevim, jestli to osmicka uz umi...ale je to fakt parada.. V safari jedu bez mysi...neni treba, protoze na vsechno staci stri prsty.. Proste jsem nadsenej, tak mi to neber.. Chapu, ze MacOs neni pro kazdeho, me to ale sedi..
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

airmt
píše často
Příspěvky: 249
Registrován: 18 zář 2006 13:07
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod airmt » 03 pro 2012 23:34

Michale, já ti to přece neberu, jen jsem se "nahlas" zamyslel, proč mi furt nedochází ty výhody OS X, možná jsem natvrdlý, ale stále zvědavý :) zkusím si půjčit macka od kámoše a lépe to vyzkoušet.

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8856
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 04 pro 2012 00:09

No nevim, byly měsíce, kdy jsem jiný komp než Mac neměl po ruce, a myslim si, že jsem si na ten systém dostatečně zvykl, ale že bych v něm dělal rychleji než ve Windows, ten pocit nemám. Oboje dělám podobně rychle. Něco mám radši na Macu (hlavně příprava prezentací v Keynote, který je úplně někde jinde než debilní powerpoint - dokonce mám jeden Mac s dálkáčem čístě na prezentování a jinak ho nepoužívám), něco zas na Win (práce s textem, tabulky). Jinak je to podobné.

Michale, nevim přesně, jaké ty máš problémy s instalacema na Win, ale tehle problém jsem fakt nezaznamenal. Když ho budeš mít příště, klidně se zastav a já ti s instalací programu pomůžu :). Na mě to působí dost stejně - je to proces na pár desítek sekund. Pokud jde o velké programy, tak tam už je průběh instalací vůbec docela podobný (aspoň moje zkušenost ze střižny). Nakonec sám mám třeba Win+Mac licenci na Cubase 6.5 a instalace na PC i na MacPro doma byla snad na krok stejná.

Jako já nechci Mac hanit. Pracuju na něm rád, ale asi v něm nedokážu vidět to, co někteří nový switcheři. Rychlost práce mám v obou systémech podobnou a proti Macu jsou pak řady problémů, které jsem za dlouhé roky okusil:

- Celé prostředí je strašně nestálé - každá verze OS má z půlky změněné API, takže je jen otázka času, kdy nějaká aplikace na nové verzi nepůjde (děje se to pořád i u velmi drahých produktů). Něco si koupíte, kvůli něčemu jinému pak potřebujete novou verzi OS, ale v té už neběží původní produkt, takže buď mít dva stroje, anebo... nebo nevim.

- Některé stroje se z malicherných důvodů stávají nepodporované novými verzemi OS, a pak zas obvykle za nějaký čas zas nejdou nové aplikace.

- Celková politika vývoje OS různými způsoby nutí uživatele nemít jinou než poslední verzi, což jsou často jinak zbytečné výdaje. Pro spoustu profíků už poslední verze nepřinášej to, po čem by zrovna toužili - naopak řada dlouho požadovaných věcí pořád nějak nejde a teď se ještě od profesionálních uživatelů ustupuje (viz třeba konec MacPro, stále špatná práce s více monitory,...).

-... a s tím souvisí poslední bod - z Apple se stala konzumní masovka vedená manažery. Věřím, že ještě dlouho budou produkovat super stroje, ale tak nějak to všechno okolo na mě působí už spíš negativně. Třeba je to teď jenom můj pocit a je to krátkodobá odchylka... až čas ukáže.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 04 pro 2012 08:50

Ja jsem mylsel celkove ovladani systemu. Instalaci myslim to, ze nez se clovek ve windowsu k necemu proklika, v Macu uz program je davno nahozeny. Prace s plochami (pro me nedocenitelna), chapu ze jako vyhodu to kazdy brat nemusi. Ale nerikam, ze ve Winech se pracovalo spatne. Jen kdyz chci v Macu neco nastavit, zmenit - prijde mi to intuitivnejsi a jednodussi.
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

Python.P
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 4172
Registrován: 07 bře 2009 19:56

Příspěvekod Python.P » 04 pro 2012 09:53

Třeba ty plochy jsou řekl bych toruchu práznej argumet, používám Dexpot, nastavím co a jak chci včetně zkratek. Další okno ctrl + alt + x / předchozí y

alt + numero číslo plochy.

Ale ano musíš naistalvoat další program který má 1,6 MB ;)
X301 - "WKS"
T42p - Old-school gaming machine... (not moded yet)
past: X220,T420,T400,X60,X31....

Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 04 pro 2012 11:06

Jj.. mozny je vsechno.. Ale mackat ctr+alt+ neco, nebo prejet tremi prsty nahoru po touchpadu.. tam rozdil je. Ale jasne - na windows jde vsechno. Horsi je, ze cim vic programu do winu nabalis, tim vic se mrvi system... Ale jasne.. Nechci tady presvedcovat, ze Mac je lepsi... U me stale trva pocatecni euforie.. :lol:
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

Python.P
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 4172
Registrován: 07 bře 2009 19:56

Příspěvekod Python.P » 04 pro 2012 11:20

já to beru tak že používám TrackPoint tudíš mám ruce furt na klávesnici a sjíždět na touchpad je zase pro mě ztráta času ;)
X301 - "WKS"

T42p - Old-school gaming machine... (not moded yet)

past: X220,T420,T400,X60,X31....

Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 04 pro 2012 11:40

Bradavici jsem taky na Winech pouzival. Ale neni to uplne ono... Jinak Dock je taky pod winama instalovatelny (Rocket Dock..) Jenze pak te nas..... , kdyz ti win napise, ze v aplikaci Rocket Dock doslo k neocekavane chybe... - to jsem se vzdycky mohl po.... smichy. Stejne tak jako kdyz jsem predvadel prezentaci v PP a u 5. slidu mi to spadlo ( podotykam - SSD disk, cista instalace OS - 2mesice predem, antivir Norton, vsechny updaty, legalni Officy). Kdyz se mi to pak stalo asi o mesic pozdeji znovu, rekl jsem si, ze Windows musi pryc (jinak - byla to jen textová prezencka - cili zadne video, animace apod...). Plus samozrejme obcasna nestabilita i ostatnich programu. U Maca (sice ho mam zatim cca 3T) ani jeden program zatim nespadl. Asi nahoda, nebo stesti zacatecnika..
Jedine, co mi vadi, je to, ze na SSD se nabaluji data, ktera ja jako uzivatel musim mazat (u Win sice to same), ale tady mi to prijde horsi.. Nastesti jsou na to programky, ktere to osetri bez problemu..



Jinak k te rychlosti s bradavici.. Urcite na Macu dokazu byt mnohem efektivnejsi.. Ale to je treba tim, ze trackpoint mi i Lenovu stval a nerad jsem ho pouzival...
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

3dcamilo
píše často
Příspěvky: 114
Registrován: 13 bře 2008 21:07
Bydliště: Smolenice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod 3dcamilo » 04 pro 2012 12:01

ja som bol pozriet mb pro v predajni, hral som sa s nim asi 5 min a hned sla dole aplikacia notes...co teraz? nahoda? neviem...cele tie diskusie o tom ako kde co pada / nepada su o nicom podla mna na dve veci. pouzivam napr free riesenia comodo fw a avira free av a nema cele roky nemam problem s virusmi...co teraz, su win bezpecne?? alebo ked je niekto truba a pouziva to ako pouziva a nataha kopu bordelu, su win potom derave? su akurat najviac rozsirene a je teda pre ne najviac bordelu a a pouziva ich aj naviac uzivatelov...
mne osobne sa os x velmi paci, povodne som zamyslal os x a mb pro, mozno nieco na odskusanie casom nieco kupim, zatial som skoncil u x220t a win 7 ktore sa podla mna jednoduchostou ovladania blizia k os x, ten mi zase pripada niekedy az velmi jednoduchy, nedopracovany, ale nemam dlhodobu skusenost, takze je to mozno len pocitove, naviac ja nie som tuner a po nainstalovani napr w7 nic okrem optimalizacie pre ssd a instalacie potrebnych aplikacii nic ine so systemom nerobim, nepotrebujem to, nechce sa mi to, je to pre mna zabity cas, a asi aj preto to win slape ako hodinky...
npouzivam ziaden cc cleaner a ani nic podobne, procesov mi bezi 128 a je to stale svizne...jediny problem je moloch firefox.
...win 7 mozem pouzivat v default konfigu ako ich nainstalujem a nemusim nic menit - mno u tablet verzie x rady je tam troska viac nastavenia, prave koli peru a dotykovemu ovladaniu - ale ak chcem, mozem sa s nastavenim os pohrat, menit, atd ale nemusim ak nechcem. detto ios vs droid. nepamatam si kedy mi win ukazali bsod...ked mi spadla aplikacia, tak to bolo koli zlemu nastaveniu po instalacii koli ssd ked som nastavil paging file na 0 a dosla ram...
jedine co mna osobne stve pri win je ze klesa ich vykon a boot so stupajucimi aktualizaciami win / office, ale mam celkom novy stroj (W7 64bit SP1 + xx aktualizacii), tak to zatial necitim...uspanie a prebudenie rovnako rychle ako na os x - do 4 sec na prihlasovaciu obrazovku.
ovladanie je podla mna rovnako ako design individualne...
co som skusal os x tak mi tam osobne vadia vselijake animacie, prechody a pod serepeticky...a hlavne dockovacia stanica, aj ked na mac sa okolo 150usd da kupit...
fu na dnes staci :shock: :D
Asus Zenbook UX305CA-FC025T / Past:
MacbookAir
X220 / i7 / 8GB RAM / 2 x 256GB SSD Crucial / Ultrabase3 / W10 64bit prof / Dell 2209WA

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8856
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 04 pro 2012 13:45

Michal27: To ani není štěstí. Spíš jsi měl předtím smůlu a pravděpodobně nějaký HW problém s minulým notebookem.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 04 pro 2012 17:03

No to uz je ted stejne jedno... HW problem asi tezko - pameti, SSD, procesor - vse testovano, bez chyby..bez vadnych sektoru.. Spis SW problem.. Doufam, ze se tomu ted vyhnu. Ja vlastne ani nevim, co bych na Macu mel delat, kdby se neco seklo... :lol: Ctrl+Alt+Delete to ale asi nebude, jelikoz jedna klavesa chybi :lol:
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8856
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 04 pro 2012 17:09

Michal27: Já už viděl nepočítaně systémů, které prošly opakovanými testy a stejně se podobně chovaly kvůli vadě CPU, čipové sady, nebo třeba zrovna toho SSD (tam bylo taky dost vadných sérií).
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 04 pro 2012 17:21

To uz nikdy nezjistim :lol: Jinak ty retina ready aplikace pribyvaji jak houby po desti.. Jen ten Office furt vypada jak aplikace z roku 1990... nastesti jsem se uz odnaucil ho pouzivat.
Ted jsem mel MacBooka polozeneho vedle Samsungu 900 s 1600x900 displejem... porovnni laika - Samsung ma displej svitivejsi, to je bez debat...
Podani barev ma ale mnohem horsi - takove prepalene. A to rozliseni je holt znat a to dost - je to i v tomto vysokem rozliseni takova hra na kosticky.. Nedokazu si uz predstavit 1300x700 (presne to nevim), to uz musi bejt hnus nejvetsi. Vyhodu Samsungu vidim pri pouziti venku, protoze ta svitivost je masakr... docela by me zajimalo, za jak dlouho to vycucne baterku, kdyz jede clovek na max. Ted jsem si jeste stahnul kalibraci monitoru od jednoho typka z fora - delal to nejakym profi kalibracnim strojem a je to parada.. Podani stejne jako stolni NEC profi monitor.
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012


Zpět na „Jaký vybrat notebook“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 41 hostů