Predinstalovany OS

notebooky Acer (Aspire, TravelMate) a vše kolem
b3h
píše často

Predinstalovany OS

Příspěvekod b3h » 24 dub 2010 12:50

Zdravim Vas,

tak jsem si koupil novy notebook Acer Aspire 3820T a mam na nem predinstalovany OS windows 7 HP. Po prvnim spusteni se mi automaticky spustila instalace (mozna jen konfigurace a nasledne rozbaleni na disk), po restartu jiz nabihaji normalmne. Muj dotaz je takovy, je mozne nejak spustit konfiguraci znova, jako kdybych pustil NB poprve? Jinak jsem se dival pres spravce pocitace ve windows na rozdeleji hdd, a jsou tam 3 oddily, na jeden je 11 GB velky, kde je predpokladam instalacka OS, druhy je 100 Mb a slouzi asi jako zavadec instalace, no a treti je isk C, kde je nainstalovany OS. Dalsi ma otazka zni, je mozne napr. programem gparted, rozdelit existujici disk C: napr. na dva a pak znova spustit instalaci OS z prvniho oddilu? Nerad bydch prisel o ty oddily kde jsou drojova data k OS co dodava Acer.

David Barborka
píše často

Příspěvekod David Barborka » 24 dub 2010 13:21

Na první otázku odpovím, že osobně si myslím, že to nepůjde. Na rozdělení disku ti odpovím, aby sjis to udělal ve windows a nemusíš používat jiné programy. Dej ovládací panely - nástroje pro správu - správa počítače - vlevo správa disků - a tam pravým tl. myši klikni na jednotku C a dej zmenšit velikost. Pak si zvolíš kolik chceš z C odkrojit. Jo a je lepší to dělat po čerstvé instal. systému, nebo po defragmentaci, tím docílíš toho, že můžeš odkrojit více místa.
Původně: Acer Aspire 5520G-502G25Mi AMD Turion 64 X2 TL-60 2GHz, 2x 1GB DDR2, 250GB, SMulti, 15.4" lesk, VGA NVIDIA 8600M-GS 512MB, NVIDIA 630M

Nyní: Obr Acer Aspire 8942G

stavač
guru
Kontaktovat uživatele:

Re: Predinstalovany OS

Příspěvekod stavač » 24 dub 2010 15:20

11Giga je skrytí oddiel PQSERVICE v ktorom je cela inštalacia W7+ovladače HW, tích 100Mb je vytvor W7 ktore si vytvorí aj normalne DVD W7 jedina nepekna vlastnost W7, bola by tu taka možnost rozdelit to C:/ a to takto bud že si k notbuku pripojiš externu mechaniku DVD a nainštaluješ si Norton Ghost 15 alebo si od niekal zoženeš Recovery CD Norton Ghost 15 a do USB portu vložíš USB Klúč aspon 16Giga ktorí bude už naformatovaní a donho si spravíš backups operačného systemu C:/, potom v nastrojoch bud v prikazovom riadku cez diskpart si odoberieš z C:/ alebo si v ponuke nortona zmenšíš C:/ na kolko chceš, ked maš deskop kde sa da sata disk napojit tak si tam cez nortona sprav obraz disku a v nastrojoch diskov-sprava diskov uprav to C:/ no a už len rozbalíš ten backups do noveho C:/ čo ti to bude zhruba trvat 18minut, ak sa na to necítiš a maš strach že niečo zbabreš tak to daj niekomu schopnemu spraviť čo sa v tom dobre vyzná lebo z nastrojmi diskov nie sú srandičky, keby si chcel preinštalovat znova notebok tak sa vyvola inštalacia pri spustení notbuku zatlačením klaves ALT+F10 pri acroch a aj v priručke je to napísané ak si hu nahodov nečítal lebo skoro každí si myslí že je to zbytočnosť.
P 3-733MH, zd: MSI, ram 640MH pc133, hdd 40Giga+hdd 60Giga, Ati Radeon 9600 AGP 8x, os Windows vista Ultimate SP2 An+Ua+Ru+Sk

b3h
píše často

Příspěvekod b3h » 25 dub 2010 00:34

No v zalohovani oddilu s Windows nejsem zadnej amater, takze totot neni pro me problem. Me hlavne slo jak vyvolat novou instalaci OS ze zalozniho oddilu, pac jsem se divla do manualu (strucneho) a tam nic o tom nepsali, takze mozna to bude v tm pdfku. No je pravda ze manual me cist dnes uz ani nenapadne ;) No a s tim oddilem kde mam zalohu instalace, ona tam byla jedinna kdyz jsem NB dostal? Nebo tam byla nachystana i ta 100 MB? jde mi taky o to, ze kdybych chtel treba nainstalovat W7 Pro, tak zda staci odstranit disk C: nebo i ten 100 MB? Nechci proste prijit o ten instalacni oddil co mi tam nechal Acer...

stavač
guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stavač » 25 dub 2010 06:04

Ked programatory acer vytvorily skrity oddiel tak určite nevytvarali 100Mb oddiel lebo všetky subory na spustenie a spravu diskov su tam uložené a ked chceš dačo o tom vediet tak si o tom tu prečítaj http://acerfans.ru/faq/1320-skrytyj-raz ... -75xx.html , ak sa chceš o tom presvedčit tak si ho otvor čo je v nom uložene, ked si vytvoríš bitovä kopiu nainštalovaného systemu na C:/ cez nortona tak si to možeš prenies aj na druhy sata disk na ktorom si pripravíš particie cez diskpart, ked inštaluješ z DVD W7 tak si tvory windows 1OOMb oddielik jak daku pamet čosi podobne WinXP jak si vytvorilo 8Mb, obnova tavarenskeho oddielu sa roby cez klavasi ALT+F10 pri štarte notbuku
P 3-733MH, zd: MSI, ram 640MH pc133, hdd 40Giga+hdd 60Giga, Ati Radeon 9600 AGP 8x, os Windows vista Ultimate SP2 An+Ua+Ru+Sk

b3h
píše často

Příspěvekod b3h » 25 dub 2010 11:55

Takze pokud jsem to spravne pochopil, tak pokud si nainstaluji Win 7 z USB, tak klidne mohu zrusil oddil s diskem C a ten 100 MB, ale ten Aceracky zalozni necham a zbytek disku rozdelim a nainstaluji na nej cokoliv, tak kdykoliv budu moct naistalovat ty win z acerackeho oddilu? Jde mi jen o to, ze mam instalacku Win 7 Pro a chtel bych si je naisntalovat, ale nechi zaroven prijit o ten aceracky oddil pro instalaci puvodne dodanych Windows. Tenj tam proste chci nechat zachovany

stavač
guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stavač » 25 dub 2010 14:28

Ked si to C:/ rozdelíš tak si tam nainštaluj toho profesionala ale počítaj z tím že nespustíš ten skritý oddiel lebo si ho spravil neaktívny ale ked ho budeš chciet spustit tak ho musíš spavit aktivny aby ti začal botovat, na to aby si vytvoril aktívny oddiel treba použit diskoveho managera trebarz, Cute, acronis, norton ghost, gparted a podobne, inak bolo by dobre keby si si ten nainštalovany system a z neho spravil backups lebo sa može stat to že sa ti skazí disk a servis ti akurat len da noví disk a nič viac ine lebo on nezodpoveda za software ale za HW, ked si inštaloval windows tak ti si odsuhlasil licenciu a nie servis, možeš si aj zazalohova tiež skrity oddiel cez nortona a z toho okazu na link si dobre prečitaj jak sa tvorí skrity oddiel na novom disku a jak to spravit funkčné aby to dokazalo botovat

Zpět na „notebooky Acer“