Zpomalování her - Acer 5741G

notebooky Acer (Aspire, TravelMate) a vše kolem
Microfilas
občas něco napíše

Zpomalování her - Acer 5741G

Příspěvekod Microfilas » 21 lis 2010 03:36

Prosim o pomoc. Mam Acer 5741G cca 4 mesice a uz tak dva mesice se mi stava ve vsech hrach stejny problem. Hra se kazdou chvilku zpomaluje, zadrhava. Uz sem tu tenhle problem nasel ale dane reseni nepomohlo, jelikoz drivery laptop2go nebo jak to je, se mi nechteli nainstalovat. Zkousel jsem nainstalovat posledni drivery z ofiko NVidia webu ale nepomaha.
Jeste jedna informace, ktera vam treba pomuze, ze tento notebook ma podporu DirectX 10 ale od prodejce je zde nainstalovan DirectX 11. (Asi nejakej profik z alzy)
Proto jsem vyzkousel spustit hru Mount & Blade:Warband misto direct 9 na direct 7 a olala - problem nebyl. Jen nechci spoustet vse pres DX7, kterej ma hrozny detaily atd.

Predem dekuju za rady

Python.P
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Python.P » 21 lis 2010 10:34

podle mě ten NB rozhodně nerozchodí ty hry na DX11 protože je na to slabý :) a DX7??? to je trochu zastaralý ne?
X301 - "WKS"
T42p - Old-school gaming machine... (not moded yet)
past: X220,T420,T400,X60,X31....

Microfilas
občas něco napíše

Příspěvekod Microfilas » 21 lis 2010 11:29

Je ale co s tim Dx teda? Odinstalovat to poradne ani nejde, tak co s tim?

PS- Jednou se mi pres e-mail dostal do stolniho pocitace vir, kterej spousti procesy v pocitaci a vyhradni svchost.exe . Na stolnim pc jsem to vyresil nejakou zalohou ale od te doby si nejsem jistej, jestli ho nemam i v notebooku, ze by to zpusobovalo muj problem - mam spustenych asi 14 procesu svchost.exe , ruznych typu - SYSTEM, LOCAL SERVICE, NETWORK SERVICE .. NOD vsak nic nenasel
Naposledy upravil(a) Microfilas dne 21 lis 2010 12:03, celkem upraveno 2 x.

Doktor D60
píše často

Příspěvekod Doktor D60 » 21 lis 2010 11:50

Trochu to ujasnit na začátek.

Direct v počítači jsou jen nainstalovaný knihovny a ovladače, se kterými grafická karta pracuje. Ta moc dobře ví, jakou verzi directu podporuje a pro žádnej další nesáhne. Takže pokud je DX11 v počítači s grafickou kartou, co ho nepodporuje, ničemu to nevadí.

Za další, direct se jen tak nepřepíná sám od sebe. Že bych si teď ve hře zapnul Direct 7 a teď Direct 10 :) Záleží, jak autoři hru napsali. Kvůli konzolím jsou stále všechny hry (nebo alespoň co znám) psány pro rozhraní DirectX 9, kterej je tu s námi už hooodně dlouho. V pár hrách pak máte možnost zapnout i vychytávky, který potřebujou pro chod vyšší verzi, ale jedná se jen o pár položek a hra bez nich půjde krásně taky (př. Metro 2033. Engine pracuje nativně v DX9, ale v nastavení máte možnost zapnout si nasvícení řízený DX10, který je výrazně lepší. Jedinou podmínkou je, aby vaše karta danej direct podporovala a aby to výkonově utáhla).

GT 320M Podporuje nejvyšší verzi Directu 10, nikoliv 11. V obchodních řetězcích občas pracujou trolové.

K tomu zpomalování. Podle mě to bude jedna z následujících možností, ideálně kombinace.

1. Throttling CPU. Stáhni si Rightmark CPU clock utility, nainstaluj a hraj. Až se ti to během hraní začne sekat, alt+tab na plochu, otevři si RM CPU clock utility a podívej se na kartu monitoring. Nahoře grafy CPU clock core a throttle. Pokud procesor nepoběží na svý maximální frekvenci, nějakej stupidní ovladač ho softwarově omezil a nechal ho pracovat na sníženej výkon -> sekání ve hře.

2. Změna profilu grafický karty. O co jde jsem popsal tady v tom tématu
http://notebooky-forum.notebook.cz/view ... hp?t=24525

3. Stáhni si prográmek hw monitor. Googluj. Nemusí se instalovat a informuje tě o teplotách v notebooku. K omezení výkonu může dojít ze dvou způsobů. 1. přehřívání, 2. nevím proč, jestli spořeba energie nebo jen chyba, kterou někdo vytvořil. Občas se mi profil změní, i když je karta v naprosto pohodovejch teplotách.

Potom nám sem napiš, jak jsi dopadl. Co se jak chovalo, jaký byly teploty etc. Uvidíme, co s tím dál :)

Python.P
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Python.P » 21 lis 2010 12:01

malý dodatek, přečti si pravidla a necituj předchozí příspěvek :evil: :!:
X301 - "WKS"

T42p - Old-school gaming machine... (not moded yet)

past: X220,T420,T400,X60,X31....

Doktor D60
píše často

Příspěvekod Doktor D60 » 21 lis 2010 12:12

nejsem jistej, jestli ho nemam i v notebooku, ze by to zpusobovalo muj problem - mam spustenych asi 14 procesu svchost.exe , ruznych typu - SYSTEM, LOCAL SERVICE, NETWORK SERVICE .. NOD vsak nic nenasel

Pokud premanentně nezatěžují nějakým extrémním způsobem CPU, tak je to v pořádku. To můžeš vyčíst v taskmanagerovi.

Microfilas
občas něco napíše

Příspěvekod Microfilas » 21 lis 2010 12:21

Tak jsem postupoval podle tvych rad, Doktor D60, ale ten programek CPU rightmark mi nefunguje, chce to po me administrativni privilegie a to zas nemuzu najit jak a co, teploty jsou v poradku - pokud je 40-50 stupnu okay.

Zkousel jsem znovu hrat vsemozne narocne hry a seka se to i u Farming simulatoru, ktery ma HW pozadavky skoro nulove. Tak bude pes zakopanej nekde jinde, nez u vykonu karty ne? Ja uz opravdu nevim, jsem z toho nestastnej. Jeste jednou diky za rady

- k tem svchost.exe - tak ctyri zabiraji 20 000 K a jeden 112 000 K, ostatnich 9-10 zabiraji okolo 2 000 - 5 000 K

Doktor D60
píše často

Příspěvekod Doktor D60 » 21 lis 2010 12:54

Ty čísla, to je jen, kolik si ukraují z ramky. Záleží spíš na zatížení CPU, to dvoumístný číslo. Jejich přítomnost je na notebooku ale normální, mám je tam taky.

Administrativní privilegie? Tak si změň typ účtu. Start - ovládací panely - uživatelské účty - změnit typ účtu - správce.

Ta aplikace funguje úplně normálně, používal jsem ji na několika počítačích, ale pravda je, že všude jsem byl jako správce. Takže si změň privilegia a zkus to znovu. Pokud jsou tohle teploty v zátěži, tak ti chlazení nekikslo a jedná se o nějakou softwarovou chybu, kterou bude nejspíš možný odstranit. Čili nejhorší se nepotvrdilo a můžeš zkoušet dál.

Microfilas
občas něco napíše

Příspěvekod Microfilas » 21 lis 2010 13:31

To prave mam, Administrator jsem. Na strankach toho programku jsem se docet toto:
Make sure you're logged on with administrative privileges
Go to the Local Security Policy (located in the Administrative Tools folder)
Choose Local Policies -> User Rights Assignment
Add your user name (or group name, e.g. Administrators) to the Lock Pages in Memory policy
Log off and log on to system again. The tests should run fine now

- Uz jen Local security policy tam nemam. Tak jsem nejak ztratil nervy to vic hledat

Doktor D60
píše často

Příspěvekod Doktor D60 » 21 lis 2010 15:05

To jsem teď trochu mimo. Administrátorskej účet máš, přesto ti to nechce dovolit nainstalovat? To se mi ještě nestalo.

Microfilas
občas něco napíše

Příspěvekod Microfilas » 21 lis 2010 16:13

Presne tak. Mam ucet - Micro - Administrator .. A presto hlasi - Cannot install or load RTCore64 driver. Make sure you are loading this application from not read-only medium and or a network drive, and that you are logged on with Administrator rights.
Stahnul jsem si .exe soubor, nainstaloval a pri spusteni je tahle chyba

Doktor D60
píše často

Příspěvekod Doktor D60 » 21 lis 2010 16:35

Aha, tak jsme doma :) To nemá s administrátorskými právy nic společnýho, jen tak chybová hláška doporučuje chybný řešení. To se děje na 64bit systémech...

Stáhni si tenhle soubor a přeplácni jím ten, co je ve složce s aplikací. Mělo by to fungovat, u mě to tenkrát zabralo.

Kód: Vybrat vše

http://rapidsh***.com/#!download|203l35|52518414|RTCore64.sys|10

Microfilas
občas něco napíše

Příspěvekod Microfilas » 21 lis 2010 17:42

Tak jsem ti zkusil ale nepomohlo. Furt stejna chybova hlaska. Ja to stejne vidim na reklamaci celyho notebooku.

Doktor D60
píše často

Příspěvekod Doktor D60 » 21 lis 2010 18:54

Tady jsem ti nahrál soubor ze mýho počítače. Na něm to funguje, sám to používám. Třeba byl tamto nějakej omyl, ten soubor jsem vygůglil.
http://www.edisk.cz/stahni/95896/RTCore ... .02KB.html

A reklamovat to můžeš zkusit, ale předpokládám, že oni akorát tak vyčistěj počítač, možná ho přeinstalujou a pošlou ho zpět s tím, že tomu nic není. To podtaktovávání některejch procesorů a grafickejch karet nemá na svědomí Acer, jako spíš výrobce daný součástky, čili Intel nebo nVidia...

Microfilas
občas něco napíše

Příspěvekod Microfilas » 21 lis 2010 19:56

Tak diky za ten soubor, tenhle uz fungoval. Spustil jsem program, zapnul vsemozny hry ale u toho throttle a core jsou dve cary - nahore a dole a nemenilo se tam nic jineho, nez CPU, ktere bylo vysoke jen kdyz se hra nacitala a pak uz to bylo okolo 20% vyuziti a zadne vychylky.

Tak uz nevim co s tim. Reinstalovat windowsi se mi nechce, protoze bych musel stahovat ilegalni kopii a to by mi pak nemuseli chtit reklamovat.

Zpět na „notebooky Acer“