Zpomalování her - Acer 5741G

notebooky Acer (Aspire, TravelMate) a vše kolem
Doktor D60
píše často

Příspěvekod Doktor D60 » 21 lis 2010 20:47

Ty dvě čáry nahoře nevyjadřují vytížení, ale takty. Uf, tak jinak. Spusť hru a až se začne sekat, tak přepni na tenhle program a vlez na kartu "CPU info". Tam najdi položku Core clock a Throttle. Pokud tyhle 2 čísla nebudou odopvídat taktům tvýho procesoru, tzn. menší číslo než 2260 MHz, tak je to procesorem. Podtaktová se a snižuje si tím výkon. Pokud to dělá, tak napiš. Lehce se tomu dá zabránit. Zároveň se podívej na teplotu CPU během hraní. Spusť si HW monitor, pak dobu hraj a pak na něj překlapni a napiš sem přesný čísla teploty CPU (obou jader) a GPU. Vem ty údaje ze sloupčeku "max". Nerad bych, aby to dělal kvůli vedru a my jsme ho odpálili tím, že mu podtaktování zakážeme. Pokud ale budou teploty v pořádku, není důvod, aby notebook pracoval zbytečně na poloviční výkon, když ho člověk potřebuje.

Microfilas
občas něco napíše

Příspěvekod Microfilas » 22 lis 2010 02:03

Tak jsem udelal znovu celou zkousku znovu, a vysledky jsou zde.

Max teplota - procesor 81 C, 72 C
- graf karta 73 C

RMclock program
- core clock 2260-2261 MHz
- Throttle 0.00 MHz

Monitoring - Ty dve cary jak si popisoval - jedna je nahore /predpokladam ze je to core clock/ a jedna dole /asi throttle/
Tedy vypliva z toho, ze mi jede ten Core na 2260 a Throttle na 0.

Doktor D60
píše často

Příspěvekod Doktor D60 » 22 lis 2010 10:12

Hm, ok. Tak procesorem to není. Ale ty teploty se mi zdají už docela dost. Jako, není to na pokraji shoření a viděl jsem notebooky, co "běžně" hřály ještě víc, ale přijde mi to už docela dost. Zapátrej po internetu a po zkušenostech uživatelů s tímhle notebookem, třeba tu taky něco najdeš a zjisti, jestli mají podobný teploty. Pokud ne, tak na reklamaci, pokud ano, tak je to pro tenhle model "normální" a doporučuju dokoupit chladící podložku s ventilátory. Je to investice za tisícovku a z vlastní zkušenosti můžu řict, že mi to hodilo teploty v zátěži o 10°C dolů, grafika hřála až na 75, teď ji nad 65 nedostanu při ničem.

Jestli se notebook zpomaluje a není to procesorem, tak se možná mění profily grafický karty. Stáhni si program GPU-Z http://www.techpowerup.com/gpuz/ . Jednoduchá aplikace, ani se tuším nemusí instalovat. Opět hraj, a až se to začne sekat, tak překlapni na plochu a otevřu tuhle aplikaci. Nahoře prostřední karta sensors a zajímají nás první tři položky, jmenovitě GPU core clock, GPU Memory clock a GPU Shader clock. Ty tři čísla si opiš. Ale opravdu jen ve chvíli, kdy se ti zpomalí notebook. Potom nahoře překlapni na kartu Graphic card a podívej se na položky "default GPU clock a Memory". Pokud tyhle 2 položky budou mít větší číselnej údaj, než ty hodnoty, co sis opsal, tak karta vykopla 3D performance profil a sama se přehodila na nižší takty. I tomu by šlo zabránit.

Microfilas
občas něco napíše

Příspěvekod Microfilas » 22 lis 2010 19:52

K tem teplotam - vcera jsem nameril tech 80 atd. ale mohlo to bejt tim, ze sem mel notebook na perine a bezel uz dlouho. Dneska na stole pri hrani mel 65- 70.

Jinak k tem grafickejm ..
Defaultni clock 500 MHz , Memory 790 MHz, Shader 1100 MHz.
Kdyz jsem spustil hru a pri sekani vratil na plochu, grafy se zmenily pouze tim prepnutim na plochu, tim to vstouplo na 500.3, 789.8 a 1099.3 - coz by podle tvyho popisu odpovidalo. Jenze pri hrani je to stálý na Core clock - 405, Memory clock - 324, Shader clock - 810. => mensi nez defaultni cisla. Tyhle cisla jsou jak kdyz nehraju tak kdyz hraju. Neni rozdil jestli jsem jen na plose nebo ve hre. Pride mi, jakoby to neco zakazalo.. Ale diagnozu necham radsi na tobe :)

Doktor D60
píše často

Příspěvekod Doktor D60 » 23 lis 2010 08:15

Ježiši, ty dáváš notebook na peřinu? Vždyť má drtivá většina sání zespodu a ty mu zacpeš přívod vzduchu, to se pak není čemu divit, že tak hřál. Dej si pod něj aspoň knížku, nebo něco. Notebook by měl vždycky stát na pevný podložce. Až se ti pak z ničeho nic vypne, tak se nediv.

Jo, tak to bude frafikou. Ta má předvolený 3 režimy, každej z nich má jiný takty. Asi tě to vyhazuje z toho nejsilnějšího. Hned na první stránce nahoře jsem ti dával odkaz na téma, kde je přesně tohle popsaný. Pomocí toho návodu dočasně nastavíš všem profilům stejný takty, takže tě přehození profilu nezpomalí. Po hrani si je dáš zpět na defaultni, aby se počítač nedřel, když nemusí. Není to složitý, jen se držet toho návodu.

Microfilas
občas něco napíše

Příspěvekod Microfilas » 23 lis 2010 15:18

Zapnul jsem ten programek teda, hodil tam tu 100, sel do main ale sipku vedle ForceWare neni. Koukni na obrazek a posud sam.

http://img543.imageshack.us/img543/5932/62074578.png

Chlebovnik
guru

Příspěvekod Chlebovnik » 23 lis 2010 16:56

Namísto složitého nastavování profilů v RivaTuneru doporučuji nVidia Powermizer Manager: http://somemorebytes.com/wp/index.php/s ... pmmanager/
• Aspire V3-571G | 15.6" FHD IPS | i5-3230M | nVidia GT 640M | 8 GB RAM | Intel 80 GB SSD + 1 TB HDD
ASUS VX239H | SteelSeries 6Gv2 | Logitech MX518 | Tesoro Aegis X4 | Zalman NC2000
• ThinkPad T61p

Doktor D60
píše často

Příspěvekod Doktor D60 » 23 lis 2010 18:19

Ani jsem nevěděl, že to existuje jako aplikace. Když jsem před círka rokem a půl řešil sám stejnej problém, tak jsem se dozvěděl, že mám powermizer deaktivovat v registrech. Což absolutně nezabralo a musel jsem se prokousat k vlastnímu řešení, viz. Riva tuner. Sám to vyzkouším, díky za tip.

Microfilas
občas něco napíše

Příspěvekod Microfilas » 23 lis 2010 19:16

Diky za tip ale ani tohle nepomohlo. U jedny hry jsem mozna citil trosicku zmenu ale u novejsich her je to stejny. Reinstalace asi jen reklamaci ze? Zalohu systemu bohuzel mam az pozdejsi. kterou jsem uz zkousel a nepomohla. Takze asi to vidim na reklamaci.
Presto mockrat dekuju za pomoc, obzvlast doktorovi ;) diky

Muzete nechat topic otevreny a ja po reklamaci napisu, s cim byl problem, pokud ho najdou.

Doktor D60
píše často

Příspěvekod Doktor D60 » 23 lis 2010 20:22

Mně asi hodinu běžel a vše bez problémů, i když to ještě nic neznamená, vypadá to na úspěch. Pokud jseš si jistej, že jsi power minimizer nastavil správně, tak asi ano. Odstavec Adapter, kolonka dole a vybrat 3D profil. Ale nejsem si jistej, nakolik reklamace pomůže. Na vině je totiž nVidia a její zabugovanej Powermizer, takže s tím v Aceru asi nic nevymyslej. Leda z nich vytřískat prachy a příšte vsadit u lowendu radši na Ati. Jinak nemáš zač, škoda, že se to nepovedlo napravit.

Zpět na „notebooky Acer“