Baví ještě někoho notebooky? Proč to jsou takové krámy?

Obecná témata, která přímo nezapadají do výše uvedených kategorií.
swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Baví ještě někoho notebooky? Proč to jsou takové krámy?

Příspěvekod swarm » 10 zář 2025 08:49

Dobré ráno přátelé,

Postupně fórum umřelo tak, jako mi přijde, že celkově umřel zájem o notebooky ve společnosti. Sám jsem z toho postupně vypadl. Jeden kamarád mi včera napsal "co už netestuješ notebooky, tak to jsou zas všechno strašný křápy". Nemyslím si, že bych měl nějaký vliv, ale realita je, že spousta lidí přestala notebooky testovat. Zůstalo pár stálic a to je všechno.

Já už sám nové notebooky téměř nesleduju. Stalo se to nejhorší možné - potřeboval jsem cestovat kvůli práci a pronajal jsem si (v roce 2022) na čas MacBook Air M1... a zjistil, že OS sice není dokonalý, ale štve mě méně než Windows 11 (který mě štve o dost více než Windows 10 kvůli tomu, jak špatně jsou přepsané některé GUI komponenty). Původně to měl být jen stroj na cesty, pak jsem zjistil, že ho používám většinu času (místo do té doby primárního 14" HP EliteBook 840 G5). Nakonec to dnes mám, že 99% času jsem na Macu a 1% času mám vodou chlazenou DELL workstation na hry (na které nemám čas).

Musel jsem se naučit sžít s některými vrtochy Applu a macOS (ne, fakt to není dokonalé), ale prostě když pracujete celou cestu letadlem do Houstonu a na konci cesty máte v baterce ještě 30%, to mi tehdy žádný PC notebook nenabídl. Určitě ne tak tenký a lehký. Kromě toho Air M1 má pasivní chlazení a člověk si rychle zvykne, že to furt nefouká jak o život, když si Windows vzpomněl na rebuild cache, indexování disku, anebo Windows Update. Mezi hlavní důvody, proč už se mi pak nechtělo zpět, ale patří displej (neutrální podání, všechno tak akorát, bez PWM) a reproduktory (které prostě v PC světě v takových noteboocích nebývají... tohle navíc má vylepšení zvuku v DSP s minimální latencí, takže se nevypíná ani na cally).

No prostě jsem skončil na Macu, ale s PC notebooky se pořád setkávám. Apple fanatik se ze mně nestal. Jenže když se dnes podívám třeba na to, co předvádí Lenovo s ThinkPady, tak mi zůstává rozum stát. Stroje s posledních třeba 7 let jsou neuvěřitelné křápy. Spousta závad se objevuje v záruce, anebo těsně po záruce. Hromady L14 Gen1 umíraly během dvou let na mainboard... pomáhalo vytáhnout jeden RAM modul. Případně se dalo reklamovat - pak jste sice bez keců dostali repasovanou desku, ale ty pak všechny po roce umřely úplně. Fakt skvělý uživatelský zážitek. Navíc to šasi je strašné bláto i na P14s (L14 úplně total). Praskají tomu různé části, nevydrží to pořádně nasazení ve firmách, na displeji fleky atd. Byť hardware to má pořád silný, po 3 letech jsou ty notebooky po aktivním používání, kdy to lidi doopravdy tahají, na vyhození.

Teď u kamaráda radši místo ThinkPadu koupili herní ASUS (na práci, kvůli výkonu). Já mám ještě tak 5 let zpět zafixované herní asusy jako velmi slušné stroje i na práci (matné, dobré IO, tiché chlazení, dobrý zvuk i na videohovory), takže preferenci proti thinkpadu úplně chápu. Jenže už to taky není, co to bývalo. Zlobí wifi... dle internetu naprosto běžná věc - wifi se tam přehřívá a řešení je prý dle internetu strčit tam jinou (od Intelu), která zvládá vyšší teploty :roll:

--

Takže dneska když za mnou někdo přijde, tak ani nevím, co doporučit. Cokoli jsem měl v rukou v posledních letech s intelem, je neuvěřitelně hlučné. Výdrž na baterky vypadá obvykle dobře jen do doby, než na tom začnu něco dělat... už nízká zátěž vede k tomu, že to pak vydrží 4-5 hodin max (a to se nebavíme o hrách, výpočtech atd.). Pokud jde o konstrukci, tak mi dneska přijde dobré ještě docela HP, ale zas třeba tam kolikrát dají úplně mizerný displej... a ty repráčky, taky škoda mluvit.

Přijde mi celkově, že lidi na to rezignovali, nikdo to pořádně nerecenzuje, rozpadla se ta zpětná vazba a dneska je to zase past vedle pasti. Ale zas je teď všechno levné, tak je to lidem asi jedno... Co vy? Jak to teď s notebooky máte?
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

Python.P
Moderátor
Moderátor

Re: Baví ještě někoho notebooky? Proč to jsou takové krámy?

Příspěvekod Python.P » 10 zář 2025 10:02

Jak nevíš co doporučit, sám si mi doporčil právě ten MBA M1 po kterém furt koukám.

Už to taky moc neřeším... v práci mám T580 ještě a doufám, že dlouho vydrží, potřebuji ve finále jen RDP a tohle má pak neskutečnou výdrž na baterii. Wifi, vpn, jas na půl a není problém 10h úplně v klidu, ale je jo je to velký a težký.

Osobně jsem pár let zpět koupil X280 (jen 8GB - osudová chyba, ale cena byla velmi dobrá) a ten nosím stále s sebou s TumbleWeedem to kupodivu vydrží na baterii víc jak Windows - jo ta averze k MS je čím víc s tím pracuji tím větší, takže hledám kudy kam.

Ještě mě napadla X13s s ARMem, ale tam s Linuxem na pochodím a W11 budou podle mého utrepní, ale to ty víš, páč jsi mi to potvrdil.

Psané recenze se už nenosí, dneska to musí být video a krátké. No a vytvořit koukatelné video není jen tak...

PS: Pokud bych potřeboval něco výkonného, tak za mě Lenovo Legiony, jsou slušně zpracované, moc neumírají a mají navíc ty vyšší modely lepší záruku, 16:10 displej, nádherný barvy a za mě super zprávu napájení - můj osobní pocit.

Doufám, že na motivuji ostatní k reakci :D
X301 - "WKS"
T42p - Old-school gaming machine... (not moded yet)
past: X220,T420,T400,X60,X31....

Zpět na „Ostatní náměty k diskusi“