Dobrý den
Předem bych rád upozornil, že jsem naprostý notebookový nováček. Pořídil jsem si Dell Latitude E5400 a překvapila mě jeho vysoká hlučnost. Snažil jsem se nalézt nějaký software pro regulaci otáček ventilátoru, ale marně. I8kfan můj typ notebooku již nepodporuje a pokud jsem se přes něj snažil regulovat otáčky, "bil se" s automatickou regulací (jinak to popsat neumím, otáčky ventilátoru cyklovaly v intervalu jedné vteřiny od velmi nízkých po standardní). Na zahraničním fóru jsem se dočetl, že Latitude E5400 řídí ventilátor dle teploty HDD, což se mi zdá jako kdybych se měl drbat pravou rukou za levým uchem.
Další problém spočívá v samotném HDD a nemožnosti přehrát jeho firmware. Ze stránek Dellu jsem si stáhl správný firmware, vytvořil z .iso souboru bootovatelné DVD. DVD normálně nabootuje, ale prográmek na flashnutí firmwaru zahlásí "Invalid file". Proč chci firmware přeflashovat? Nejnovější verze řeší otravné soustavné chroustání disku při nečinnosti. Disk je Seagate ST9160823ASG (160 GB, 7200rpm). Na ntb je nainstalována originální Vista Business.
Děkuji předem za všechny rady.
PS: NHC nemá pro regulaci FANu správné ACPI údaje.
PPS: SpeedFan nefunguje.
Dell E5400 - problém s hlučností (fan control & HDD)
hmm, jestli ti nefunguje klasicky I8kfan ani jsi nenasel ACPI do NHC (asi jsi uz zkousel i hledat tady: http://www.notebook-treff.de/board/note ... 1713dc06c7
tak zbude mozna jen jeste update BIOSu, jestli je pro tento model dostupny... zkus kontaktovat technickou podporu (a bud neodbytny, at ti zjisti, kdyz nebudou vedet)
no a kdybys mel ty nebo nejaky tvuj znamy starsi 5400 ot. HDD, tak tam jeste zkus vrazit tenhle disk, jestli se to nejak dramaticky zmeni. Disk by mel mit mj. nizsi zahrivani
tak zbude mozna jen jeste update BIOSu, jestli je pro tento model dostupny... zkus kontaktovat technickou podporu (a bud neodbytny, at ti zjisti, kdyz nebudou vedet)
no a kdybys mel ty nebo nejaky tvuj znamy starsi 5400 ot. HDD, tak tam jeste zkus vrazit tenhle disk, jestli se to nejak dramaticky zmeni. Disk by mel mit mj. nizsi zahrivani
Na podporu už jsem poslal 2 maily a zatím žádná odpověď (předpokládal jsem, že zrovna DELL by ji mohl mít na úrovni). BIOS tam mám nejnovější. K dispozici žádný 5400rpm disk bohužel nemám, nicméně nejspíš to tak udělám, pokud se situace nevyřeší softwarově. Současný šoupnu do rámečku na zálohy (tak jako tak bych něco podobného pořídit musel) a koupím nějaký osvědčený 5400rpm. Akorát už jsem přestal důvěřovat Seagatům, takže se bude rozhodovat mezi WD a Samsungem. Roli hraje jen spotřeba a odpadní teplo, o výkon mi na ntb prakticky nejde.
Doporucuju volat, ja na emaily moc nespoleham. Taky jim lepe vysvetlis, co mas na srdci. Co se tyce BIOSu, sleduj az vyjde aktualizace.
Z disku je Seagate nejtissi. WD taky nejsou spatne. Kazdopadne to uz pak poresit na forech jednotlive kusy (řady) kdo ma jake zkusenosti. Co se tyce teploty a spotreby i vykonu by se ti mohl hodit disk s jednou plotnou (myslim, ze by se dal sehnat cca 250 GB, kdyz se delaji uz 500 GB s dvema plotnama), hlavicka pak nemusi jezdit z jedne plotny na druhou a setri se energie, pristupova doba a diky vetsi hustote ploten (oproti 250 GB dvouplotnovemu disku) bude i vyssi vykon, diky vyssi hustote se disk nebude muset tolik tocit.
Same plusy, az na to, ze je tam s takovou hustotou zapisu teoreticky vyssi pravdepodobnost chyb. Ale technologie jde furt dale...
Z disku je Seagate nejtissi. WD taky nejsou spatne. Kazdopadne to uz pak poresit na forech jednotlive kusy (řady) kdo ma jake zkusenosti. Co se tyce teploty a spotreby i vykonu by se ti mohl hodit disk s jednou plotnou (myslim, ze by se dal sehnat cca 250 GB, kdyz se delaji uz 500 GB s dvema plotnama), hlavicka pak nemusi jezdit z jedne plotny na druhou a setri se energie, pristupova doba a diky vetsi hustote ploten (oproti 250 GB dvouplotnovemu disku) bude i vyssi vykon, diky vyssi hustote se disk nebude muset tolik tocit.
Same plusy, az na to, ze je tam s takovou hustotou zapisu teoreticky vyssi pravdepodobnost chyb. Ale technologie jde furt dale...