Koupě výkonného DELLu

notebooky DELL (Precision, Latitude, Inspiron) a vše kolem nich
Koudy

Příspěvekod Koudy » 26 kvě 2008 14:03

Ravenek píše:Hlavně si vem spíš menší RAMku a dokup si nové moduly, imho dost ušetříš :)

dobry cechackovstvi tyjo :))..muze si vzit jenom sasi a vsechno ostatni si nakoupit sam ne?...dell mu pak tu zaruku urcite poskytne ;)

volki

Příspěvekod volki » 26 kvě 2008 16:27

taky řeším podobný problém. Rád bych vybral výkoného DELLA zřejmě Latitude D830 nebo Precision M4300 nebo M6300.
Ohledně systému jsem rozhodnutý pro 4GB Ram a 32Bit OS. Procesor zřejmě T9300.
Dokupování RAMky extra asi nemá smysl, pokud budu chtít šetřit nesáhnu po DELLu ale po jiné značce.
Externí HDD asi smysl má, spíš ale jako uložiště/zálohy. Tzn. v notebooku nějaký 7200 160GB HDD + časem přikoupit nějaký externí 350 2.5" HDD.

Spíš nejsem uplně rozhodnut zda 17" nebo 15,4" což je asi tím, že jsem taky zatím neměl možnost si 17" osahat.
Rozlišení 1900x1200 má podle mého smysl pouze u 17". Na 15.4" to budou hodně drobky, které zbytečně namáhají oči.

Taky bych rád měl notebook v DOCku což bohužel vylučuje XPS M1530.

Hlavní použití je jako vývojařská mašina, na které bude běžet občas databáze a Adobe Photoshop. Cena není úplně rozhodující ale měla by být opodstatněná.

Pokud máte někdo nějaký názor/tip budu docela rád za podněty .... přeci jen zkušenosti lidí kteří konrétní typ používají se hodí.

Koudy

Příspěvekod Koudy » 26 kvě 2008 16:36

volki píše:taky řeším podobný problém. Rád bych vybral výkoného DELLA zřejmě Latitude D830 nebo Precision M4300 nebo M6300.
Ohledně systému jsem rozhodnutý pro 4GB Ram a 32Bit OS. Procesor zřejmě T9300.
Dokupování RAMky extra asi nemá smysl, pokud budu chtít šetřit nesáhnu po DELLu ale po jiné značce.
Externí HDD asi smysl má, spíš ale jako uložiště/zálohy. Tzn. v notebooku nějaký 7200 160GB HDD + časem přikoupit nějaký externí 350 2.5" HDD.

Spíš nejsem uplně rozhodnut zda 17" nebo 15,4" což je asi tím, že jsem taky zatím neměl možnost si 17" osahat.
Rozlišení 1900x1200 má podle mého smysl pouze u 17". Na 15.4" to budou hodně drobky, které zbytečně namáhají oči.

Taky bych rád měl notebook v DOCku což bohužel vylučuje XPS M1530.

Hlavní použití je jako vývojařská mašina, na které bude běžet občas databáze a Adobe Photoshop. Cena není úplně rozhodující ale měla by být opodstatněná.

Pokud máte někdo nějaký názor/tip budu docela rád za podněty .... přeci jen zkušenosti lidí kteří konrétní typ používají se hodí.

Mel jsem oba..jak M90 (coz je predchudce 6300..tak mesic na testovani 4300) a reknu to asi takhle..6300 ma smysl IMHO...pouze tehdy, kdyz nemas zadny jiny pocitac ani externi monitor...cili jako "ekvivalent" ke stolnimu pocitaci..kterej proste prenasis jednou za tyden...pokud ho prenasis kazdy den..opravdu se nevyplati ssebou tahat 4,5kg tezky notas a ja osobne vsem svejm klientum doporucuju at jdou spis tou cestou mensiho notasu a externiho monitoru...u precisionu ani latitudu neni problem docking station..a je lepsi imho vzit 4300 a k ni nakej 20 nebo 22 palcovej monitor do kteryho se vzdycky po prichodu do prace/domu (zalezi na tom kde notas pouzivate vic)..behem pulminuty zapoji a vklidu se muze pracovat...Jinak to rozliseni 1920x1200 mi na 15,4 prijde uplne vklidu...ikonky i pismo se daj vzdycky zvetsit a je to krasne citelny...navic se na tom udela vic prace mi prijde :)

sysdab
občas něco napíše

Příspěvekod sysdab » 26 kvě 2008 16:45

mimchodem proč se nedá XPS dokovat ? :-)

je fakt že pokud má 6300 4,5Kg taky to by se mi tahat nechtěl ;-) Protože já opravdu notebook přenáším každý den. (právě proto že klasický desktop nemám a ani nechci :-)

Jak jsem to zjištoval já tak na D830 je teď hdoně výhodné SMART VALUE.
Proti tomu je stejně vybavený Precision M4300 cca o 10 000,- nahoře.
Další variantou by bylo chvilku vyčkat na E6500 ale ta bude za začátku stát určitě 60bez DPH ;-)

Koudy

Příspěvekod Koudy » 26 kvě 2008 16:50

sysdab píše:mimchodem proč se nedá XPS dokovat ? :-)

je fakt že pokud má 6300 4,5Kg taky to by se mi tahat nechtěl ;-) Protože já opravdu notebook přenáším každý den. (právě proto že klasický desktop nemám a ani nechci :-)

Jak jsem to zjištoval já tak na D830 je teď hdoně výhodné SMART VALUE.
Proti tomu je stejně vybavený Precision M4300 cca o 10 000,- nahoře.
Další variantou by bylo chvilku vyčkat na E6500 ale ta bude za začátku stát určitě 60bez DPH ;-)

ta 4300 je slitinove i vykonnove jeste o level/dva vejs nez 830..hlavne 830 je uz tri roky stare sasi..byla v nem 830..pak 820 a ted 830..zatimco 4300 je nekdy z ledna..cili lepsi slitiny apod...do 830 uz bych ja osobne nesel...latitudy sou managersky notasy..530 sou notasy pro sekretarky..630 notasy pro managery ktery notas prenasej casto a cestujou..830 notas pro managery ktery skoro nikam necestujou :)))...ty precisiony sou delany na hrubej vykon bez kompromisu..u tech sem snad ani neprodal nikdy zadnej "lowend"...kazdej do nich chtel rychlej procak..velkej disk..co nejvic ramek apod...sou na strihani videa hlavne..cad aplikace apod...

xpska nemaj dokiny protoze to sou entertain notasy...maj vsechno co mit maj..na externi monas maj hdmicko...sterbinovou mechaniku apod..takze tam zadna dokina neni potreba..maximalne tak usb roz/neco/ z alzasoftu :)

sysdab
občas něco napíše

Příspěvekod sysdab » 26 kvě 2008 16:55

Počkej ..... to mi zkus vysvětlit. Jak může být výkonově o level/dva vejš než D830 když v něm mám totožné komponenty (tedy samozřejmě kromě grafické karty, která je ale u D830 stejně pro kancelářskou práci naprosto vyhovující).

Chceš tedy naznačit že D830 ve stejné konfiguraci jako M4300 je méně výkonější - tedy není tam "hrubej" výkon bez kompromisu ?

To se mi nějak nezdá, ale rád se nechám poučit ... nemám s tím takové zkušenosti a proto jsem taky tady ...

sysdab
občas něco napíše

Příspěvekod sysdab » 26 kvě 2008 16:58

mimochodem co myslíš tím usb rozhraním (něco z alzasofu) ?

Koudy

Příspěvekod Koudy » 26 kvě 2008 17:05

sysdab píše:Počkej ..... to mi zkus vysvětlit. Jak může být výkonově o level/dva vejš než D830 když v něm mám totožné komponenty (tedy samozřejmě kromě grafické karty, která je ale u D830 stejně pro kancelářskou práci naprosto vyhovující).

Chceš tedy naznačit že D830 ve stejné konfiguraci jako M4300 je méně výkonější - tedy není tam "hrubej" výkon bez kompromisu ?

To se mi nějak nezdá, ale rád se nechám poučit ... nemám s tím takové zkušenosti a proto jsem taky tady ...

Ale ne..jde mi o to ze precision je proste technologicky porad vys..ja nevim jak ti to vysvetlit proste...latitudy sou notasy pro managery...precisiony sou notasy pro vyvojare..grafiky..cadisty..apod..lidi ktery proste potrebujou hrubej vykon..ano muzes mit podobny komponenty i v latitudu..ale nikdy tam nedostanes ty slitiny..tu certifikaci..nebo IDA technologii..apod..jako k precisionu...Proste latitude je octavka...precision je superb...zaklad maj celkem stejnej..ale superb je lepsi...:)

tim neconeco z alzasoftu sem myslel usbhub..jelikoz ta 1530 ma jen tri usb porty a nekomu se to zda malo...

Ghost
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Ghost » 26 kvě 2008 17:17

sysdab píše:Chceš tedy naznačit že D830 ve stejné konfiguraci jako M4300 je méně výkonější - tedy není tam "hrubej" výkon bez kompromisu?

v CAD aplikaciach davaju quadro fx grafiky lepsie vysledky ako nvs grafiky. a najvykonnejsie grafiky (FX 1600M a vyssie) sa davaju do 17" notebookov a 17" latitude nie je. co sa tyka cpu, ram alebo hdd tak je to to iste. o kompromise pri vykone to u notebooku bude ale vzdy (vs desktop). pokial ta graficky vykon nezaujima tak kludne zober latitude.

2_koudy: ako si to myslel s tymi zliatinami u precision? latitude je snad cele z plastu? :)
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8

Koudy

Příspěvekod Koudy » 26 kvě 2008 17:20

Ghost píše:
sysdab píše:Chceš tedy naznačit že D830 ve stejné konfiguraci jako M4300 je méně výkonější - tedy není tam "hrubej" výkon bez kompromisu?

v CAD aplikaciach davaju quadro fx grafiky lepsie vysledky ako nvs grafiky. a najvykonnejsie grafiky (FX 1600M a vyssie) sa davaju do 17" notebookov a 17" latitude nie je. co sa tyka cpu, ram alebo hdd tak je to to iste. o kompromise pri vykone to u notebooku bude ale vzdy (vs desktop). pokial ta graficky vykon nezaujima tak kludne zober latitude.

2_koudy: ako si to myslel s tymi zliatinami u precision? latitude je snad cele z plastu? :)

to neni jen o grafice..ale i o lepsim sasi apod..nehlede na to ze latitude je defakto tri roky starej stroj..sasi z roku 2005..kterej se tedka doprodava a za tri mesice sem prijdou ecka..ktery ale zase budou do vanoc jeste vychytavat mouchy..zatimco ten precision je tedka takova osvedcena jistota mi prijde...

sysdab
občas něco napíše

Příspěvekod sysdab » 26 kvě 2008 17:37

já měl za to že manageři jezdí v superbech :-D

ne vážně ....

nevím podle mne je "hrubej výkon" jen prázdnej pojem ... dle mého názoru nemuže mít stáří a material sasi vliv na výkon notebooku.

nevím co myslíš slitinou, certifikací a IDA technologií

Pokud nebudu brát v potaz grafiku a zvolím stejný procesor, ram, hdd a otestuju to v nějaké kancelářské aplikaci, nebo databázi ... musí být ten výkon přeci naprosto shodný.

neuraž se, ale působí to na mě i vzhledem k tvým soukromým zprávám o nabídce prodeje ...jako že na M4300 máš prostě větší podíl ze zisku nebo je máš skladem :-) a D830 se ti vzhledem k PROMO VALUE nevyplatí nabízet ;-)

Asi bych pochopil pokud by jsi tím myslel styl .... tedy provedení, vzhled, efekt když ten notebook vytáhneš .... pak pochopím že 3 roky starý design může působit zastarale. Ale pořád to na mne působí z tvé strany spíš jako obchodní pohled na věc ;-)

co se týče usb hubu z alzy tak to snad ani nemá cenu komentovat :-)

Každopádně nejlepší asi bude, když to skočím do dell showroomu omrknout (nevíte zda je to reálné ? zda to funguje ? prostě jim zavolám že příští týden přijdu a oni mě nechají si ošahat notebooky ? nebo jak to funguje ?)

Pak dám určitě vědět jak na mě modely působili .... ale co se týče výkonu ve stejné konfiguraci myslím, že to musí být naprosto shodné.

Koudy

Příspěvekod Koudy » 26 kvě 2008 17:44

sysdab píše:já měl za to že manageři jezdí v superbech :-D

ne vážně ....

nevím podle mne je "hrubej výkon" jen prázdnej pojem ... dle mého názoru nemuže mít stáří a material sasi vliv na výkon notebooku.

nevím co myslíš slitinou, certifikací a IDA technologií

Pokud nebudu brát v potaz grafiku a zvolím stejný procesor, ram, hdd a otestuju to v nějaké kancelářské aplikaci, nebo databázi ... musí být ten výkon přeci naprosto shodný.

neuraž se, ale působí to na mě i vzhledem k tvým soukromým zprávám o nabídce prodeje ...jako že na M4300 máš prostě větší podíl ze zisku nebo je máš skladem :-) a D830 se ti vzhledem k PROMO VALUE nevyplatí nabízet ;-)

Asi bych pochopil pokud by jsi tím myslel styl .... tedy provedení, vzhled, efekt když ten notebook vytáhneš .... pak pochopím že 3 roky starý design může působit zastarale. Ale pořád to na mne působí z tvé strany spíš jako obchodní pohled na věc ;-)

co se týče usb hubu z alzy tak to snad ani nemá cenu komentovat :-)

Každopádně nejlepší asi bude, když to skočím do dell showroomu omrknout (nevíte zda je to reálné ? zda to funguje ? prostě jim zavolám že příští týden přijdu a oni mě nechají si ošahat notebooky ? nebo jak to funguje ?)

Pak dám určitě vědět jak na mě modely působili .... ale co se týče výkonu ve stejné konfiguraci myslím, že to musí být naprosto shodné.

jezis to vubec :))..za prve sem ti uz v poste rikal ze ho mam cca o 8 - 9 tisic levneji..take zadnou marzi na nem skoro nemam...a za druhe sem tu precisiony zacal resit protoze si na zacatku napsal

"Zdravím,
chtěl bych se zeptat na Váš názor na koupi výkonného notebooku DELL. Potřebuji na něm provádět složité výpočty, mít nainstalovánu databázi ORACLE, kterou potřebuji pro můj software"

a to mi k latitudu proste nesedi...Nakonec si samozrejme kup to co chces ty..nikdo ti do toho kecat nebude...ale ptal ses na nazory a ja sem clovek kterymu projde latitudu i precisionu pod rukama 20 mesicne a kdyz se rekne managerskej notas..tak si predstavim latitude..kdyz se rekne notas na vyvoj..spravu nakejch velkejch projektu apod..tak si predstavim precision..kterej proste nahrazuje celej desktop..zatimco latitude je porad branej jako doplnek k tomu desktopu...ale jak rikam...je to tvoje vec a jestli se ti vic libi d830 ze smart value tak do ni jdi...:)

sysdab
občas něco napíše

Příspěvekod sysdab » 26 kvě 2008 17:59

jj neberu to jako nějakej utok .... jsem rád za názor ;-) della jsem vlastně v ruce ještě neměl takže určitě ocením každej názor.

Tomu co jsi napsal naposled už rozumím ... prostě určitej typ ti spadá do určitýho segmentu - vlastně on to dell má asi takhle i vymyšlený.

zkoušel jsem si na DELLU konfigurace booku zhuba s těmito parametry:

T9300, 15,4" rozlišení menší než 1900 x 1200, 4GB Ram, 160 GB 7200 HDD a vychází to zhruba tak že D830 je cca 30 000, M4300 a XPS 1530 za 40 000

Inspirion nemá T9300 ale s 8300 vychází lehce přes 30000.

Takže pokud to shrnu:
D830 - kacelář pro manažery, bez lesklého displaye
M4300 - kancelář a trochu víc výbavy - bytelnější zpracování
XPS 1530 - vybavený i pro domácnost, hry, nemožnost dokovat, moderní design, nemožnost dokovat je vyvážená hodně výstupy HDMI apod.
Inspirion - menší výbava, taky spíš kancelář - ösobně se mi nelíbí design

suma sumárum ... stejný výkon u všech, jde jen o vybavení a styl na jaký se uživatel cíti ...... ;-)

souhlasíte ?

Koudy

Příspěvekod Koudy » 26 kvě 2008 18:10

sysdab píše:jj neberu to jako nějakej utok .... jsem rád za názor ;-) della jsem vlastně v ruce ještě neměl takže určitě ocením každej názor.

Tomu co jsi napsal naposled už rozumím ... prostě určitej typ ti spadá do určitýho segmentu - vlastně on to dell má asi takhle i vymyšlený.

zkoušel jsem si na DELLU konfigurace booku zhuba s těmito parametry:

T9300, 15,4" rozlišení menší než 1900 x 1200, 4GB Ram, 160 GB 7200 HDD a vychází to zhruba tak že D830 je cca 30 000, M4300 a XPS 1530 za 40 000

Inspirion nemá T9300 ale s 8300 vychází lehce přes 30000.

Takže pokud to shrnu:
D830 - kacelář pro manažery, bez lesklého displaye
M4300 - kancelář a trochu víc výbavy - bytelnější zpracování
XPS 1530 - vybavený i pro domácnost, hry, nemožnost dokovat, moderní design, nemožnost dokovat je vyvážená hodně výstupy HDMI apod.
Inspirion - menší výbava, taky spíš kancelář - ösobně se mi nelíbí design

suma sumárum ... stejný výkon u všech, jde jen o vybavení a styl na jaký se uživatel cíti ...... ;-)

souhlasíte ?

ale pochop ze tam nejde jen o parametry...i do msicka za dvacet tisic muzes dat skvelej HW..jde o ten celek...o displej..o slitiny..o utesneni klavesnice apod...xpsko je libivy..ale je to furt jeste z jedny tretiny plastak...latitude uz ma pevnejsi sasi a precision je tuhej a odolnej jako ibmko T41/T43 apod..
si precti recenze treba na M65
http://www.notebookreview.com/default.a ... cision+M65

ja uz proste nevim jak to jinak rict :)...ja kdyz si proste predstavim managera kterej potrebuje notas na praci..ale furt jeste spis na ty office veci apod..tak vim ze latitude..kdyz si zas predstavim cadare..grafika..vyvojare..spravce site..etc etc..proste IT cloveka..kterej chce to nejlepsi co muze dostat od dellu..tak vim ze precision....Jestli ti fakt staci jen vykon a nebazirujes tolik na slitinach /i d830 je ma celkem gut/...tak di klidne do toho latitudu

volki

Příspěvekod volki » 27 kvě 2008 00:58

Jak Vás tady tak čtu tak se budu rozhodovat ještě dlouho :-)

Opravdu je XPS takový "plasťák" ? Tzn. postrádá tu pevnost a odolnost která je u značky DELL očekávána ?

Zpět na „notebooky DELL“