Zdravím,
mám notebook Asus M50Sr a na něm Win 7 + XP. Běžně pracuju na sedmičkách a XPčka mám jen na specialitky. Notebook maká výborně, ale jen do doby kdy z nějakého důvodu pustím kontrolu disku. Jakmile skusím nastavit na sedmičkách kontrolu systémového disku, tak už mám problém nb oživit a nikdy se mi nepovede kontrolu provídst. Nb restartuju, normálně nabíhá, pak naskočí odpočítávání a je konec. Nejde stisknutím klávesnice přerušit a ani neproběhne. Odpočítávání proběhne, zastaví se to na jedničce, zhasne disk a dál nic. Ani nouzový režim nepomůže.
Když to shrnu, tak kontrola systémovýho disku nejde klávesou přeskočit a po uplynutí časového limitu zamrzne. Dělá to jen na sedmičkách a když se přez ní nějak záhadně dostanu, tak nb maká normálně.
Nevíte co s tím?
Zamrzne jen při kontrole disku.
Nástroj CHKNTFS.EXE: K čemu slouží
Pomoci prepinace /X bys to mel vypnout. Ale ja bych spis resil problem s diskem.
Pomoci prepinace /X bys to mel vypnout. Ale ja bych spis resil problem s diskem.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP Universal USB-C Dock + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
ono to spíš vypadá jako chyba systému. Pač to dělá problémy jen na sedmičkách. Visty, XPčka no problem. Přez XPčka jsem pustil hloubkovou kontrolu a ta nevykázala jedinou chybu.
Jakej by měl vliv špatnej disk na to, že se nedá ta kontrola při odpočítávání klávesou přezkočit. Prostě odpočítává a nereaguje na mačkání kláves, a až dopočítá tak se zastaví na jedničce a je konec. No a Visty a XPčka úplně bez problémů kontrolu provedou.
Jakej by měl vliv špatnej disk na to, že se nedá ta kontrola při odpočítávání klávesou přezkočit. Prostě odpočítává a nereaguje na mačkání kláves, a až dopočítá tak se zastaví na jedničce a je konec. No a Visty a XPčka úplně bez problémů kontrolu provedou.
Ale problem muze byt v tom, ze se pri mozne chybe neprovede kontrola, chyba tam zustane a pri dalsim fungovani se ti napr. prepise dulezita cast systemu nebo nejaka data.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP Universal USB-C Dock + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
Takže mám nový poznatek. Vyměmil jsem HDD za jiný a překopíroval celý obsah původního disku. Chyba zůstala. Chápu že je nejjednodušší to svédst na disk, už mi jich pár rozbytejch prošlo rukama, ale se nechová jako by byl v háji.
Celý nový disk jsem smazal a nainstaloval jsem vše odznovu a naistaloval všechny podpůrný ovladače a software aby vše fungovalo jak má. Ejhle na novém disku stejná závada a to jsem vše komplet přeinstaloval. Je to ryze softwarová chyba asi něco přímo od Asusu.
Teď už bysme se mohli konečně dostat k tomu jak tu kontrolu opravit. Kdyby to šlo tak jí třeba vyměnit za nějakej jinej softík. Po pár programech už jsem se podíval, ale ty se nedají implementovat do systému, tak aby se nahradila ta původní od microsoftu. Rád se v tom rejpu a chtěl bych to vyřešit, tak abych nemusel přeinstalovávat celej system.
Celý nový disk jsem smazal a nainstaloval jsem vše odznovu a naistaloval všechny podpůrný ovladače a software aby vše fungovalo jak má. Ejhle na novém disku stejná závada a to jsem vše komplet přeinstaloval. Je to ryze softwarová chyba asi něco přímo od Asusu.
Teď už bysme se mohli konečně dostat k tomu jak tu kontrolu opravit. Kdyby to šlo tak jí třeba vyměnit za nějakej jinej softík. Po pár programech už jsem se podíval, ale ty se nedají implementovat do systému, tak aby se nahradila ta původní od microsoftu. Rád se v tom rejpu a chtěl bych to vyřešit, tak abych nemusel přeinstalovávat celej system.