zdravím,
jdu s problémem který se týká teplot v notebooku.
Do nedávna jsem využíval Power4Gear (XP) a čas od času si reguloval otáčky ručně! Teď jsem ho ale přestal používat protože se snažím zjišťovat jak to funguje automaticky.
Když jedu obyčejně kancelářskou činnost (internet, mp3, atd.) pohybuje se průměrná teplota mezi 45°C - 55°C a otáčky jedou na 4700rpm. V tomto případě mám i jas monitoru na MAX! Když však hodím jas na MIN, sníží se otáčky na 4100rpm a teplota se sniží cca o 2°C což stále není ta hranice kam se chci dostat.
Stále jsem se snažil vymyslet jak teplotu snížít aby se automaticky snížily otáčky na požadovaných 3200rpm !!!
Inu, před dvěma dny jsem odpojil notebook z napájení a ve 4:00 ráno jsem si sedl k oknu u země co mám, kde je největší chlad. Po 45 minutách neúprosného hypnotizování se teplota dostatala na 35°C (hranice snížení otáček na 37°C)
Teď k jádru problému. Hluk = 4700rpm mi přes den nevadí, ale dost mi to vadí v noci kdy je to extrémní.. Mám chladící podložku s větráky ale její použití by bylo v noci dosti kontraproduktivní, protože vydává ještě větší rámus.
Zajímá mě tedy tato věc:
-------------------------------------------
Máte nějaký rady, tipy, triky, návody jak docílit snížení teplot v notebooku?! Např. nějaké externí větrání, speciální materiál stolu, atd..
-------------------------------------------
Sám tipuji že hlavní problém bude že mám notebook na dřevěném stole které pohlcuje teplo..
Notebook bohužel nejde ani podtaktovat, nic z mé konfigurace není podporováno!
Asus F3JP-AP098C snížení teploty / hluku
Asus F3JP-AP098C snížení teploty / hluku
HP 6540b, repro: Logitech Z-5500 (505W)
A co to zkusit zakladni veci - RightMark CPU - podtaktuje ti procesor. Dale pokud pracujes v 2D rezimu - Riva Tuner - nahodit nizsi takty a dat prikaz Force Constant Performance 2D Level. Dal samozrejme pomuze bezne podlozeni nozicek - notebook se zvedne - bude k vetraku proudit studenejsi vzduch.
Pak bych teprve aplikoval postupy podle Pola - to uz vyzaduje zrucnost.
Pak bych teprve aplikoval postupy podle Pola - to uz vyzaduje zrucnost.
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012
Tak po více jak roce opět podpořím své téma..........
kéž bych dnes dosahoval těch teplot se kterými jsem loni nebyl spokojený... notebook je totálně v hajzlu.. a to následujícím stylem..
kancelářská činnost -> nutnost mít zapnutý režim "high performance" díky němuž se dostávám na výborných 86°C ........... pokud náhodou hodím pro běžnou práci jen "quite office" tak jsem nepřetržitě na 99°C (max jsem se dostal asi na 102°C) a větrák se cca každých 7-10 vteřin (vždy tak na 2 vteřinky) roztočí takovým způsobem, jako by chtěl ze zařízení uplně vylítnout - neméně zajímavý na tom je, že to dělá i když je přístroj jen na baterce a větrání má volný (tzn. není na stole) (o stavu na stole ani nemluvím)..... a smutný na tom všem je to, že už to nejde zlepšit - čistím každý týden, vysávám všechno co jde a ikdyž je vevnitř čistej jako blázen, tak beze změny...
třeba jako teď .. high performance, puštenej firefox 3.5 s jednou záložkou, puštěným everestem a jsem na baterce = 85°C a 6000rpm
no a jaký je ponaučení z týhle bajky.. Vrazil jsem 33.308,- do nadupanýho notebooku (06/2007) kterej je nyní (01/2010) totálně na odpis.. vím, že už Asus nikdy!

kéž bych dnes dosahoval těch teplot se kterými jsem loni nebyl spokojený... notebook je totálně v hajzlu.. a to následujícím stylem..
kancelářská činnost -> nutnost mít zapnutý režim "high performance" díky němuž se dostávám na výborných 86°C ........... pokud náhodou hodím pro běžnou práci jen "quite office" tak jsem nepřetržitě na 99°C (max jsem se dostal asi na 102°C) a větrák se cca každých 7-10 vteřin (vždy tak na 2 vteřinky) roztočí takovým způsobem, jako by chtěl ze zařízení uplně vylítnout - neméně zajímavý na tom je, že to dělá i když je přístroj jen na baterce a větrání má volný (tzn. není na stole) (o stavu na stole ani nemluvím)..... a smutný na tom všem je to, že už to nejde zlepšit - čistím každý týden, vysávám všechno co jde a ikdyž je vevnitř čistej jako blázen, tak beze změny...
třeba jako teď .. high performance, puštenej firefox 3.5 s jednou záložkou, puštěným everestem a jsem na baterce = 85°C a 6000rpm
no a jaký je ponaučení z týhle bajky.. Vrazil jsem 33.308,- do nadupanýho notebooku (06/2007) kterej je nyní (01/2010) totálně na odpis.. vím, že už Asus nikdy!

HP 6540b, repro: Logitech Z-5500 (505W)
to nemůže tak topit, tady bude něco špatně, F3 neměly nejlepší chlazení, ale tohle je moc.
Zkontroloval bych, jestli se dynamicky podtaktovává CPU, GPU (což by měly)
pokud ne, kukni do biosu, zapni ty intelácké downclockové utility, u gpu updatni ovladače...
Zkus nahodit Right mark clock a podvoltovat CPU, taky to o pár stupňů pomůže...
pokud nic, rozebrat, zkontrolovat chladič, přepastovat...
Zkontroloval bych, jestli se dynamicky podtaktovává CPU, GPU (což by měly)
pokud ne, kukni do biosu, zapni ty intelácké downclockové utility, u gpu updatni ovladače...
Zkus nahodit Right mark clock a podvoltovat CPU, taky to o pár stupňů pomůže...
pokud nic, rozebrat, zkontrolovat chladič, přepastovat...
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro