Když jsem v zimě řešil, za co vyměnit můj milovaný Asus Lamborghini VX2, který mám od doby, co se začal prodávat jako novinka, jsem nakonec zjistil, že nechci nic jiného. Ten VX2 je skutečně natolik příjemný notebook, že nevidím žádný důvod na výměnu. Tímto se tady dostávám k tomu, co vlastně chci. Rád bych s vámi prokonzultoval možné a hlavně smysluplné vylepšení mého VX2.
Před pár týdny jsem ho dával do servisu s pocitem, že se bude jednat o výměnu grafiky GeForce Go 7700, protože poslední dobou obrazovka sama od sebe zhasínala až nakonec jednoho dne zhasla úplně a už nikdy nenaběhla. K mému překvapení mi ale řekli, že grafika je naprosto v pořádku, že problém je s motherboard, kde bude potřeba provést opravu za 3000-4000Kč. Mezitím co opravují notebook, hledám komponenty, které mohu vylepšit. Už jsem si nechal objednat nový vnější kryt (Carbon Black) aby to vypadalo zase jako nové.
1. Zde je moje konfigurace:
Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T7400 (2.13 GHz, 4 MB L2)
RAM (MB): 2048 DDR2-533 (1x 1024)
HDD (GB): 160 (Seagate ST9160821AS, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
DVD: DVD dual layer writer + LightsCribe (Hitachi-LG Data Storage GMA-4084N)
LCD: 15,4" TFT (glare)
LCD rozlišení: WSXGA+ (1680 x 1050)
Video: nVidia GeForce Go 7700 (vlastních 512 MB)
Modem: 56k
LAN: 10/100/1000
WiFi: Intel Wireless WiFi Link 4965AGN (a/b/g/n)
Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - SoundMAX HD Audio
Software: Windows Vista Ultimate
Baterie/výdrž: Li-Ion 5200 mAh 14.8V / 3h 16min
Zde je seznám věcí, co chci vylepšit a kde potřebuji poradit:
1. Paměť RAM - mám tam dva sloty, v každém po 1GB, chci navýšit na maximální možnou hodnotu, ale právě nevím jaká je. Někde jsem četl, že to je u tohoto modelu 4GB, nevíte někdo jak to zjistit?
2. HDD - 160GB, 5400 otáček, to je nic moc na dnešní poměry. Našel jsem tento HDD: http://www.alza.cz/seagate-constellatio ... 205766.htm
Tady se v tom už moc nevyznám, je tam uvedené SATA III, 64MB cache. Jak poznám, jestli to bude pasovat do mého notebooku? Zvládne i takto starý notebook využít moderní technologie tohoto HDD?
3. Baterie - našel jsem velké množství repasovaných i jiných baterií pro VX2. Některé mají kupodivu jen 4400mAh, zatímco jiné už standartních 5200mAh. Našel jsem tuhle: http://www.avacom.cz/asus-v1--vx2-lambo ... 5200mah-cs
Je to od firmy AVACOM, je to dobrá firma? Mám se poohlédnout někde jinde? Firem je hodně, ceny více méně stejné, nechci narazit na nekvalitní baterii.
4. Processor a grafika ..... tohle asi bude hodně drahé a hlavně složité, navíc hry nehraju a notebook na moje potřeby bohatě stačí.
Ve třech bodech bych potřeboval poradit, předem děkuji všem!
Asus Lamborghini VX2
Rozmysli se, jestli chceš upgradovat/vyměňovat proto, že potřebuješ a nějak tě to limituje nebo proto, že "prostě chceš".
1) RAMěti - 4 GB bys tam měl narvat bez problémů, pro Vistu to bude snad i nutnost, otázkou je ale cenová výhodnost v téhle době, ceny DDR2 už jdou jenom a jenom nahoru...
2) HDD - neexistují velké problémy, ale malá kladiva v tomto případě by nejspíš byla potřeba ještě pilka.... Ten disk nemá standardní rozměry a na 90% se ti tam nevleze ani kdyby ses na hlavu stavěl. Krom toho má na ntb disk docela vysokou spotřebu a jak se říká, Seagate je dobrý jen na papíře.... Jestli chceš výkon, tak SSD, jestli chceš kapacitu, tak nějaky WD Blue, jestli chceš nějakej rozumnej kompromis, tak WD Black.
3) Baterka - napřed si zjisti její aktuální kapacitu (Everest/AIDA64/RM Clock) a pak řeš případnou výměnu. Jinak obecně co se baterek týče, tak je lepší hledat podle kódů, co jsou na ní (např. BTY-M66).
1) RAMěti - 4 GB bys tam měl narvat bez problémů, pro Vistu to bude snad i nutnost, otázkou je ale cenová výhodnost v téhle době, ceny DDR2 už jdou jenom a jenom nahoru...
2) HDD - neexistují velké problémy, ale malá kladiva v tomto případě by nejspíš byla potřeba ještě pilka.... Ten disk nemá standardní rozměry a na 90% se ti tam nevleze ani kdyby ses na hlavu stavěl. Krom toho má na ntb disk docela vysokou spotřebu a jak se říká, Seagate je dobrý jen na papíře.... Jestli chceš výkon, tak SSD, jestli chceš kapacitu, tak nějaky WD Blue, jestli chceš nějakej rozumnej kompromis, tak WD Black.
3) Baterka - napřed si zjisti její aktuální kapacitu (Everest/AIDA64/RM Clock) a pak řeš případnou výměnu. Jinak obecně co se baterek týče, tak je lepší hledat podle kódů, co jsou na ní (např. BTY-M66).
MSI GT628 (C2Q9000@0,9125 V, 2×2 GB DDR3, GTS160M@0,9 V, Intel X25-M 80 GB G2 + ST9500420AS, Intel 5100AGN + SparkLAN WPER-116GN) + NEC 2070NX
JejKey píše:Rozmysli se, jestli chceš upgradovat/vyměňovat proto, že potřebuješ a nějak tě to limituje nebo proto, že "prostě chceš".
1) Tak 2GB je skutečně málo, takže těch 4GB to chce minimálně s tím, že cenu zkusím nějak překousnout - je to investice do dalších let bezproblémového fungování. Zde mě spíše trápí, zda je možné to navýšit i na více než 4GB a zda to má smysl, jsem běžný uživatel, rád ale koukám na filmy, sleduji HD videa, upravuji videa, .... vše na amatérské úrovni.
2) Chci HDD, který bude spolehlivý, rychlý a kvalitní. Nevyznám se ve značkách, takže Seagate nekupovat? Raději ten WD? Jaký je rozdíl? SSD nechci, je až moc drahý. Kapacitu bych rád 500GB-1TB, ale hlavně kvalitní HDD. Proč se ten Seagate nevejde? Hledal jsem v sekci "pro notebooky" a myslel jsem, že rozměry zůstaly zachované? Je něco co nevím?
3) Baterie je mrtvá - vydrží 5 minut, nová je povinnost, jen nevím, která je kvalitní. Ten kód budu mít až vyzvednu notebook ze servisu.
Víc, než 4 GB RAM, tam nenarveš. Aspoň to tvrdí vespecifikacích chipsetu.
Co se disku týče, tak Seagate a rychlost v reálných aplikacích podle mých zkušeností prostě dohromady nejde. Že zvládne 100 MB/s v sekvenčním čtení ti je na prd, o reálném výkonu ti rozhoduje hlavně seek, optimalizace ve firmware, potažmo IOPS... A tam je Seagate vždycky tak o jednu, dvě generace pozadu.
Kvalitu a stoprocentní spolehlivost ti nezaručí nikdo, chcípnout může kdykoliv cokoliv. Kusová záležitost.
A co se rozměrů disků týká, tak standardní výška je 9,5 mm. Jo, někam narveš i větší, ale jestli je to případ tvojeho notebooku, to nevím.
Jinak právě ten limit výšky a limit aktuální hustoty záznamu na plotnu ti omezí maximální kapacitu na 640-750 GB.
A k baterce - OK, trochu mě zmatl ten první post - 3 a čtvrt hodiny mi přišly docela v pohodě Tam ti kromě hledání podle kódu neporadím. Obecně platí, že originální jsou kvalitnější a měly by vydržet více cyklů.
Co se disku týče, tak Seagate a rychlost v reálných aplikacích podle mých zkušeností prostě dohromady nejde. Že zvládne 100 MB/s v sekvenčním čtení ti je na prd, o reálném výkonu ti rozhoduje hlavně seek, optimalizace ve firmware, potažmo IOPS... A tam je Seagate vždycky tak o jednu, dvě generace pozadu.
Kvalitu a stoprocentní spolehlivost ti nezaručí nikdo, chcípnout může kdykoliv cokoliv. Kusová záležitost.
A co se rozměrů disků týká, tak standardní výška je 9,5 mm. Jo, někam narveš i větší, ale jestli je to případ tvojeho notebooku, to nevím.
Jinak právě ten limit výšky a limit aktuální hustoty záznamu na plotnu ti omezí maximální kapacitu na 640-750 GB.
A k baterce - OK, trochu mě zmatl ten první post - 3 a čtvrt hodiny mi přišly docela v pohodě Tam ti kromě hledání podle kódu neporadím. Obecně platí, že originální jsou kvalitnější a měly by vydržet více cyklů.
MSI GT628 (C2Q9000@0,9125 V, 2×2 GB DDR3, GTS160M@0,9 V, Intel X25-M 80 GB G2 + ST9500420AS, Intel 5100AGN + SparkLAN WPER-116GN) + NEC 2070NX
JejKey píše:Víc, než 4 GB RAM, tam nenarveš. Aspoň to tvrdí vespecifikacích chipsetu.
Díky za všechno!
Takže paměť hodím na těch 4GB a nebudu riskovat zbytečně utracené peníze za větší. HDD se podívám dál, narazil jsem i na par WD Blue i Black, jediný rozdíl vidím v tom "cache", kde Seagate má 64MB a 32MB, ten WD má 16MB a 8MB, otázke je, zda to ty rozdíly já jako uživatel vůbec poznám. Myslím, že to tam narvu, ten prostor pro HDD je velký dost, spíše jsem se obával toho konektoru a rozhraní, zda to bude všechno pasovat a notebook ten HDD rozpozná. Kromě toho ani nevím jak budu řešit přeinstalování OS a dat na nový HDD, dva najednou mít nemůžu připojený. Co se týče té baterie, tak asi půjdu do toho Avacomu, protože za originální u Asusu chtějí téměř 5000Kč, což je více než dvakrát dražší než to, co chtějí u toho Avacomu. Takže asi tak.
Zrovna cache bych na notebooku velkej vliv nepřikládal, máš záložní zdroj, tak si můžeš klidně dovolit větší cache operačního systému... Krom toho, jako u všeho, záleží jak na tom, kolik toho je, tak taky na tom, jak se s tím hospodaří a využívá.
SATA III tam stejně nevyužiješ, dívej se po SATA II discích. Ty by ti deska podporovat měla stoprocentně.
SATA III tam stejně nevyužiješ, dívej se po SATA II discích. Ty by ti deska podporovat měla stoprocentně.
JejKey píše:Zrovna cache bych na notebooku velkej vliv nepřikládal, máš záložní zdroj, tak si můžeš klidně dovolit větší cache operačního systému... Krom toho, jako u všeho, záleží jak na tom, kolik toho je, tak taky na tom, jak se s tím hospodaří a využívá.
Ok, tak na SATA III se vybodnu a tím pádem si budu vybírat mezi:
http://www.alza.cz/seagate-momentus-xt- ... 181410.htm
http://www.alza.cz/western-digital-2-5- ... 215355.htm
Z těchto obou variant mi ten WD vychází jako lepší varianta. Ikdyž ještě vidím dokonce 1TB WD Blue, a dokonce levnější: http://www.alza.cz/western-digital-2-5- ... 154659.htm
Nedává mi to smysl, vidím to asi na ten WD Scorpio Black 750GB.
Tak jsem koupil tu černou 750GB a zde je problém:
Zakoupil jsem si nový HDD 2.5" SATA II pro můj notebook Asus Lamborghini VX2. Starý měl jenom 160GB/5400ot, nový 750GB/7200ot. BIOS všechno rozpozná, HDD se točí, všechno naprosto v pořádku. Jakmile notebook naběhne, tak se mi načte ASUS Recovery DVD, který jsem tam dal a Windows se nainstaluje až do té chvíle, kdy se operační systém konfiguruje s počítačem (modrá obrazovka windows a točíčí se kolečko s nápisem welcome), v tuto chvíli se mi rozsvítí hláška "Could not configure Windows Setup with current hardware".
Zatím jsem dostal tip, že je to z důvodu toho recovery DVD, že na nový HDD se to má instalovat jinak, né přes recovery dvd.
Nevíte někdo co s tím?
Zakoupil jsem si nový HDD 2.5" SATA II pro můj notebook Asus Lamborghini VX2. Starý měl jenom 160GB/5400ot, nový 750GB/7200ot. BIOS všechno rozpozná, HDD se točí, všechno naprosto v pořádku. Jakmile notebook naběhne, tak se mi načte ASUS Recovery DVD, který jsem tam dal a Windows se nainstaluje až do té chvíle, kdy se operační systém konfiguruje s počítačem (modrá obrazovka windows a točíčí se kolečko s nápisem welcome), v tuto chvíli se mi rozsvítí hláška "Could not configure Windows Setup with current hardware".
Zatím jsem dostal tip, že je to z důvodu toho recovery DVD, že na nový HDD se to má instalovat jinak, né přes recovery dvd.
Nevíte někdo co s tím?
- swarm
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Použij třeba gparted a přetáhni nainstalovaný OS z původního disku.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)
Tak se mi to nakonec povedlo, ale bylo to pro mě mnohem jednodušší: kamarád měl náhodou instalční CD Vista Ultimate.
V každém případě teď řeším DALŠÍ PROBLÉM: ve Windows mám uvedeno 4.00GB paměti RAM, ale v BIOSu pouze 2990GB. Zkoušel jsem stáhnout nejnovější ovladače pro BIOS v mém notebooku, ale to problém nevyřešilo. Poradí někdo co s tím?
V každém případě teď řeším DALŠÍ PROBLÉM: ve Windows mám uvedeno 4.00GB paměti RAM, ale v BIOSu pouze 2990GB. Zkoušel jsem stáhnout nejnovější ovladače pro BIOS v mém notebooku, ale to problém nevyřešilo. Poradí někdo co s tím?