Tak mám již notebook Goldmax X7 konečně doma. Napíšu jsem zde svoje první postřehy.
Notebook je vzhledově určitě hezčí, než starý Neptune 2.0, který jsem měl. Už na první pohled působí jako notebook z vyšších cenových sfér. I povrch zadního krytu displeje je velmi příjemný, je totiž pogumovaný, takže mi již tolik neklouže v ruce, jako starší Neptune 2.0.
Adaptér samotný je jen o malinko větší, přestože se jedná již o 330W adaptér, tak oproti 220W je jen o malinko širší. Ostatní rozměry jsou schodné ( mikrometrem jsem to nepřeměřoval) čekal jsem větší cihlu
Ale překvapila mě tlouštka toho napájecího kabelu
ale to se k výkonu adaptéru dá očekávat.
Zvuk: No na ten jsem byl nejvíce zvědav a musím konstatovat, že jsem konečně spokojen. Kvalitativně je už někde jinde, než u Neptune 2.0 a konečně notebook disponuje i na poměry notebooku slušnými basy.
Výkon: Výkon je samozřejmě na špičce. Zatím jsem projel jen 3DMark 2013. GTX 780M jsem přetočil na 980Mhz na jádře a 5800Mhz na pamětích. Víc jsem zatím nezkoušel a dostal jsem se přes 5800 bodů.
Zatím ale zlobí XTU. Při OC jednoho jádra na 4.1 Ghz je vše ok, ale všechna čtyři jádra při OC na 3.9 Ghz jedou jen na 3.4 Ghz. To se projevilo u testu Physics výsledkem 9500 bodů. U staršího CPU 3720QM jsem měl přes 10 000 bodů. Zatím se mi nepodařilo přijít na to, proč při vytížení všech jader se na XTU nebere potaz. Jedno, nebo dvě jádra XTU přetaktuje, ale čtyři jádra již ne. Možná chyba XTU a budu muset počkat na novější verzi. Tohle je ale případ jen benchamrků, na hry to samozřejmě vliv nemá
Podsvícení: Klávesnice je stejná, jako u modelu Neptune 2.0. bohužel i software na změnu barev zůstal stejný a tak nejde nastavit zvlášt barvu pro touchpad, nebo na power tlačítko. Touchpad i power tlačítko mění barvu podle toho, jakou barvu si zvolíte na prostřední části klávesnice. Pokud nehcete, aby vám ten ornament svítil, tak musíte vypnout podsvícení prostřední části klávesnice, nebo máte prostě smůlu. Power tlačítko při tom bude svítit modře. Doufám, že tohle Eurocom vyřeší nějakou novější verzí softwaru. Ale to je vysloveně pitomost
Co mi ale vadí je led pás pod displejem. Funguje jako zvukový ekvalizér a bliká podle toho, jak notebook hraje. Bohužel ten pás diod svítí podstatně více, než třeba klávesnice a dost oslnuje. Vypnou nijak bohužel nejde. Ondra se mi jako vždy snaží pomoc a na internetu už našel návod, jak ten pás odpojit od základky, takže problém vyřešen.
Samotný touchpad je příjemně velký a dobře po něm kloužou prsty. Ornament naštěstí moc nesvítí, spíše vypadá jen jako nějaká samolepka a díky němu vždy dobře najdu touchpad i v noci.
Notebook mě překvapil tím, že není nijak hlučný. I když nepodporuje Optimus, tak větráky se točí příjemně potichu. Při zátěži jsem ani nepozoroval nějaké zvýšené zahřívání, nebo zvýšení hluku větráku nad unosnou mez.
Celkově jsem si oproti Neptunu 2.0, co se samotného notebooku týče bez ohledu na výkon zcela určitě potěšil a jsem rád, že jsem do něj šel.
Přístup Ondry byl až nečekaně vstřícný a takový člověk se dneska už prostě nevidí. Už jen díky tomu, jak se ke mě vždy zachoval a snaží se vždy pomoc je mi jasné, že zůstanu nadále věrným zákazníkem Goldmaxu. Zvlášt, když vidím, jak se jejich produkty zlepšují.
Pokud by jste chtěli někdo nějaké podrobnější testy, nebo ještě by vás něco zajímalo, klidně napište.
EDIT: Ten led pás diod pod displejem lze s novým BIOSem již vypnout, stejně tak i ornament na touchpadu
Goldmax Neptune 2.0, Core i7 3720QM 2.6Ghz (Turbo 3.6Ghz@4.0Ghz), 8GB RAM 1600Mhz,
GeForce GTX 680M 4GB (719/1800@853/2500Mhz), 750GB HDD 7200, 17.3" LED 90% NTSC GAMUT,
Samsung SSD 830 128GB
3DMark 13: 4 708, 3DMark 11: P7046, 3DMark Vantage: 25 939