Maxíku máš pravdu, dlouhou dobu jsem používal na svém starším Aceru Aspire 3104NWMLi Ubuntu 64bit a byl jsem spokojen. Fungovalo mi Cube3D a spousta dalších efektů. Práce na tom systému byla hrou. Ovšem po nějaké době mi ten notebook odešel a já jsem začal především z pracovních důvodů pociťovat, že potřebuju více používat produkty Microsoftu (především Office, Microsoft PE a další). To byl první bod, proč jsem Linux přestal na notebooku používat (ale používám ho na svém osobním PC a Debiana na serveru).
Další bod byl už jenom ten problém, že se mi nespustilo žádné distro. Xka prostě ne a ne naběhnout. Nenašel jsem vhodný ovladač ani pod Linuxem. Možná jsem se málo snažil, ale prostě ani to se mi nepovedlo.
Třetím bodem, proč jsem se přiklonil k Vistě byla nabídka zaměstnavatele - možnost koupit Vistu Home Premium
64bit za pouhých 1400Kč, do čehož jsem šel, protože to byla vcelku lákavá nabídka a chodit třeba na servisy s notebookem, kde mám nelegální XP, prostě není to pravé ořechové.
Toť stručný důvod, proč Vista 64bit a jejich úžasné "Wáu".
P.S.: XP x64 je mrtvola sama o sobě. I když bych si jí vzal radši.
P.S.#2: Schválně jsem přikývl k chipsetu / grafice od nVidie, když se furt nadává na ovladače ATi a nakonec jsem dopadl takto - všechno funguje napůl. To se mi s chipsetem ATi Xpress 1100 nestalo. Tam fungovalo všechno luxusně a bezproblémově. Budu ovšem věřit tomu, že jsem měl pouze smůlu (opět) na model chipsetu. Jinak co vím, tak ovladače nVidie nejsou problematické (dalším plusem - opensource drivery).