Příspěvekod tunak » 21 bře 2008 11:15
No jo, u nás jsou drahý. Ale kolegové ze školy (rozuměj kamarádi) jich pár maj a kromě toho přehřívání jsou to dokonalý kousky. A běží na nich final cut.
Právě na fotky a design a sazbu a grafiku apod. (samozřejmě postprodukci videa a filmu) se Apply na západě používaj nejvíc, kromě specializovanejch počítačů Silicon Graphics s Unixem například. Ale tam jsou holt ty ceny jiný. A u nás třeba velká firma dostane taky jinou cenu, nejmenovaná televize nakoupila kvůli svýmu projektu střižny od Applu, kompetní řešení vylo na 250 000, což je vzhledem k hardwarvý i softwarový výbavě parádní cena, Avid by vyšel mnohem dráž, ať už na applu, unixu, nebo nedej bože na windows.
Ale to jsem odbočil. Pokud je to tak, jak píšeš, tak si kup nějaký dobrý LCD (nebo CRT, ale to je myslím vzhledem k třeba neblahýmu vlivu na oči trochu pasé) a dokuj.
Pak teda vybírej počítač, kterej má odpovídající (nejlépe HDMI, nebo DVI) výstup. ten ThinkPad bohužel nemá. (Jen na dokovací stanici, což není moc pohodlný, respektive levný řešení řešení.)
A ještě jedo doporučení - pokud nechceš hrát hry, nebo používat nějaký extra náročný aplikace (střižny, velký projekty v Cadu, ve 3D...), nekoukej na maximální výkon. Ideální je imho C2D (stačí třeba 8100 co mám já), dost paměti (ta moc netopí a pro velký fotky se docela hodí) a co se týče grafický karty, dobře zvaž, zda chceš dedikovaou. Pokud ano, kup něco s NVS 140 / Go8400GS apod. Silnější zřejmě nepotřebuješ a bude ti akorát kvůli vyzářenýmu teplu zkracovat životnost a výdrž na baterky. A taky bude ntb. větší a těžší.
Integrovaná grafika (např. X3100) ale může mít problém s výstupem na externí monitor, nevím. (Nemám zkušenost.) Prý podpouje jen určitá nižší rozlišení (a ty potřebuješ imho aspoň WSXGA+).
Každopádně pointou je myslím právě nehledat nejvýkonější ntb. Před pěti lety bys koupil nějaký P4 a TAKY na něm upravoval fotky, takže dnes ti opravdu bohatě stačí růměrně HW vybavený ntb. - tzn. peníze budeš moc investovat i do KVALITY provedení, což znamená třeba chlazení apod. Je to, myslím, lepší řešení, než narvat nejvýkonnější hardware (který je nakonec tak jako tak už zastaralý - přichází nová generace grafických karet, šestijádrový procesory atd.) do s prominutím přenosnýho topnýho tělesa, který má jedině tu výhdu, že ti v případě potřeby nahradí fén.