Overclocking
Overclocking
Ahoj. Chci se zeptat , přetaktoval sem NB procesor z 1,9 na 2,0 a grafiku z 425mhz na 560mhz teplota u GPU se zvedla asi z 63+- na 75+- procesor sem nezjistil chci se zeptat o kolik si snižim životnost NB když to budu použivat jenom občas když si zapnu nějakou hru jinak NB je HP Pavilion dv6710ec procesor AMD Athlon 64 X2 TK57 a grafika GeForce™ 7150M
Tak ja dosiahnem max. teplotu tak po 20 minutach plnej zataze viac to uz ani po 10 hodinach nestupne...
Inac zivotnost niccis skracujes celkom dost ale ako bolo povedane to ti nikto presne nerekne...
Ale poskodzujes hlavne napatove regulatory a kondenzatory ktore su tesne pri chladeni atd. (Jednak ich poskodzujes zatazou a jednak teplotou)
Inac zivotnost niccis skracujes celkom dost ale ako bolo povedane to ti nikto presne nerekne...
Ale poskodzujes hlavne napatove regulatory a kondenzatory ktore su tesne pri chladeni atd. (Jednak ich poskodzujes zatazou a jednak teplotou)
poradím ti jednu věc.. podtaktuj
procesor mam zapnutý na poloviční frekvenci, stejně tak paměti, zatim jsem hrál všechny HL2, The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay, Timeshift, Command and Conquer 3 Tiberium wars - maximální detaily, s fps problémy nemám, výkon poklesl jen ve směru loadingu, který se lehce prodloužil. teplota procáku se po podtaktování drží pod 50, grafika obvykle lehce nad 60..
sem z toho jelen, ale ty jejich doporučené nároky na procesor si asi cucají z prstu (třeba timeshift bych doporučeně měl hrát s dvoujádrem na plných 2.4GHz, ale ani na 1.2GHz nejsou probémy, fps beze změny 20-30)
nevím, co hraješ, třeba Supreme tohle asi nezbaští, ale za zkouštu to stojí, prostě pustí na plné frekvence, zkoukneš výkon, minimalizace- podtaktovat procák, no a pak uvidíš..
procesor mam zapnutý na poloviční frekvenci, stejně tak paměti, zatim jsem hrál všechny HL2, The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay, Timeshift, Command and Conquer 3 Tiberium wars - maximální detaily, s fps problémy nemám, výkon poklesl jen ve směru loadingu, který se lehce prodloužil. teplota procáku se po podtaktování drží pod 50, grafika obvykle lehce nad 60..
sem z toho jelen, ale ty jejich doporučené nároky na procesor si asi cucají z prstu (třeba timeshift bych doporučeně měl hrát s dvoujádrem na plných 2.4GHz, ale ani na 1.2GHz nejsou probémy, fps beze změny 20-30)
nevím, co hraješ, třeba Supreme tohle asi nezbaští, ale za zkouštu to stojí, prostě pustí na plné frekvence, zkoukneš výkon, minimalizace- podtaktovat procák, no a pak uvidíš..
Lenovo Legion 5-17ACH6H; DELL Inspiron 7720 SE, Toshiba Satellite Pro A300-15V
no právě protože mi RivaTuner neumí taktovat grafiku, používám akorát úsporu energie, tj. řízení spotřeby, tím snížim procák a paměti, grafika zůstává ve standartních taktech..
no na OC procesoru bych teoreticky potřeboval externí program, ale nechystam se na nic takového, tak jsem ho nevyhledával..
jinak tam mam normálně nastavení taktů procesoru a pamětí v rozmezí po osminách, takže na baterce mam 1/8 (což neni efektivně 1/8, ale cca 500MHz), jinak na hraní si nastavím dynamické 3 až 4 osminy, což je 1/2.. sice to teda neumožňuje přesnější nastavení, než po osminách, ale to mi zatím nepřišlo jako problém
no na OC procesoru bych teoreticky potřeboval externí program, ale nechystam se na nic takového, tak jsem ho nevyhledával..
jinak tam mam normálně nastavení taktů procesoru a pamětí v rozmezí po osminách, takže na baterce mam 1/8 (což neni efektivně 1/8, ale cca 500MHz), jinak na hraní si nastavím dynamické 3 až 4 osminy, což je 1/2.. sice to teda neumožňuje přesnější nastavení, než po osminách, ale to mi zatím nepřišlo jako problém
Raz som sa tu uz k tomu vyjadroval. Pri jemnom pretaktovani to nie je zdaleka take vazne co sa tyka napajacich obvodov, pretoze funguju na pulznej regulacii a hlavne su univerzalne stavane aj pre defaultne pouzitie vacsieho zruta VGA ci CPU (s vyssou defaultnom frekvenciou)..
Svoj procesor regulujem cez RMclock a grafiku cez AMD GPU clock ak to niekomu pomoze.
Svoj procesor regulujem cez RMclock a grafiku cez AMD GPU clock ak to niekomu pomoze.
Toshiba A200 1M8: C2D 7100, 4GB RAM, HD2600 500/400, 160GB,
SB X-fi Surround 5.1, Logitech Z-2300 + G51, Razer Lachesis + Steelpad Qck
SB X-fi Surround 5.1, Logitech Z-2300 + G51, Razer Lachesis + Steelpad Qck
Zax19 píše:poradím ti jednu věc.. podtaktuj
A grafiku sis nepodtaktoval ? No a i kdyby jo tak budu veřit domu že kdybych to udélal ja tak nerozjedu ani Maria ale možná s tim procesor to skusim jenže jesli ma muj NB od boha AMD určeno že mu za 3 roky vyhoří grafika což ja nevim jenom uvádím příklad tak mi nepomůže ani podtaktovani na druhou stranu to muže byt třeba ten procesor co za ty 3 roky může odejit tim bych si to možná trochu prodloužil a nebo to mužu podtaktovat všechno a bude po starostech jenže co bych z toho měl když bez přetaktování mam problém rozjet néjake hry ale někdy sem rád že aspoň ty starší mi jednou třeba HL2 v poho ale Time Shift mi jelo okolo 10Fps . Risk je zisk ale taky to může byt naopak
jak se říkal, na grafiku jsem po stránce taktů nešahal.. no jde o to, jestli jsou určitý nastavení znát... třeba Oblivion se dá hrát na šíleně starejch grafikách díky snížení verze shaderů, přičemž to o moc hůř nevypadá..
timeshift no tam se dá taky pár věcí vypnout...
třeba teď jsem zkoušel NWN2, a ani na moje osobní minimum (hight textury, 2x AA, low MSAA, žádné stíny) jsem se nehnul nad 20fps, takže to je dosto enginu..(no ani mě to nevadí, ta hra nesahá jedničce ani po kotníky, přímo user-hostile )
asi jde o to, jakou máš záruku a kdy počítáš s novym bookem.. pokud ti to shoří, tak v záruce ti to teoreticky vymění no.. já jen že tam kde to jde, tak klidně podtaktuju CPU a pak má chladič větší účinnek na grafiku..
musíš brát taky v potaz to, že ta grafika je low-end z řady 7xxx, tudíž od ní nemůžeš čekat zázraky, Timeshift je hra s grafikou šlapající na paty Crysis...
timeshift no tam se dá taky pár věcí vypnout...
třeba teď jsem zkoušel NWN2, a ani na moje osobní minimum (hight textury, 2x AA, low MSAA, žádné stíny) jsem se nehnul nad 20fps, takže to je dosto enginu..(no ani mě to nevadí, ta hra nesahá jedničce ani po kotníky, přímo user-hostile )
asi jde o to, jakou máš záruku a kdy počítáš s novym bookem.. pokud ti to shoří, tak v záruce ti to teoreticky vymění no.. já jen že tam kde to jde, tak klidně podtaktuju CPU a pak má chladič větší účinnek na grafiku..
musíš brát taky v potaz to, že ta grafika je low-end z řady 7xxx, tudíž od ní nemůžeš čekat zázraky, Timeshift je hra s grafikou šlapající na paty Crysis...
-
- _-=*Open Source*=-_
- Kontaktovat uživatele:
pocitac vice trpi pri nastartovani nebo pri nahlem ochlazeni zmen teploty a ne u tak maleho OC viz procak ta GPU uz je o dost podle me mozna bych sel na mene
Jedinou pravdou je, že všichni lžou
Můj weboblogo něco about IT and something viz. tlačítko WWW Miláček Lenovo X220
MSI GX600 -> Lenovo T500 -> Lenovo X220 -> Asus Zenbook prime -> Lenovo X220
Můj weboblogo něco about IT and something viz. tlačítko WWW Miláček Lenovo X220
MSI GX600 -> Lenovo T500 -> Lenovo X220 -> Asus Zenbook prime -> Lenovo X220
28. 12. 1962 jsem se vzbudil ve své posteli a napadla mě zvláštní věc. Ono si totiž spousta lidí taktuje své notebooky. Přesněji řečeno, si spousta lidí taktuje grafické karty, ve svých noteboocích. Když si ta spousta lidí nataktuje grafickou kartu ve svém notebooku, pokud je grafická karta v jejich notebooku dobře taktovatelná a pokud je grafická karta v jejich notebooku vydařený kus, podaří se jim poměrně solidně vytáhnout výkon grafické karty ve svém notebooku.
Ano, jsem nas*aný a jako tupec v tuto chvíli píšu záměrně.
Ale nechme toho.
Jo, taktuju is grafiku. Taktoval jsem si svůj první notes, taktoval jsem si svůj druhej notes, taktuju si i tenhle notes.
Proč?
Chci mít vysoký grafický výkon bez toho, abych dal dvě svý výplaty za super ultra giga hyper uber herní notes, kterej bude topit 90° i na Solitaire.
A zatím se mi to prvotřídně daří.
Grafiku jsem nikdy neusmažil, teploty jsem vždycky udržoval optimální, a za 3 roky, co jsem vyměnil 3 notesy, zhruba notes/rok, jsem s žádným notebookem NIKDY nebyl v servisu ani nepociťoval důvod tam chodit.
A stejně existuje spousta lidí, který z vás ve svý nevědomosti udělaj debila, protože vy si přece taktujete noťas! To byste neměli. Pak vám totiž shoří auto, ucpe se okap, opadá omýtka, poškrábě se mosaznej svícen od pratetičky z druhýho kolena a sežere vás automatická pračka křížená s prasetem.
Tak poslouchejte.
Můj Thinkpad T61p má perfektní chlazení. Na defaultních taktech a bez chladící podložky se teplota grafiky v zátěži pohybuje mezi 78°-82°. To jen aby bylo jasno.
Koupil jsem si chladící podložku ZALMAN-1000.
A taktoval. A taktoval. A taktoval. A taktoval.
Testoval, testoval, testoval, testoval.
Zastavil jsem se na 600/1250/800.
5763b 3DMark 06
To neni špatný, viďte?
Ve 3DMarku nepřekročily teploty 79°C, s chladící podložkou, větranou místností a zmíněnými takty. 79°C je teplota, jakou grafika produkuje v zátěži na default taktech bez podložky.
Za dlouhodobého hraní na zmíněných taktech nepřekročily teploty hodnotu hodnotu 81°C. Už pochopili?
VÝSLEDEK ZNÍ TAKTO
Konkrétně v mým notebooku, konkrétně mojě grafika, produkuje na default taktech bez podložky V ZÁTĚŽI PRAKTICKY STEJNOU TEPLOTU jako nataktovaná a s podložkou!
A MOJE OTÁZKA ZNÍ TAKTO:
Můžou grafice uškodit samotné takty? Nebo jen teplota? Protože ta je ROZHODNĚ v pořádku, v porovnáním s optimálními teplotami thinkpadu v zátěži jsou NAPROSTO STEJNÉ.
Omluvte přílišný sarkasmus a zlobu. Jsem lehce rozhořčen.
Ano, jsem nas*aný a jako tupec v tuto chvíli píšu záměrně.
Ale nechme toho.
Jo, taktuju is grafiku. Taktoval jsem si svůj první notes, taktoval jsem si svůj druhej notes, taktuju si i tenhle notes.
Proč?
Chci mít vysoký grafický výkon bez toho, abych dal dvě svý výplaty za super ultra giga hyper uber herní notes, kterej bude topit 90° i na Solitaire.
A zatím se mi to prvotřídně daří.
Grafiku jsem nikdy neusmažil, teploty jsem vždycky udržoval optimální, a za 3 roky, co jsem vyměnil 3 notesy, zhruba notes/rok, jsem s žádným notebookem NIKDY nebyl v servisu ani nepociťoval důvod tam chodit.
A stejně existuje spousta lidí, který z vás ve svý nevědomosti udělaj debila, protože vy si přece taktujete noťas! To byste neměli. Pak vám totiž shoří auto, ucpe se okap, opadá omýtka, poškrábě se mosaznej svícen od pratetičky z druhýho kolena a sežere vás automatická pračka křížená s prasetem.
Tak poslouchejte.
Můj Thinkpad T61p má perfektní chlazení. Na defaultních taktech a bez chladící podložky se teplota grafiky v zátěži pohybuje mezi 78°-82°. To jen aby bylo jasno.
Koupil jsem si chladící podložku ZALMAN-1000.
A taktoval. A taktoval. A taktoval. A taktoval.
Testoval, testoval, testoval, testoval.
Zastavil jsem se na 600/1250/800.
5763b 3DMark 06
To neni špatný, viďte?
Ve 3DMarku nepřekročily teploty 79°C, s chladící podložkou, větranou místností a zmíněnými takty. 79°C je teplota, jakou grafika produkuje v zátěži na default taktech bez podložky.
Za dlouhodobého hraní na zmíněných taktech nepřekročily teploty hodnotu hodnotu 81°C. Už pochopili?
VÝSLEDEK ZNÍ TAKTO
Konkrétně v mým notebooku, konkrétně mojě grafika, produkuje na default taktech bez podložky V ZÁTĚŽI PRAKTICKY STEJNOU TEPLOTU jako nataktovaná a s podložkou!
A MOJE OTÁZKA ZNÍ TAKTO:
Můžou grafice uškodit samotné takty? Nebo jen teplota? Protože ta je ROZHODNĚ v pořádku, v porovnáním s optimálními teplotami thinkpadu v zátěži jsou NAPROSTO STEJNÉ.
Omluvte přílišný sarkasmus a zlobu. Jsem lehce rozhořčen.