hesielko na disk a bios
hesielko na disk a bios
Nazdarek, chcel by som sa opytat, co znamena zaheslovanie disku alebo biosu. bios chapem, nedostanem sa don, pokial nezadam dobre heslo, ale co ten disk? co sa stane, ak zabudnem heslo - bios sa da resetovat vyberom baterie, ale co ten disk. diky za radu
-
- píše často
Kdyz zaheslujes disk a potom zapomenes heslo/vymaze se ti bios, mas hodne velky problem. Nedavno to tu resil nekdo na foru. Jedini, kdo by ti mohli pomoci jsou nejaci sikovni lide ve tvem oblibenem servisu, ale v podstate je to na preformatovani harddisku a smireni se se ztratou dat.
Compal HGL30, Merom T7200 2.0GHz, nVidia 7600go 256MB, 1GB DDR2 RAM, 120GB 5400rpm HDD, WiFi, BT, Win XP Pro CZ
Predtim: IBM ThinkPad T30, Digital HiNote Ultra2000, IBM ThinkPad365x, MicroStar Notestar NP-740
Predtim: IBM ThinkPad T30, Digital HiNote Ultra2000, IBM ThinkPad365x, MicroStar Notestar NP-740
-
- Moderátor
Bios se dá zaheslovat aby se nedal měnit, aby se nedal ani číst a taky aby se bez zadání hesla nedalo nabootovat. Bios se vyndáním baterie NEVYRESETUJE, je jištěný malou baterií uvnitř ntb.
Když zahesluješ disk, tak po projetí POSTu jsi dotázán na heslo a když ho nezadáš tak hdd zůstane zamknutý a nelze s ním NIJAK pracovat, tj ani ho naformátovat. Tato technologie se jmenuje DriveLock.
Když zahesluješ disk, tak po projetí POSTu jsi dotázán na heslo a když ho nezadáš tak hdd zůstane zamknutý a nelze s ním NIJAK pracovat, tj ani ho naformátovat. Tato technologie se jmenuje DriveLock.
Asus A6T (Turion X2 1600Mhz@0,9V(800MHz@0775V)), 1GB RAM, nVidia Go7600(450/400(OC:500/420)), Vista Business MSDNAA)
a zase jeden takovej šikula
Mám trochu problém zahesloval jsem si Notebook IBM T30. Heslo jsem zadal v BIOS-u (ale není to heslo jen do BIOS-u) a objevuje se ještě před bootováním systému a při pokusu o vyvolání BIOS-u samozř. taky. V servise (PC NET; IBM) mi poradili, že prý jediný způsob je vyměnit základní desku. To by to heslo vyšlo draho. Neexistuje ještě jiný způsob? (nechce se mi tomu věřit, že by vynalézavý český člověk na něco nepřišel. ) Díky za odpo.
pavlino: Hesla jsou delana od toho, aby plnila svoji ulohu. Zvlast v dnesni dobe kryptovaci algoritmy s alespon 256-bit klici jsou za normalnich okolnosti a za pouziti standartniho hesla neprolomitelne (respektive ne moc informaci na svete ma takovou cenu, aby nekdo vynakladal nemale prostredky na jejich rozsifrovani).
Pokud heslo vubec neznas (a nepomuze hypnoza) a heslo neni typu "pavlino", "veverka" nebo "heslo", tak se da pouzit jedine hruba sila, coz je vzasade konecna.
-----------------
Sam bych si hardware takhle nikdy neblokoval. Kdyz uz, tak bych si to blokoval softwarove, abych se pri ztrate hesla nerozloucil spolecne s daty i se samotnym hardwarem. A stejne se jedna jen o disk, nikde jinde neni nic natolik podstatneho, abych to blokoval.
Na tohle doporucuju TrueCrypt.
Pokud heslo vubec neznas (a nepomuze hypnoza) a heslo neni typu "pavlino", "veverka" nebo "heslo", tak se da pouzit jedine hruba sila, coz je vzasade konecna.
-----------------
Sam bych si hardware takhle nikdy neblokoval. Kdyz uz, tak bych si to blokoval softwarove, abych se pri ztrate hesla nerozloucil spolecne s daty i se samotnym hardwarem. A stejne se jedna jen o disk, nikde jinde neni nic natolik podstatneho, abych to blokoval.
Na tohle doporucuju TrueCrypt.
docela souhlasim, heslovani biosu, harddisku nejak nefandim, zahesloval jsem si jen login do windows na muj prstik a to mi staci, jsme alergicky, kdyz mi nekdo na tom neco dela a nema na to hrabat, treba zvydava pritelkyne
IBM/Lenovo Z61m 9450-HAG T7200 C2D 2GHz/320/3G RAM/Win 7, WSXGA+ TFT(1680x1050), ATI X1400 128MB Stále 24/7 online.
Zpět na „Software (nejen) pro notebooky“