Příspěvekod Danilelek » 09 úno 2008 14:22
Asi tak tři dny se zabývám problémem, taktování a voltáže CPU kvůli co nejdelší výdrži baterky, takže jsem zkoušel různé prográmky jako RMclock, RivaTuner, SpeedFan, Everest ,Prime95, NHC (Notebook Hardware Control) a dnes jsem přišel na to, že vlastně ani nevím co mi to ukazuje za údaje (co se týče CPU taktu),konkrétně mám na mysli prográmka RMclock a NHC. První zmiňovaný mi ukazuje CPU clock a druhý rovněž a při tom se (v závislosti na nastavení) diametrálně liší. Začal jsem s prográmkem RMclock a jeho profilem Performance on demand, v klidu mi ukazuje 1.2GHz při zátěži (hry) 2.19Ghz, tak jsem tomu věřil, že asi přece jenom něco dělá a přizbůsobuje takt potřebě a náročnosti aplikace. ALE pak jsem v NHC v zalozce CPU Speed (ktera se vam objeví až po té co v záložce Settings kliknete na Show all NHC option and settings) změnil hodnotu cpu clock na 12,5% čili na nějakých 280 MHz (v pravém dolním rohu) a přitom RMclock stále ukazuje takt v rozmezí 1.2 až 2.19GHz, takže co to jsou teda za údaje??? NHC to má pojmenováno jako External clock (vždy ukazuje maximum v závislosti na procáku, u mě 2,19 GHz) a Internal clock (dle nastavení v procentech u mě od 280 do 2190 MHZ). A taky je pravdou, že až když jsem programem NHC snížil takt na minimum, tak to bylo HODNĚ znát na rychlosti celého kompu. Např. ve hře Colin McRae Rally 04 (vše na maximum) mi FPS kleslo z 45 (při 2,19GHz) na 6 až 8 (při zmíněných 280MHz). Taky by mě zajímalo jestli neexistuje nějaký prográmek, který dokáže ukozovat jakt teplotu HDD,CPU a GPU, tak takt CPU a i FPS?? Vždycky musím použít minimálně 2 prográmky abych znal všechny udeje, v horším případě i tři, to když jsem ještě nevěděl, co který umí...NTB mám Compal FL90 v1, 15,4" WXGA (1280x800), Intel Core 2 Duo T7500(2.2 GHz, 4MB cache), 2GB RAM (667 MHZ), 160GB 7200 RPM HDD, Geforce 8600GT (256 MB), wifi, bluetooth