NTB. do 30 000 Kč

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
Kwixt3r
občas něco napíše

NTB. do 30 000 Kč

Příspěvekod Kwixt3r » 10 dub 2007 15:47

Ahoj .. hledám nějaký notebook pro studenta 1. ročníku střední průmyslové školy elektrotechnické. Mé úspory nejsou kterak vysoké a tak mohu hledat pouze něco do 30 000 bez DPH. Mám totiž možnost si DPH odečíst. Mé požadavky jsou programování ( notebook budu nosit na školu), internet (Wi-Fi), občas bych si rád poslechl nějakou hudbu a podíval se na nějaký film (DVD). Hry nejsou podmínkou,ale hodilo by se, kdyby je notebook taky zvládal. Abych se např. při jízdě v autě, na dovolené či v MHD a vlaku nenudil. Notebook by měl mít určitě HDD 120GB a víc, mechaniku s vypalovačkou, bluetooth. Plus by bylo kdyby měl čtečku karet a webkamerku. S výdrží baterie bych to viděl asi tak 2 hodiny minimálně, 3hodiny a přes 3 by bylo akorát. Samozřejmě čím víc, típ líp. Děkuji

janzat
píše často

Příspěvekod janzat » 10 dub 2007 16:43

jaj more dyt tu je stejny thread o tri radky nize, se nauc vyhledavat...taky hleda NTB do 30 tis.
Compal HEL 80
15.4" WXGA, mechanika SuperMulti
Core™ 2 Duo T7200 BOX 2 x 2.00GHz, 667MHz FSB, 4MB L2, Merom
2x Kingston 1GB 667MHz DDR2 SO-DIMM
Seagate Momentus 100GB 7200 ot./min.
VGA NVIDIA GeForce Go 7600 256MB
WiFi karta, Bluetooth, čtečka karet, čtečka otisků prstů

za cca 29000 vč. DPH, pokud najdeš něco s lepším poměrem cena/výkon/služby, napiš....

Puppy
guru

Příspěvekod Puppy » 10 dub 2007 17:09

Jestlize na programovani tak bych urcite doporucil model, co nabizi displej s rozlisenim alespon SXGA+ (1400x1050). Do te ceny se vejde napriklad HP Compaq nx6325 nebo Asus F2F.

Crabik
guru

Příspěvekod Crabik » 10 dub 2007 17:47

na programovani urcite nepotrebujes superextra displej deLuxe. :wink:

Puppy
guru

Příspěvekod Puppy » 10 dub 2007 17:56

Pokud si nekdy videl a pouzival nejaky modernejsi vyvojovy nastroj, tak v nizsim rozliseni je to naproste utrpeni. Kvalita nebude v tehle cene nic extra, ale to ted uz vlastne nikde.

Crabik
guru

Příspěvekod Crabik » 11 dub 2007 14:31

Puppy: Staci popsat, co si predstavujes pod pojmem programovani. Jestli je to tvorba grafiky nebo nutnost delat CAD, tak nic nenamitam. Nicmene nevim, co to ma spolecneho s programovanim.

Psani zdrojoveho kodu opravdu, ale opravdu neni zalezitost kvalitniho displeje a potrebe mit prehled o kazdem pixelu.

A vzhledem k tomu, ze studuju Informatiku a nezjistil jsem, ze by vetsi rozliseni s lepsim osvicenim jednotlivych bodu nejak vyrazne zlepsilo moje programatorske schopnosti, tak bych priplatek za lepsi displej nepodporil. :lol:
Naposledy upravil(a) Crabik dne 12 dub 2007 15:49, celkem upraveno 1 x.

janzat
píše často

Příspěvekod janzat » 11 dub 2007 14:35

ted jsem koupi za 28500,- vč. DPH HEL80 H4 v configu
15.4" WXGA, mechanika SuperMulti
Core™ 2 Duo T7200 BOX 2.00GHz, 667MHz FSB, 4MB L2, Merom
2x Kingston 1GB 667MHz DDR2 SO-DIMM
Seagate Momentus 100GB 7200 ot./min.
VGA NVIDIA GeForce Go 7600 256MB
WiFi karta, Bluetooth, čtečka karet, čtečka otisků
Nero OEM Suite, PowerDVD

Jinak koupíš i slušně vybavenou Toshibu...

Peca-on-line
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Peca-on-line » 11 dub 2007 14:53

Crabik píše:Puppy: Staci popsat, co si predstavujes pod pojmem programovani. Jestli je to tvorba grafiky nebo nutnost delat CAD, tak nic nenamitam. Nicmene nevim, co to ma spolecneho s programovanim.

Psani zdrojoveho kodu opravdu, ale opravdu neni zalezitost kvalitniho displeje a potrebe mit prehled o kazdem pixelu.

A vzhledem k tomu, ze studuju Informatiku a nezjistil jsem, ze by vetsi rozliseni s lepsim osvicenim nejak vyrazne zlepsilo moje programatorske schopnosti, tak bych priplatek za lepsi displej nepodporil. :lol:

Barevný podání, kontrast, odezva a další věci který bych zahrnul pod pojem "kvalita" jsou při programování(myšleno psaní kódu) celkem fuk, ale naopak rozhodující je rozlišení.
Asus A6T (Turion X2 1600Mhz@0,9V(800MHz@0775V)), 1GB RAM, nVidia Go7600(450/400(OC:500/420)), Vista Business MSDNAA)

Crabik
guru

Příspěvekod Crabik » 12 dub 2007 16:00

Ted mne opravdu nenapada na co. Mozna tak na navrhy v UML nebo aby se vesel radek zdrojaku na displej, ale zatim jsem nenarazil na sebemensi duvod, proc by mi nemelo stacit 1280x800 a ani mensi by mi nevadilo. Pro bezne programovani neni rozliseni rozhodujici.

CeCo

Příspěvekod CeCo » 12 dub 2007 16:42

No... Ja v poslednom case zistujem, ze 1400x1050 je malo... (a to len nejake somariny, ziadne velke profi veci). Ono ked potrebujem mat otvorenych 15 toolbarov (farba, historia, vrstvy, animacie, tvar, posunutie...), tak mam polovicu displeja zaprataneho len toolbarmi.

Takze dalsi notas minimalne 1680x1050. Tym som si kvazi predurcil aj velkost (15,4"), ale holt - ked sa clovek notasom zivi...

C

mraky

Příspěvekod mraky » 12 dub 2007 16:47

Crabik píše:Ted mne opravdu nenapada na co. Mozna tak na navrhy v UML nebo aby se vesel radek zdrojaku na displej, ale zatim jsem nenarazil na sebemensi duvod, proc by mi nemelo stacit 1280x800 a ani mensi by mi nevadilo. Pro bezne programovani neni rozliseni rozhodujici.

To proto, ze jsi nic jineho nezkusil. Wide je na programovani uplne naprd. protoze tu wide cast nevyuzijes. Naproti tomu kdyz si pusis treba takovy Eclipse, tak dole konzoli, vlevo strom a vpravo zdrojak...kdyz to nekdo nezkusil, tak nevi o cem mluvi. Kdo neveri at se mrkne na tyhle dva screenshoty.

http://tuttobene.wz.cz/eclipse.jpg
http://tuttobene.wz.cz/wide.png

Prosim podivat se. Kdyby nestacilo, tak muzu hodit screenshot z visualniho designu gui.

Crabik
guru

Příspěvekod Crabik » 14 dub 2007 12:18

ehm, v Eclipse taky delam.

A dalsi vec, ja se nebavim primo o WIDE a velikosti samotneho displeje, ale o rozliseni a kvalite na jednotlivych displejich. A jestli to povazujes za nutnou podminku pro tvoje programatorske aktivity, tak si k tomu klidne kup 19 palcove LCD za 15k a muzes si osekat vykon notebooku na uroven pred 5 lety, aby ses vesel do tech stanovenych 30k. :P

K programovani mi staci i obycejny notepad na PDA s klavesnici. Samozrejme, k pohodlnemu programovani bych mohl mit stroj kldine za 250k, ovsem je otazka, jestli mezni uzitek z teto zalezitosti je pro studenta opravdu na takove urovni. :lol:

Proste mi nebude nikdo vykladat, ze k programovani potrebuju displej minimalne 1600x1280, jinak budu v riti. :wink:

A ty tvoje obrazky jsou tak akorat k pousmani, nevidim zadny fatalni nedostatek, ktery by mi zabranoval napsat stejny kod, stejne kvalitne. Navic je naprosto evidentni, ze se jedna o displeje jinych velikosti - 15,4 ku 17 bych to tipoval, coz je opravdu relevantni srovnani, anebo hodne rozdilne rozliseni, coz by se zase projevilo na velikosti pisma. :lol:

CeCo: Tohle neni programovani. Programovani je: "jednoznačný a úplný předpis (program) k výpočtu úlohy na počítači". Cili pokud ma autor namysli tohle, tak nebude mit otevreno 15 toolbaru.

mraky

Příspěvekod mraky » 14 dub 2007 13:52

Ty jsi tu diskuzi nasmeroval uplne nekam jinam.

Bavili jsme se o tom, ze je lepsi pro programovani SXGA+ nez WXGA a ty tu zacnes mlit o tom, ze ti na programovani staci PDA. Ja jsem ti jasne dokazal, ze SXGA+ je skutecne lepsi nez WXGA.

Tady nikdo nerikal, ze SXGA+ je NUTNOST, ja jen rikal, ze je to lepsi nez WXGA, coz jsi ty popiral.

Srovnej si to v hlave a nevkladej lidem do ust neco, co nerekli.

EDIT: aha, tak jsem si nevsiml CeCeho nazoru, no to mi prijde trochu prehnane

Puppy
guru

Příspěvekod Puppy » 14 dub 2007 18:08

Crabik píše:CeCo: Tohle neni programovani. Programovani je: "jednoznačný a úplný předpis (program) k výpočtu úlohy na počítači". Cili pokud ma autor namysli tohle, tak nebude mit otevreno 15 toolbaru.
:)

Programovani ma za cil vyvoj hotoveho, odladeneho a zdokumentovaneho kodu. Je to podstatne vice, nez jen psani. Daleko vice casu zabira typicky faze ladeni (chyb) a nasledna optimalizace vykonu. Doby kdy se pouzivalo nejake "textove IDE" s 80x25 znaky a debuggerem co stezi zobrazil obsah promenne jsou davno pryc. Z toho duvodu, je pro efektivni praci treba vyssi rozliseni. Vzhledem k tomu, ze rozliseni vyssi nez 1400x1050 (4:3) jsou u notebooku jiz extrem (velky neprenosny kram nebo hure citelna velikost fontu pro vetsinu lidi - ano, jsou vyjimky), je volba SXGA+ k tomuto ucelu vhodna.

Ohledne widescreenu nevim jestli ma opravdu ten spravny prinos, WSXGA+ mi prida 280 pixelu sirky za cenu o trochu mensi velikosti pixelu a o nekolik cm sirsiho notebooku (s pristavaci drahou na obou okrajich klavesnice :) ). 15" SXGA+ notebooky byvaji zhruba stejne siroke jako 14" WXGA.

Mimochodem, IBM kdysi dodavalo specialni serii 15" ThinkPadu s QXGA (2048x1536) rozlisenim :D

Crabik
guru

Příspěvekod Crabik » 14 dub 2007 20:54

Puppy: Tak s tim uz se souhlasit da, nicmene porad tam jde o dost subjektivni podstatu. Ja sam jsem nejspis ovlivneny tim, ze mam spatny zrak a rozliseni vetsi nez 1280x800 (prip. 1280x1024) proste nesnesu.

Pokud uz jsme u efektivniho programovani, tak daleko podstatnejsi mi pripada klavesnice a vyreseni numericke klavesnice. 99% programotoru to stejne resi nejakou externi. Pokud se mu podari vybrat notebook s vyhovujicim rozmistenim klaves, tak to da mnohem vice nez velikost/rozliseni displeje. Bez toho by faze programovani byla holym utrpenim a zabrala by podstatnou cast casu vyvoje. :)

Nicmene bych chtel dodat, ze tady porad mluvime o studentovi v 1.rocniku na stredni prumce. :wink:

Zpět na „Jaký vybrat notebook“