noťas pro studenta +- 20k

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
P$ychotronyk
občas něco napíše

noťas pro studenta +- 20k

Příspěvekod P$ychotronyk » 24 dub 2009 17:01

Zdravim,
po prázdninách nastupuju an výšku a potřeboval bych poradit s vběrem noťasu. Jdu na informatiku - programování, takžee bych potřeboval nějaký výkonnější noťas. mám už Zhruba tak představu o konfiguraci a chtěl bychs e jednak zeptat co si o tom myslíte a jednak který konkrétní noťas byste mi doporučili. Viděl bych to na 320GB HDD, 4GB RAM, 15" display, samozřejmě WiFi, DVD vypalovačku, možná i to blue tooth. Jeden člověk mi doporučoval aťs e zaměřím spíš na notebooky s DUO2CORE procesory. Chci se zeptat jeslti to není až moc přemrštěná kombinace. Plánuju že v dlouhých chvílích bych si i opbčas zahrála le halvně teda na tu práci. Jeden noťas už mám vyhlídnutý

Kód: Vybrat vše

http://hp.top-notebook.cz/hp-pavilion-dv5-1130ef.html
ale samozřejmě uvítám další návrhy. Znáčkáms e nebráním ale moc nemusím ASUS. díky moc

FT

Příspěvekod FT » 24 dub 2009 17:22

Ak ho budeš často prenášať, tak taký Pavilion nie je najlepšia voľba. Častý prenos mu nerobí veľmi dobre. Neviem, okolo 20 000,- by som ti osobne poradil Toshibu Tecra M10-11U. Je to 14" (skladnejšie ako 15", s touto veľkosťou je Tecra A10), kvalitné spracovanie, takže dačo to vydrží, dobrý výkon, Vista s možnosťou downgradu na XP. Grafika je síce dedikovaná, čo to staršie na nej zahráš a je o niečo výkonnejšia ako Intel. :)
Horšie je na tom s výdržou a má takisto aj lesklý displej. A, samozrejme, pre mnohých nie príťažlivý design.

//Pardón, moja chyba, dedikovaná, samozrejme.
Naposledy upravil(a) FT dne 24 dub 2009 19:04, celkem upraveno 2 x.

xxsml
píše často

Příspěvekod xxsml » 24 dub 2009 17:23

Pokud ho budeš mít jenom postavený na stole, tak ho klidně kup, ale pokud ho budeš vozit např. 2x týdně vlakem a brát si ho i do školy (což předpokládám), tak je to naprosto nevhodný notebook. Pevnost konstrukce Pavilionů je naprosto tristní, stačilo by trošku zmáčknout na zavřený notebook a displej to nepřežije. A okolo klávresnice je to to samé. Ony ty GB a GHz vypadají sice pěkně, ale to je asi tak všechno, kvalita vůbec žádná a notebook tak extrémně topí, že ho není skoro možné mít na klíně. Sám jsem Pavilion měl a po 3. stejné reklamaci jsem si nechal vrátit peníze. Navíc by tě mohlo odradit i to, že servis je v Polsku (sice rychlost opravy je tak 14 dnů, ale já osobně polským ručičkám po předchozích zkušenostech moc nevěřím).

Teď záleží na tom, co bys na tom notebooku hrál a od toho by se mohla odvíjet grafika. Ale určitě to chce něco s mnohem kvalitnější konstrukcí.

P$ychotronyk
občas něco napíše

Příspěvekod P$ychotronyk » 24 dub 2009 18:27

to časté přenášení určitě bude, a aby šel hned do kytek fakt nechci. Co se týče her tak asi CS:S, nějaké ty strategie jako EMpire Earth a tak, max nějaké MMORPG ( ty většinou moc náročné nejsou). Moc nehraju ale na dlouhou chvíli se vždycky něco hodí a po nejnovějších gameskách neprahnu. No a co se týče ještě nějaké to doporučení krom té toshiby. JInak zatím díky moc za rady

polo

Příspěvekod polo » 24 dub 2009 19:00

Tak M10 vydrzi na bateriu pod XP maximalne daco vyse 4h...A Quadro nvs150 nieje integrovana grafika ale dedikovana samozrejme...
Ta tecra ma aj oproti pavilionu 3 roky zaruku,aktivnu ochranu disku,vodeodolnu klavesnicu,accupoint a rychlejsi a lepsi servis...
Naposledy upravil(a) polo dne 24 dub 2009 21:44, celkem upraveno 1 x.

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 24 dub 2009 21:15

Ta Tecra je dobrá volba. Ještě se možná podívej na ThinkPad R400 (případně R500, který má větší displej a nemá integrovanou grafiku). 14" je na přenášení asi idenální rozměr. Jinak na vysokou, kde se programuje, stačí prakticky libovolný dnešní stroj s dvojjádrem a 2GB RAM. Grafika, velikost disku a ostatní parametry jsou nepodstatné. Proto bych se zaměřil na tu odolnost a servis - oboje má zmíněný Pavilion dost o ničem.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

P$ychotronyk
občas něco napíše

Příspěvekod P$ychotronyk » 25 dub 2009 08:37

takže říkáte lidi nezaměřovat se jen na co nejsilnější proscesák a ramku ale hlavně teda šasy servis. A ta integrovaná grafika teda postačí na případnou práci která byse dělala v grafických editorech?
aještě jedna technická je teda lepší vybárat notebooky s procesory core2duo neob se zaměřit na jiné jako turion apodob.?

polo

Příspěvekod polo » 25 dub 2009 09:15

V sucastnosti by som pozeral iba poslednu seriu Core 2 Duo (Spoznas lachko podla 1066MHz FSB ) , AMD sa jednak nenachadza v ziadnom poriadnom notase inak posledna AMD platforma nieje velmi vykonna a hlavne velmi pecie a pali prudu.

lukycrust
guru

Příspěvekod lukycrust » 25 dub 2009 09:52

P$ychotronyk presne ako hovoríš,pokiaľ bude NB na prenášanie,je lepšie pozerať sa na ergonómiu notebooku,pokiaľ chceš aby ti ten notebook vydržal aj nejakú dlhšiu dobu.poprípade RAMku si môžeš dokúpiť za pár drobných,tak isto sa dá dokúpiť aj väčší HDD...
Lenovo ThinkPad R500(intelGMA) + Advanced MiniDock
HP EliteBook 8540p(3y NBD) + HP Advanced Docking Station

P$ychotronyk
občas něco napíše

Příspěvekod P$ychotronyk » 25 dub 2009 10:55

tak jsem se podíval na tu tecru od toshiby a ještě mě zaujal jeden typ, který my vyhledávač vyplivnul. Jedná se o TOSHIBA TECRA R10-10W. Když jsem se díval na parametry, tak oba vyšli dost podobně i co se výdrže týkalo u obou byla psaná 6cell li-on baterie. Akorát ta M10 bude asi už podle šasy bytelnější, že?

FT

Příspěvekod FT » 25 dub 2009 11:20

Áno, M10 je o niečo pevnejšia ako R10. Čo je, samozrejme, badateľné aj na váhe. No, ale na druhej strane ani R10 nie je nejaké lacné plastové chrastítko. Recenziu na R10 si môžeš prečítať aj na tejto stránke. Hm a ako pozerám, tak v Mironetu ju majú za cenu pod 20 000,-, čo je výborná cena (keď porovnáme s 30 000,- na Alze).

P$ychotronyk
občas něco napíše

Příspěvekod P$ychotronyk » 25 dub 2009 11:37

jo všiml jsem si že ji jde koupit za 30 ale i za 19...takže teoreticky by to byla atky dobrá volba říkáš?

FT

Příspěvekod FT » 25 dub 2009 11:52

No, takto. M10 má výhodu pevnejšieho tela, čiže prežije aj hrubšie zaobchádzanie. R10 má telo o niečo mäkšie, čiže treba k nej pristupovať s určitým citom. Ale na druhej strane, je o pol kila ľahšia, čo je teda poznať! Možnou výhodou je aj LED podsvietenie displeja, čiže máš vyšší jas a takisto veľkým plus je aj to, že je matný. Aj na baterke vydrží o niečo dlhšie. Výkonovo sú na tom dosť podobne. Osobne by som z týchto dvoch typov volil práve asi R10, hlavne kvôli matnému displeju. Škoda, že sa u nás zatiaľ nepredáva M10, ktorá má matný displej. Ale zase, niektorí majú radšej lesklý, lebo podá o kúsok vernejšie farby, no na slnku je nepoužiteľný.

P$ychotronyk
občas něco napíše

Příspěvekod P$ychotronyk » 25 dub 2009 12:13

jo to znám. Otec má doma Acer extensa 5610 akdyž sem na něm potřeboval dělat něco na zahradě do školy, absolutně se nedalo. Na tom display nebylo nic vidět. NO dobrá tak děkuju moc za rady a budu vybírt asi mezi těmito dvěma, ikdyž asi vyhrává tak R10 :)

P$ychotronyk
občas něco napíše

Příspěvekod P$ychotronyk » 25 dub 2009 14:17

ještě bych se chtěl zeptat na jednu věc. Jelikož sem doposud pracoval jen s destop počítači tak by mě zajímalo ejslti je třeba možnost do notebooku koupit i silnějjší baterii než dodává výrobce, a popřípadě jak moc to sotjí

Zpět na „Jaký vybrat notebook“