Kvůli studiu na VŠ v Brně (pocházím z Ostravy) si chci pořídít notebook. Jelikož budu studovat na stavební fakultě tak by byly podle mne tyto požadavky optimální:
- Odolná konstrukce = nutnost kvůli každodennímu přenášení
- dedikovaná grafika - plánuji na NTB používat CADové aplikace, stejně jako si občas zahrát nějakou méně či více náročnou hru a na to pochybuji, že bude stačit integrovaná
- Velká výdrž baterie
- dobrá záruka
- kvalitní displej
- velmi dobré chlazení
- tichý chod
Jelikož jsem již něco hledat, tak zde napíšu klady a zápory mých kandidátu:
Lenovo R500 (24 000kč)
+ cena
+ displej s 1680* rozlišením
- jednoletá Lenovo záruka = nutnost dokupovat delší
- slabší výdrž na baterii (cca 3,5h)
- nemožnost koupit s 9-cell baterií v základu (pokud vím)
Lenovo T500 (33 000kč)
+ přepínatelné grafiky
+ displej s 1680* rozlišením
+ váha
+ 9-cell baterie v základu
+ 3-leté carry in NBD (aspon myslím)
- cena (docela podstatný rozdíl oproti ostním modelům)
- klávesnice se prý (podle přečtených recenzí) trochu prohýbá oproti starým TP
Dell Latitude E6500 (23-29 000kč - záleží na konfiguraci - kupováno z Dell Outletu = vrácených kusů překontrolovaných Dellem)
+ LED displej v konfiguraci s 1440* displejem. (možnost mít 1920*, ale to se mi zdá příliš. Vše je o třetinu menší.) Tento displej by měl mít nejlepší podání barev a jas ze všech mnou uváděných modelů.
+ dedikovaná quadro 160 s 256mb pamětí (zřejmě na aplikace dostatečné)
+ podle všeho největší výdrž ze všech 15" modelů (měl by mít větší výdrž i než T500 se zaplou integrovanou grafikou)
+ možnost mít v základu 9-cell baterii
+ 3 letá NBD on-site záruka
- dell outlet? tohle nevím jestli je zápor vzhledem k NBD záruce
Dell Precision M4400 (26 000kč - záleží na konfiguraci - kupováno z Dell Outletu = vrácených kusů překontrolovaných Dellem)
+ prakticky to samé co E6500 akorát má výkonnější grafiku - quadro fx 770, což by mělo zcela jistě dostačovat na kteroukoli aplikaci.
- Výdrž kvůli použití výkonné grafiky. Přesto by měl vydržet dlouho (o 1/4 méně než E6500)
Jinak mne napadají ještě 2 modely 14":
Lenovo T400 (32 000kč)
+ led podsvícený displej s 1440*
+ výdrž
+ přepínatelné grafiky
- cena
Dell Latitude E6400 (23-29 000kč)
+ Prakticky totožný se svou 15" variantou, akorát váží o necelý půl kilogram méně
Tak který z nich by byl pro mne nejlepší volbou? Zapoměl jsem při svém hodnocení na nějaké klady a zápory?
Odolný / Časté přenášení / 20-30K kč
Poziadavky su dost oxymoroidne... Vydrz vs. chladenie, chladenie vs. ticho, bateria vs. grafika...
Ad detaily:
Prepinatelna grafika funguje len pod Vistou (boj s vydrzou)
Carry-in NBD neexistuje. Notasy az na Dell maju vsetky servis v servisnom stredisku a oprava je "az do 30 dni".
Dell Outlet - ktory? Pozor na roznych pokutnych predajcov...
C
Ad detaily:
Prepinatelna grafika funguje len pod Vistou (boj s vydrzou)
Carry-in NBD neexistuje. Notasy az na Dell maju vsetky servis v servisnom stredisku a oprava je "az do 30 dni".
Dell Outlet - ktory? Pozor na roznych pokutnych predajcov...
C
Chápu, že mé požadavky jsou protichůdné ale všechny modely notebooků jsem vybíral tak aby byly ve své kategorii i přes výkon nejchladnější a s nejdelší výdrží baterie - s 9 článkovou baterií cca 5h se zaplou wifi a měřenou teplotou podle testů na notebookchecku, kdy v záteži pouze výjimečeně překročí 40 stupňů. Je mi jasné, že s integrovanou grafikou by to bylo jiné, ale můj požadavek je hlavně dedikovaná, jelikož integrovaná ztěží vystačí na CAD atp.
Dell outlet se mi dá nejlepší přes http://pcoutlet.cz/. Stejný majitel také prodává přes aukro - nickDellstore. Tento prodejce mi přijde jako seriózní a spolehlivý.
Dell outlet se mi dá nejlepší přes http://pcoutlet.cz/. Stejný majitel také prodává přes aukro - nickDellstore. Tento prodejce mi přijde jako seriózní a spolehlivý.
Xam:
do 30k to osbne vidim na R500 + NBD na 3 roky + jeste jednu baterku (treba ten 9-clanek, ta 6clankova ti zustane jako sekundarni, takze dokupy budes mit 7-8hodin kdyz si vezmes obe baterky)
a idealni asi bude jeste nejake externi LCD 20-24 palcu, staci uplne nejobycejnejsi za 3-4k, co ma digitalni vystup + externi numerickou klavesnici
jinak na skolni kresleni staci hd3470 bohate si myslim.
ve skole i tak budete mit workstationy, takze na tomhle budes delat jen domaci prace, kde nejake slozite 3D sestavy s nekolika sty dily nehrozi.
co se tyce her - mno... tak jako s novyma narocnyma hrama jako crysis, gta 4, atd. bude problem...(velky), jestli se ale nevyzivas v nejnarocnejsich hrach a i od tech mene narocnych neocekavas, ze pojedou na nejake ultra-mega detaily, tak by to stacit melo (zkus napsat, co hrajes)
nebo pak tu T500 + NBD (rozsireni z 3 let obyc. zaruky na 3 roky NBD nestoji moc)
co se tyce dell outletu, nevim... nemam zkusenost, bral jsem primo pres dell.cz a nechal si udelat cenu...
do 30k to osbne vidim na R500 + NBD na 3 roky + jeste jednu baterku (treba ten 9-clanek, ta 6clankova ti zustane jako sekundarni, takze dokupy budes mit 7-8hodin kdyz si vezmes obe baterky)
a idealni asi bude jeste nejake externi LCD 20-24 palcu, staci uplne nejobycejnejsi za 3-4k, co ma digitalni vystup + externi numerickou klavesnici
jinak na skolni kresleni staci hd3470 bohate si myslim.
ve skole i tak budete mit workstationy, takze na tomhle budes delat jen domaci prace, kde nejake slozite 3D sestavy s nekolika sty dily nehrozi.
co se tyce her - mno... tak jako s novyma narocnyma hrama jako crysis, gta 4, atd. bude problem...(velky), jestli se ale nevyzivas v nejnarocnejsich hrach a i od tech mene narocnych neocekavas, ze pojedou na nejake ultra-mega detaily, tak by to stacit melo (zkus napsat, co hrajes)
nebo pak tu T500 + NBD (rozsireni z 3 let obyc. zaruky na 3 roky NBD nestoji moc)
co se tyce dell outletu, nevim... nemam zkusenost, bral jsem primo pres dell.cz a nechal si udelat cenu...
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro
Firma Fujitsu-Siemens je od aprila 100% vlastnena firmou Fujitsu, ktora odkupila podiel od firmy Siemens.
Notebooky rady Lifebook/Celsius dovtedy tak ci onak vyvijalo Fujitsu a FS ich len vyrabalo = budu pokracovat, ostatne modelove rady su otazne (na roznej urovni customizovane ODMka roznych taiwanskych firiem s nalepkou FS - Amilo, Amilo Pro, Esprimo).
C
Notebooky rady Lifebook/Celsius dovtedy tak ci onak vyvijalo Fujitsu a FS ich len vyrabalo = budu pokracovat, ostatne modelove rady su otazne (na roznej urovni customizovane ODMka roznych taiwanskych firiem s nalepkou FS - Amilo, Amilo Pro, Esprimo).
C
"refurbished" Dell s NBD je asi nejvyhodnejsi koupe, k jaky se jako bezny uzivatel muzes dostat. osobne mam zkusenost s M4400 a jsem maximalne spokojenej. respektive "skoro" maximalne - chybi mi totiz DVI vystup pro pripojeni nejakyho poradnyho LCD pro CATII. nebyt toho, nemam co vytknout. kvalitou chassis je to soucasna spicka, kvalitou komponent rovnez. nemam ani problem s tolik diskutovanym chlazenim.
jinak pokud se nebojis a domluvis se anglicky, nakupem pres e-bay dokazes usetrit pomerne zajimavy castky. konkretne tu moji M4400 jsem koupil od private prodejce z USA a vysla me i s dopravou na temer polovinu ceny za kolik ji prodava Dellstore...
/EDIT
urcite se vyvaruj WXGA. ja si bohuzel nemohl vybirat, takze jsem se prave s timhle LCD musel smirit, ale uprimne receno je to hnus..
jinak pokud se nebojis a domluvis se anglicky, nakupem pres e-bay dokazes usetrit pomerne zajimavy castky. konkretne tu moji M4400 jsem koupil od private prodejce z USA a vysla me i s dopravou na temer polovinu ceny za kolik ji prodava Dellstore...
/EDIT
urcite se vyvaruj WXGA. ja si bohuzel nemohl vybirat, takze jsem se prave s timhle LCD musel smirit, ale uprimne receno je to hnus..
Zpět na „Jaký vybrat notebook“