Notebook pro školní účely, procesor Intel, do 11 tisíc
Notebook pro školní účely, procesor Intel, do 11 tisíc
Zdravím vás. Potřebuji pomoct s výběrem notebooku. Měl by být využit převážně pro studijní účely, programování, občas nějaký film, internet, kancelářské programy. Nepotřebuji žádnou multimediální bombu, ale něco, co bude sloužit dobře, tiše, chladně a pokud možno dlouho (vím, že za ty peníze nemůžu čekat zázraky, ale za tyhle peníze bych chtěl doporučit to nejlepší možné). Chtěl bych integrovanou grafiku a to takovou, která nebude první součástkou notebooku, která odejde, což byly 2 mé předešlé zkušenosti. Chci notebook s dobře vyřešeným chlazením, který se nebude přehřávat, z toho důvodu cítím averzi vůči procesorům AMD, i když dneska už to asi není důležité a když mi dáte pádný důvod, půjdu i do AMD. Dále požaduji výdrž baterie vyšší než 2 hodiny. Operační systém není nutný, ideálně tam žádný nechci - primárně tam poběží Ubuntu, jako druhý systém zřejmě WinXP nebo něco takového, Windows prakticky nepoužívám, hodí se mi jen v případě, že experimentuji s Ubuntu a totálně je zbořím a na to mi stačí Win se studentskou licencí od školy, nemusím je kupovat.
Ve výsledku požaduji:
úhlopříčka 15.6 palce, notebook se moc přenášet nebude
procesor Intel, ideálně asi Pentium Dual-Core T4500
integrovaná grafika
RAM 2GB, více je plusem
HDD 250GB a více
Wi-Fi, DVD, webkamera, bluetooth, čtečka karet, TouchPad, ExpressCard slot.
OS žádný, DOS, Linux
Vím, že tu často doporučujete Lenovo SL510, ale tam se mi nelíbí poloha touchpadu úplně dole, takže ten bych radši nechtěl, i když uznávám, že kdyby měl tuto klávesnici, ale bez trackpointu, bral bych ho všema deseti.
Zatím jsem vybíral z řad HP a Lenovo, ale nechám se inspirovat i jinou značkou...
Líbil se mi například HP 620.
Děkuji vám za každou radu
Ve výsledku požaduji:
úhlopříčka 15.6 palce, notebook se moc přenášet nebude
procesor Intel, ideálně asi Pentium Dual-Core T4500
integrovaná grafika
RAM 2GB, více je plusem
HDD 250GB a více
Wi-Fi, DVD, webkamera, bluetooth, čtečka karet, TouchPad, ExpressCard slot.
OS žádný, DOS, Linux
Vím, že tu často doporučujete Lenovo SL510, ale tam se mi nelíbí poloha touchpadu úplně dole, takže ten bych radši nechtěl, i když uznávám, že kdyby měl tuto klávesnici, ale bez trackpointu, bral bych ho všema deseti.
Zatím jsem vybíral z řad HP a Lenovo, ale nechám se inspirovat i jinou značkou...
Líbil se mi například HP 620.
Děkuji vám za každou radu
- swarm
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Pro tvoje potřeby bych vzal ACER TravelMate 5742Z-P613G32MN za 8500,- Kč s DPH. Kupoval jsem domů bokem jeden tenhle v lepší konfiguraci za 13 tisíc a byl jsem mile překvapen. Je to tiché (s integrovanou grafikou je ventilátor běžně vypnutý) s praktickým matným provedením.
HP bych nebral kvůli té klávesnici a té zrůdnosti co mají po jejím levém okraji (na který se nedá zvyknout, pokud hodláš občas sednout i k jiné klávesnici). Lenovo je zas pro změnu už na 2 generace staré platformě, což už mi nepřipadá jako super koupě, a navíc má lesklý displej.
HP bych nebral kvůli té klávesnici a té zrůdnosti co mají po jejím levém okraji (na který se nedá zvyknout, pokud hodláš občas sednout i k jiné klávesnici). Lenovo je zas pro změnu už na 2 generace staré platformě, což už mi nepřipadá jako super koupě, a navíc má lesklý displej.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)
U Lenova B560 se mi líbí klávesnice - nevyžaduji numerickou klávesnici, radši bych byl bez ní, abych mohl psát uprostřed, ale zamlouvá se mi pozice kláves PageUp/PageDown, resp. Home/End. Tak jsem to měl na předchozím notebooku a byl jsem s tím velice spokojený. Klávesnice u toho HP je opravdu hrozná, ani nemluvím o levém sloupci, ale především o pravém - klávesy PageUp,Down, Home, End nad sebou se mi opravdu nelíbí.
Nicméně ani u jednoho z těchto notebooků (Lenovo B560, Acer TravelMate 5742Z) - opravte mě, jestli se mýlím - jsem nenašel čtečku karet, kterou bych opravdu chtěl.
Nicméně ani u jednoho z těchto notebooků (Lenovo B560, Acer TravelMate 5742Z) - opravte mě, jestli se mýlím - jsem nenašel čtečku karet, kterou bych opravdu chtěl.
- swarm
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Čtečku paměťových karet mají oba.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Zatím jsem rozhodnutý pro tento Lenovo IdeaPad B560. Jaký je rozdíl oproti řadě G - G 560?
Azzamat:
V čem není B560 dobrá?
Konstrukčně je na svou cenu na vysoké úrovni, základna je na plastový notebook velice pevná, neprohýbá se, klávesnice taky ne. Odolnost víka je taktéž na velmi dobré úrovni. Pokud bych měl napsat, že B560 je nekvalitní notebook, musel bych to stejné napsat i o SL510, protože ta kvalita těla je tam dost podobná.
Teploty jsou taky ok, v téhle konfiguraci tam nemá co hřát.
Akorát škoda lesklého displeje.
Rozdíl bude akorát při reklamaci, thinkpady = business řady = servis u autorizovaných servisních partnerů. Multimediální řady mají centrální servis.
V čem není B560 dobrá?
Konstrukčně je na svou cenu na vysoké úrovni, základna je na plastový notebook velice pevná, neprohýbá se, klávesnice taky ne. Odolnost víka je taktéž na velmi dobré úrovni. Pokud bych měl napsat, že B560 je nekvalitní notebook, musel bych to stejné napsat i o SL510, protože ta kvalita těla je tam dost podobná.
Teploty jsou taky ok, v téhle konfiguraci tam nemá co hřát.
Akorát škoda lesklého displeje.
Rozdíl bude akorát při reklamaci, thinkpady = business řady = servis u autorizovaných servisních partnerů. Multimediální řady mají centrální servis.
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro
Tak jako ja nevim, tady na foru jsem slysel negativni reakce kvuli vetsim teplotam, chatrnejsi konstrukci, taky se reklamaci teto rady zabyvaji v Polsku, nebo ne? U ThingPadu jsem nic takoveho nepostrehl, ale mozna se mylim. Jinak co se tyce pevnosti, mel jsem moznost srovnat IdeaPad s Tavelmatem a lepe z toho vysel druhy zminovany. Ostatne, to je akorat muj subjektivni nazor, dotycny at si kupuje to co uzna za vhodne
Dotyčný se stále nemůže rozhodnout
Jak jsem již psal výše, nezáleží mi na tom, jestli bude mít notebook matný nebo lesklý displej, budu ho používat v místnosti. Na tom Aceru mi nesedí zpracování klávesnice - jak povrch tak poloha kláves.
Uvědomuji si, že v této cenové relaci nemůžu dosáhnout na ThinkPady, kromě SL510, který ovšem nechci, proto jsem zůstal v kategorii IdeaPadů.
Pořád si myslím, že je pro mě lepší výkonnější procesor než velikost RAM, nebo disku, to zvládnu případně vyměnit sám a předpokládám, že procesor tam zůstane po celou životnost notebooku stejný, takže se zaměřuji na notebooky s procesorem Intel Pentium P6200 nebo Intel Pentium Dual Core T4500, výš se nedostanu. Nevím jestli je to dobře nebo špatně, jde mi hlavně o to, aby se notebook nepřehřával a měl dostatečný výkon.
Jak jsem již psal výše, nezáleží mi na tom, jestli bude mít notebook matný nebo lesklý displej, budu ho používat v místnosti. Na tom Aceru mi nesedí zpracování klávesnice - jak povrch tak poloha kláves.
Uvědomuji si, že v této cenové relaci nemůžu dosáhnout na ThinkPady, kromě SL510, který ovšem nechci, proto jsem zůstal v kategorii IdeaPadů.
Pořád si myslím, že je pro mě lepší výkonnější procesor než velikost RAM, nebo disku, to zvládnu případně vyměnit sám a předpokládám, že procesor tam zůstane po celou životnost notebooku stejný, takže se zaměřuji na notebooky s procesorem Intel Pentium P6200 nebo Intel Pentium Dual Core T4500, výš se nedostanu. Nevím jestli je to dobře nebo špatně, jde mi hlavně o to, aby se notebook nepřehřával a měl dostatečný výkon.
Azzamat:
no zrovna konstrukci bych neodsuzoval, jako samotného mě ten ntb dost překvapil. A že jsem to zkoušel různě mačkat, kroutit, apod., vpohodě držel i při zvedání za roh základny. Rozhodně se jedná o nadprůměr, který si vyrovná s lowend business notebooky.
velmi pěkná recenze je zde:
http://extranotebook.cnews.cz/lenovo-b5 ... vsedni-den
Servis je už v čr
S teplotama měly problémy Ideapady řady Y s core i7qm a hd5730 v 15 palcovém těle. V B560 nemá co topit, když tam je core 2 duo a integrovaná grafika.
vencas:
při udávaném použití (office, internet, psaní kódu, semtam film) stačí jakýkoliv dvoujádrový moderní procesor.
Vem ten acer nebo B560, oba jsou to dobré booky. Nevýhoda B560 je v lesklém displeji. centrální servis místo sítě servisních partnerů (thinkpady) jako nevýhodu psát nebudu, protože jiné notebooky v tomto segmentu mají také centrální servis.
no zrovna konstrukci bych neodsuzoval, jako samotného mě ten ntb dost překvapil. A že jsem to zkoušel různě mačkat, kroutit, apod., vpohodě držel i při zvedání za roh základny. Rozhodně se jedná o nadprůměr, který si vyrovná s lowend business notebooky.
velmi pěkná recenze je zde:
http://extranotebook.cnews.cz/lenovo-b5 ... vsedni-den
Servis je už v čr
S teplotama měly problémy Ideapady řady Y s core i7qm a hd5730 v 15 palcovém těle. V B560 nemá co topit, když tam je core 2 duo a integrovaná grafika.
vencas:
při udávaném použití (office, internet, psaní kódu, semtam film) stačí jakýkoliv dvoujádrový moderní procesor.
Vem ten acer nebo B560, oba jsou to dobré booky. Nevýhoda B560 je v lesklém displeji. centrální servis místo sítě servisních partnerů (thinkpady) jako nevýhodu psát nebudu, protože jiné notebooky v tomto segmentu mají také centrální servis.
kazdy velky byk byl jednou tele
Zpět na „Jaký vybrat notebook“