Notebook čistě pro práci do 30 tis.

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
bratrekim
občas něco napíše

Notebook čistě pro práci do 30 tis.

Příspěvekod bratrekim » 18 lis 2014 10:46

Zdravím a předem děkuji za pozornost.

Vybírám notebook pro svižnou a všestrannou kancelářskou práci. (Win 8, Office, náročné prohlížení www)

Hlavní kritéria: spolehlivost, CPU, klávesnice
Na výdrži a váze nezáleží.

Budoucí uživatel měl doteď Lenovo R500 a byl velmi spokojen.

Navrhuji:

Lenovo Thinkpad S540 (i7-4600M)
Lenovo Thinkpad Edge E540 (i7-4710MQ)
Lenovo ThinkPad L540 (i5-4300M)
Lenovo ThinkPad T540p (i5-4200M)
Dell Latitude E5540 (i5-4300U nebo i5-4310U)

30 tisíc je absolutní hranice.

Vyjádřete se prosím v rámci zmíněných kritérií (spolehlivost, výkon).

TP E540 má silný procesor. Má dobrou klávesnici? Je spolehlivý?

Za vyváženost spolehlivosti, výkonu a ceny pokládám TP L540. Opravte mne prosím a doplňte kdyžtak něco, co jsem zapomněl.

Levnějších Dellů se bojím, že budou mít menší výkon. Co říkáte? Pozná se ta slabší i5 v kanc. aplikacích? Zlepší to třeba SSD?

stanos4
občas něco napíše

Příspěvekod stanos4 » 18 lis 2014 14:31

mam t540p nejake 3-4 mesiace, kupovany z druhej ruky, cize bol nejaku nie dlhu dobu pouzivany. hned na zaciatku som reklamoval klavesnicu, pretoze proste tlacitka nejak strasne klepali. nova zatial fici ok, nepouzivam externu. Btw, nakolko je klavesnica leskla, tak na nej vidno hned vsetok humus...
Niektori ludia varuju pred vychylenim klavesnice oproti displayu kvoli numerickemu bloku- myslim ze toto je individualne. Pocitovo mi pride, ze mam viac preklepov ako na starom ntb, ale to bola 12tka, toto je 15tka, takze to bude mozno aj tym.
Jedna vec co mi ale na klavesnici strasne vadi, je ze chyba kontextova ponuka (namiesto nej je PrtScr), usporiadanie Home, End, Insert, Del tiez nie je podla mojho gusta.
touchpad/trackpoint.... posledne cca 2 roky som pouzival staru x60t a prechod na toto bolo utrpenie a kedze pracujem hlavne v linuxe tak stale je. Pre windows sa jednoducho da lepsie nastavit ako sa ma touchpad spravat v kombinacii s trackpointom (jeho rozdelenie na zony, etc... v linuxe by to tiez malo ist, chce to ale hrabanie sa v konfig. suboroch k comu som sa zatial nedostal). Navyse clickpad ci jak to nazyvaju, je strasne hlucny a nedaju sa stlacit lave a prave tlacitko naraz...
No a co je na ntb asi najhorsie je jeho konstrukcia... uprimne, neverim jej. veko monitora je makke a pri zatlaceni sa robia duchovia na displayi a pri otvarani/zatvarani sa prehyba. Co je horsie, ked ho zaklapnem, tak uz nedolieha - v strede je prehnute o par mm. Lista pod dispayom je riadne sa prehybajuca a tak isto opierka pod pravou rukou maksia.

inak je ntb dobry. mam 5400mAh baterku a windows sa tvari ozaj na +-5h a viac pri nocnej praci s wifi, cez den s vytiahnutym jasom iste cez 3h. Tak isto je velmi dobre odvetrany, nikde sa neprehrieva.

nakolko som dal za ntb cca 700e(vratane colnikov a posty) za konfig s gt730m a i7 4700, tak by som povedal ze ta cena +- zodpoveda kvalite, ale iste jej nezodpoveda cena noveho ktora je +-1300e.
neviem ako su na tom konstrukcne L540 a E540 ale....
+ ak je to jediny pracovny nastroj.... asi mnozia sa skusenosti nie najochotnejsieho pristupu k reklamaciam od lenova.
Pravdaze, ak bude ntb lezat na stole vacsinu casu, tak konstrukcia nehra az taku ulohu, no ale ja uvidim ze ako bude po case vyzerat kedze ho prenasam denne.

Nema

Příspěvekod Nema » 18 lis 2014 14:32

Zdravím,
jakožto uživatel postupně stárnoucí R500 bych rozhodně doporučil něco kvalitnějšího než je Edge. pocitově to není zas tak úžasný notebook. Ta nová řada T trpí na spoustu věcí,ať už je to zničený touchpad + trackpoint, mizerné displeje, špatná rozebratelnost,...,...

Navrhnul bych třeba ten Latitude E5540:
http://www.czc.cz/dell-latitude-e5540-c ... 04/produkt

nebo ještě lépe jeho variantu s SSD diskem, který dle mého je nejlepší věc, co v notebooku mít:
http://www.czc.cz/dell-latitude-e5540-w ... 92/produkt

nebo fungl nový E5550:
http://www.czc.cz/dell-latitude-e5550-w ... 62/produkt
opět s SSD za malinkatý příplatek:
http://www.czc.cz/dell-latitude-e5550-w ... 60/produkt

Kvalitou to asi nebude taková nerozbitná cihla jako je ta R500, ale i tak je to lepší než ty nové kousky od Lenova. A pokud by se podařilo sehnat těch pár stokorun na SSD, určitě bych to na 100% doporučil.

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 18 lis 2014 15:27

Náhodou za sebe bych klidně doporučil E540. Je tam hodně výkonu, ale pokud jde o konstrukci, Tčková řada (v případě těch "p") šla docela dolů a proti Edge už to není takový rozdíl, aby se vyplatilo připlácet. Edge nemá podsvícenou klávesnici, nicméně ty nepodsvícené mají výhodu, že mají hrubší vzorek na klávesách, tak na nich hned neni vidět pot a špína.

Tčko bych za tu cenu, za kterou se prodává, nedoporučil. Lko je kvalitou podobné Ečku. Jen je tlustější a o to i silnější. Na druhou stranu za stejné peníze je tam méně výkonu a podsvícení kláves tam taky chybí. Nakonec pls je jen klasický dok proti One-Linku (víc možností), ale to asi nebude zas tak důležité v tomto případě.

Jako alternativu bych klidně zvolil ProBook 650. V dobré konfiguraci vychází podobně jako ThinkPady L, ale má tlačítka touchpadu, klávesnice má lepší rozložení (ale ne podsvícení) a celé to působí pevnějším dojmem.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

bratrekim
občas něco napíše

Díky za rady

Příspěvekod bratrekim » 19 lis 2014 21:36

Děkuju za rady.

Rozhoduji tedy mezi

Lenovo Thinkpad E540 - skvělé parametry, ale je to low-end. Bude sloužit?
Lenovo Thinkpad S540 - Dobrý kompromis?
Dell 5550/5540 - Má i5-4310U dostatečný výkon?

Ten ProBook má skvělé parametry, ale vynechal jsem ho hned na začátku, protože s HP mám špatné zkušenosti. Před pár lety jsem koupil 6735b za 20k z lopotné brigády. Posloužil jako el. přímotop s větrákem. Po třech letech modrých, černých i pestrobarevných smrtí se z ničeho nic odebral do křemíkového nebe a já si koupil repasovaný Dell E6400, který drží jak helvétská víra.

Na druhou stranu, Probook 650 a Edge E540 jsou tu jediné ntb, co mají normální (nepodvoltované) procesory. A budoucímu uživateli nezáleží na výdrži baterie, ale spíš na výkonu.

Myslíte, že se HP polepšil?

Můžete mi prosím říct, jaké k němu koupit rozšíření záruky?

bratrekim
občas něco napíše

Vybrán Dell E5550

Příspěvekod bratrekim » 21 lis 2014 12:25

Tak jsem vybral Dell E5550 s i5-4310M a 128gb SSD.

Možná později napíšu, jestli jsou s ním nějaké problémy.

Zpět na „Jaký vybrat notebook“