Já mám 14" ThinkPad R61 a mohu jen doporučit. Ze začátku jsem zejména design toho notebooku přijímal velmi rozpačitě, ale nějak jsem si zvykl a vlastně se mi teď i líbí. Jinak výhoda je nízká spotřeba (když dokoupíš velkou baterii, tak dostaneš luxusní výdrž). Výhoda je určitě v odolné konstrukci, díky které se opravdu na notes nemusíš moc ohlížet, aby se mu náhodou něco nestalo. Dále chválim luxusní klávesnici a narozdíl od Toshiby nemá "drifty pointer" (zpoždění alps touchpadu & trackpointu). Ostatně v té recenzi na Tecru M9 si na to taky stěžujou. Pokud tedy chceš maximální pracovní pohodlí a ergonomii, tak asi není co řešit.
Jinak na Tecru je recenze i zde na notebook.cz:
http://notebook.cz/clanky/recenze-noteb ... cra-M9-12R ...není sice ode mě, ale v redakci jsem ten notebook viděl a asi hodinu si s ním hrál. Původně jsem ho měl i recenzovat, ale potřeboval jsem recenzovat něco do ExpressCard slotu, tak jsem vzal tenkrát místo toho nějaký 14" Acer. U Toshiby potěší displej s větším rozlišením (teda ne každého, já jsem naopak chtěl nižší, aby se mi na to dobře koukalo) a ta výdrž je náhodou úplně v pohodě. V klidu přes 4 hodiny, takže nějaké 3 hoďky normální práce jsou bez problému (ten ThinkPad je na tom s tou malou baterkou podobně, ale za 1800,- s DPH se dá sehnat skoro dvakrát tak silná, a pak je zas někde jinde).
Více mi na Tecře vadily jiné věci. Ventilátor jel prakticky neustále a nedalo se s tím vůbec nic udělat (i při nečinnosti). To byl jeden z důvodů, proč jsem si to nechtěl vzít ani na recenzi. Druhý problém je pak zpracování. Toshiba dělá obecně dost měkké notebooky (měkčí než Acer), ale u Tecry to většinou tak zlé nebývalo. Tahle Tecra je snad nejměkčí Tecrou, co jsem kdy měl v ruce. Když to srovnám s ThinkPadem, tak je to nebe a dudy. ThinkPad má nějaké problémy, že někde úplně nedosedají plasty na jednom místě a víko není úplně rovné, ale to jsou detaily, kterých si normální člověk ani nevšimne. To, že se Tecra dost prohýbá toho si všimneš hned po prvním položení dlaní v prostoru pod klávesnicí.
swarm - blog:
http://notebookblog.czApple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)