HP 6730s vs. HP 6735b vs. ThinkPad R500
HP 6730s vs. HP 6735b vs. ThinkPad R500
Dobrý den.
Recenze a tohle forum mám už důkladně prošmejděné a rád bych, kdyby jste mi byli ochotni poradit. Zvyžuji tyto modely:
HP 6730s (Intel P-DC + GM45)
HP 6735b (AMD RM-70 + 780G)
Thinkpad R500 (Intel E6750 + GM45)
Základní model 6730s vyjde něco pod 14 000,-.
Kolem 17 000,- se dá sehnat bussiness edice 6735b, na platformě Puma. Zde si ale vůbec nejsem jistý, vzhledem k panice o hlučnosti a vysokých teplotách.
Za 20 000,- lze sehnat ThinkPada R500.
Na notebooku poběží Ubuntu/SUSE/jiná distribuce Linuxu.
Využívat ho bude převážně přítelkyně, cestovat bude zřídka, párkrát do roka. Velmi se mi zamlouval 6730b, ale ten už je nad hranicí, kterou jsem schopen ufinancovat, poto je zahrnut výrazně levnější 6735b. Otázka tedy zní: Co by jste volili a proč?
Nejzajímavější je pro mě 6730s vs. 6735b ("lepší" HW vs. "lepší" produkt jako celek.)
Thinkpad je prostě Thinkpad, ale Láká mě více to HP, protože je o půl kila lehčí.
Recenze a tohle forum mám už důkladně prošmejděné a rád bych, kdyby jste mi byli ochotni poradit. Zvyžuji tyto modely:
HP 6730s (Intel P-DC + GM45)
HP 6735b (AMD RM-70 + 780G)
Thinkpad R500 (Intel E6750 + GM45)
Základní model 6730s vyjde něco pod 14 000,-.
Kolem 17 000,- se dá sehnat bussiness edice 6735b, na platformě Puma. Zde si ale vůbec nejsem jistý, vzhledem k panice o hlučnosti a vysokých teplotách.
Za 20 000,- lze sehnat ThinkPada R500.
Na notebooku poběží Ubuntu/SUSE/jiná distribuce Linuxu.
Využívat ho bude převážně přítelkyně, cestovat bude zřídka, párkrát do roka. Velmi se mi zamlouval 6730b, ale ten už je nad hranicí, kterou jsem schopen ufinancovat, poto je zahrnut výrazně levnější 6735b. Otázka tedy zní: Co by jste volili a proč?
Nejzajímavější je pro mě 6730s vs. 6735b ("lepší" HW vs. "lepší" produkt jako celek.)
Thinkpad je prostě Thinkpad, ale Láká mě více to HP, protože je o půl kila lehčí.
no, takhle, pokud to bude spise doma, tak bych se vyssi hmotnosti nebal a klidne vzal i 17-ku (treba HP6830s by se melo vejit)
r500 - no... nevim...
na jedne strane - dobra klavesncie, trackpoint, lampicka ve viku, vyborne chlazeni (ocekavam vetsinu casu s vyplym vetrakem), nehreje, dlouho drzi na baterku (pres 4hodiny urco) a s linuxem si rozumi dobre.
je sice tezsi (diky slitinovemu ramuú, ale take nejpevnejsi ze zminovanych (a asi nejpevnejsi 15.ka v teto cenove relaci), ta pevnost neni az zas tak potrebna, vzhledem k pouziti spise doma
puma opravdu neni moc povedena, vice zere, hreje. i notebooky s dedikovanymi lowendovymi kartami, napr. tecry m10 s quadrem 150m, d630 s 135m, apod. jsou schopny dat na baterku malem vice, nez puma s integrovanou grafikou.
takze si myslim, ze intel + integrovana intel grafika bude lepsi volba.
pokud to bude spise na doma, bych naopak neresil hmotnost, zvazil bych i 17-ku (treba HP6830s), pokud to nebude moc prenasene, mohla by to byt ok volba...
jako r500 zdaleka nejlepsi ze zminovanych, ale pripada mi to trochu jako brat kanon na vrabce, co se tyce tela, zase ta nizka hlucnost... pruznam se, nevim, co bych delal, tezka volba
r500 - no... nevim...
na jedne strane - dobra klavesncie, trackpoint, lampicka ve viku, vyborne chlazeni (ocekavam vetsinu casu s vyplym vetrakem), nehreje, dlouho drzi na baterku (pres 4hodiny urco) a s linuxem si rozumi dobre.
je sice tezsi (diky slitinovemu ramuú, ale take nejpevnejsi ze zminovanych (a asi nejpevnejsi 15.ka v teto cenove relaci), ta pevnost neni az zas tak potrebna, vzhledem k pouziti spise doma
puma opravdu neni moc povedena, vice zere, hreje. i notebooky s dedikovanymi lowendovymi kartami, napr. tecry m10 s quadrem 150m, d630 s 135m, apod. jsou schopny dat na baterku malem vice, nez puma s integrovanou grafikou.
takze si myslim, ze intel + integrovana intel grafika bude lepsi volba.
pokud to bude spise na doma, bych naopak neresil hmotnost, zvazil bych i 17-ku (treba HP6830s), pokud to nebude moc prenasene, mohla by to byt ok volba...
jako r500 zdaleka nejlepsi ze zminovanych, ale pripada mi to trochu jako brat kanon na vrabce, co se tyce tela, zase ta nizka hlucnost... pruznam se, nevim, co bych delal, tezka volba

kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro
já se obávám, že slečna ThinkPad neocení. Pro mě by byl ideální, ale já budu spíše minoritní uživatel. 6735b je zajímavý tím, že je jakoby více "multimediálně" využitelný, dobře vypadá a stále to má nějaké ty výhody zpracování bussiness notebooku.
Pokud by byly velké výhrady vůči 6735b, kvůli AMD/ATI, spíše bych zvažoval 6730s, protože na to pobíhání po bytě a jednou za rok cestu na chatu to stačí.
Pokud by byly velké výhrady vůči 6735b, kvůli AMD/ATI, spíše bych zvažoval 6730s, protože na to pobíhání po bytě a jednou za rok cestu na chatu to stačí.
alfah4ns píše:pokud to bude spise na doma, bych naopak neresil hmotnost, zvazil bych i 17-ku (treba HP6830s), pokud to nebude moc prenasene, mohla by to byt ok volba...
Zde se kloubí na protichudne požadavky. Holčičí notebook by měl být lehký. Jenže malé notebooky mají malý display a slečna je lidově řečeno "slepá", takže ta 15-tka je už ozkoušené optimum pro normální práci (internet, office). jinak bych jí dávno šoupl nějaký EEE 1000HE, co se vejde do kabelky a vydrží 9 hodin

Na těch HP-čkach je zajímavé to, že váží 2.4 kg. Thinkpada prosadím, když druhé dvě budeou z různých důvodů nevhodné. (co si budeme vykládat, pro sebe bych ho bral hned)
Znamená to, že mezi 6730s a 6735b bys volil raději 6730s? Horší šasi, hoší I/O, ale Intel?
no prave, ono uplne idelani je mit zvlast klavesnici a zvlast monitor, tzn. bud externi LCD, nebo externi klavesnici a notebook polozeny tak, at je lcd vyse (z hlediska ergonomie) a cim mensi displej, tim je ergonomie horsi a horsi, protoze se nad clovek vice krci)
"spíše bych zvažoval 6730s, protože na to pobíhání po bytě a jednou za rok cestu na chatu to stačí."
prave tak jsem to myslel, na to lezeni nekde v byte a obcas vzit na chatu neni potreba nejak extra pevne telo.
edit:
jeste me napadlo... mezi 15 a 14 neni zas tak velkej rozdil, takze mozna se zalibi, pro ni jako stvoreny book (i kdyz skoda te grafiky, s integrovanou by dala na baterku vic, takhe se to blizi 4 hodinam):
http://www.ribbon.cz/toshiba-tecra-r10-10w
"spíše bych zvažoval 6730s, protože na to pobíhání po bytě a jednou za rok cestu na chatu to stačí."
prave tak jsem to myslel, na to lezeni nekde v byte a obcas vzit na chatu neni potreba nejak extra pevne telo.
edit:
jeste me napadlo... mezi 15 a 14 neni zas tak velkej rozdil, takze mozna se zalibi, pro ni jako stvoreny book (i kdyz skoda te grafiky, s integrovanou by dala na baterku vic, takhe se to blizi 4 hodinam):
http://www.ribbon.cz/toshiba-tecra-r10-10w
Ještě by mě zajímalo jestli je AMD Puma (v provedení 6735b) skutečně taková hrůza hrůzoucí, a nebo je prostě Intel Centrino jen tak moc skvělé a proto jsou na Pumu takové negativní reakce?
K B-čkové řadě s totiž dají sehnat dockovací stanice, 12článkové bateie a podobné vychytávky, což nevím jestli s S-kem jde (myslím že nejde).
K B-čkové řadě s totiž dají sehnat dockovací stanice, 12článkové bateie a podobné vychytávky, což nevím jestli s S-kem jde (myslím že nejde).
jako zas takova hruza to neni, akorat to ma nizsi vydrz a o neco vice hreje, kdyztak si prolet nejake topicy v sekci HP.
To už jsem samozřejmě udělal. Ovšem z textu člověk nepozná, nakolik je dotyčný zmlsaný či náročný. Oproti 6730s získám s 6735b navíc WifiN, Gigabit LAN, možnosti dockování, více I/O a pevnější šasi. Jestli to stojí za ten příplatek, to nevím.
Jediné co je jasné, je, že než připlácet na 6730b, to už člověk může mít levnější thinkpad
(a jsme zase na začátku
)
Jediné co je jasné, je, že než připlácet na 6730b, to už člověk může mít levnější thinkpad

Prolezl jsem recenzi Tecry R10 a je to docela něpříjemné dilema. Impresivní výbava a hmotnost, fajn design, ale horší zpracování šasi.
Přítelkyně by možná byla nadšená, ale při pomylšení, že stejně stojí Thinkpad R500 mi krvácí srdce....
Na druhou stranu ta Tecra má fakt skvělou výbavu včetně nVidia Quadro grafiky.
Nějaká podobně vybavená Tecra s matným displayem a pevější šasi?

Na druhou stranu ta Tecra má fakt skvělou výbavu včetně nVidia Quadro grafiky.
Nějaká podobně vybavená Tecra s matným displayem a pevější šasi?
tak ta grafika je spise pritezi, nez vyhodou (s integrovanou by to dalo na baterku o hodinu vic a bylo chladnejsi), pritelky ne ji stejne nema jak vyuzit (pokud se nehrajou hry nebo nemodeluje ve 3D apod. neni grafika dulezita... mozna pro akceleraci fullHD videa se muze hodit, ale to by mel zvladnout ten notebook sam o sobe), spise je v tech business noteboocich kvuli lepsi kompatibilite proti intelu s nekterymi aplikacemi (napr. Michal27 musel kvuli pouzivanym programum vzit dell s quadrem 160m misto integrovane karty, pac hrozilo, ze si to nebude rozumet se SW, ktery pouziva na praci, i kdyz vykonove by mu intel rafika stacila)
viko je skutecne mekci, ale psal jsi, ze se to nebude casto prenaset, tak to vadit nebude (dan za 1.9kg, tecra m10, ktera ma stejnou uhlopricku, temer stejnou vybavu, bohuzel leskly displej a je pevnejsi, vazi od dost vic)
kdyz se to bude denne nosit - tak prosim, ale po doma, parkrat do roka na chatu, tam musi i ta tecra stacit (nehlede na to, ze pritelkyne byvaji leckdy obezretnejsi, nez chlapi... i kdyz jak ktera no... dobrou brasnu k tomu (batoh na takove obcasne noseni zbytecnost) a vklidu
)
viko je skutecne mekci, ale psal jsi, ze se to nebude casto prenaset, tak to vadit nebude (dan za 1.9kg, tecra m10, ktera ma stejnou uhlopricku, temer stejnou vybavu, bohuzel leskly displej a je pevnejsi, vazi od dost vic)
kdyz se to bude denne nosit - tak prosim, ale po doma, parkrat do roka na chatu, tam musi i ta tecra stacit (nehlede na to, ze pritelkyne byvaji leckdy obezretnejsi, nez chlapi... i kdyz jak ktera no... dobrou brasnu k tomu (batoh na takove obcasne noseni zbytecnost) a vklidu

Zpět na „Jaký vybrat notebook“