NB pro studentku, ne hry, ale obrazky, 10-15 nebo 20 tis Kc

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
hled
občas něco napíše

NB pro studentku, ne hry, ale obrazky, 10-15 nebo 20 tis Kc

Příspěvekod hled » 14 črc 2009 15:55

Pri vybirani notebooku jsem zjistila, ze jsem v tomto ohledu opravdu bezhrba velbloudice, takze se klidne smejte co hrdlo raci, ale po probehlem zachvatu smichu mi prosim odpovezte. Polopaticke odpovedi nebudu brat jako urazku sveho hlubokeho intelektu, ale jako plus ;)

Nyni pouzivam nekolik let stary notebook (Fujitsu-Siemens S6120), ktery ale neni muj, proto si kupuju novy. Stavajici ma Win XP a s jeho vlastnostmi jsem celkem spokojena, obcas je pomaly (ale neni to tragicke, nevadi mi to) a casto je rozpaleny a intenzivne chladi, ale hlucny mi neprijde. Snad jedine negativum je, ze ma malou pamet - 40 GB, ale ted se snad prodavaji nejmensi s 80 GB. Take bych spis chtela leskly displej.

Pouziti:
- zejmena uvnitr budov a pripojeny do elektricke site
- obcas prenos/prevoz z mista na misto, v 90% pripadu ve vypnutem stavu
- caste cteni a mene caste vypalovani DVD

Procesor, pamet RAM:
- typy procesoru jsou pro mne velkou neznamou
- RAM asi potrebuju spis vetsi, protoze mam rada otevreno mnoho oken internetoveho prohlizece - i pres 10 - a k tomu treba jeste Word a Acrobat a nekolik ppt prezentaci
- asi budu muset mit Visty :( - tak neco, co je utahne

Velikost disku:
- cim vetsi, tim lepsi

Pouzivane programy:
- vicemene bezne - MS Office plus neco malo navic (ale Windows potrebuju kvuli jednomu programu pro praci) - mozna dostanu Windows zvlast, takze ntb muze byt i bez OS,
- pokud s Win Vista, tak nejlepe Business s moznosti downgrade na XP

Graficka karta:
Stale jsem uplne nepochopila rozdil integrovana X dedikovana :(
Chapu spravne, ze na karte zavisi zejmena rychlost nacitani obrazku a pak spotreba energie? Prosim nekoho o vysvetleni.
- hry z poslednich let urcite nehraju, jde to mimo mne
- obcas se divam na videa, ale neupravuju je
- pracuji s obrazky, ale ne s videem, takze pro mne spis budou dulezitejsi vlastnosti obrazovky nez graficke karty, je to tak?
- s obrazky pracuju tak, ze je prohlizim, neupravuju; mam najednou otevreno 30-60 obrazku o velikosti az 4 MB (pri teto cinnosti samozrejme nemam otevreno 10 prezentaci a 15 prohlizecu internetu)

Obrazovka:
- pro ucely me prace asi bude nejlepsi leskly displej s "normalnim" rozlisenim pro danou uhlopricku
- stredne velka - tj. 15' 15,4' - potrebuju, aby se mi ntb vesel do batohu, ale nechci netbook s miniklavesnici

Vypalovacka a opticka mechanika:
- potrebuju cist CD i DVD
- vypalovacky CD se jiz nevyrabeji?
- urcite potrebuju vypalovacku DVD (Ke svemu uzasu jsem zjistila, ze existuji ruzne typy DVD. Asi teda potrebuju, aby to vypalovalo DVD+R a +RW.)

Wifi:
- wifi ano, ale jeho typy jdou mimo mne :(
- pokud mi poradite, kde to najdu, reknu Vam, ktery typ mam ted ;) (vidim tam vsechno mozne, ale male a, b, g nebo n nikde)

Port na kabel k internetu, USB porty, port pro sluchatka:
- povazuju za samozrejmou soucast kazdeho notebooku

Bluetooth:
- preziju i bez nej, ale je vyhodou

Klavesnice:
- neprezila bych polovicni Enter - mackam ho v horni casti
- zmensene Shifty mi nevadi
- num. klavesnice a tlacitka jako Home mi postacuji pres Fn apod.
- Fn na okraji se mi zamlouva

Hmotnost:
- do 3 kg, je-li to mozne (budu ho prenaset v batohu)

Vzhled:
- jsem sice zena, ale vzhled je to posledni, co resim, "atraktivni design pro zeny" je spis negativni vlastnosti

Cena:
- zde je kamen urazu meho pozadavku - neznam svoje moznosti, ktere zalezi na vnejsich okolnostech, ale videla bych to na dve varianty - do 25 tisic Kc lepsi varianta a do 10-15 tisic nouzova varianta.

Znacka:
- zjevne zavisi na cene, ale presto - jsou horsi a lepsi?

Moc dekuji za jakoukoli radu - zejmena si spis potrebuju ujasnit, co mam hledat.

RS11
píše často

Příspěvekod RS11 » 14 črc 2009 19:51

Levnější možnost:

Pokud chcete spíše multimediální NB, tak zajímavou volbou je:
Fujitsu AMILO Pi 3525
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 1000000P1M

Lenovo ThinkPad SL500
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 1000000QCK

Dražší volba (nevím jestli není zbytečná):
Lenovo ThinkPad R500
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 1000000Q8K

Všechny uvedené notebooky by měli vaše požadavky spňovat.
Grafická karta na vaše požadavky postačí integrovaná, její výhoda je v tom, že NB vydrží déle pracovat na baterku; dedikovaná je lepší na hry nebo specializované programy, ty ale neuvádíte.
Lenovo ThinkPad T420i

walter n.
píše často

Re: NB pro studentku, ne hry, ale obrazky, 10-15 nebo 20 tis

Příspěvekod walter n. » 14 črc 2009 20:08

Pokud vyhovoval dříve 13" Lifebook, tak by mohla být solidní alternativa ve 14" ThinkPadu (R400) od Lenova. Šasi je velmi pevné (i nějaký ten příměsek uhlíku a magnézia, kovové panty, výztuhy), tichý chod i v zátěži, nepřehřívá se, výdrž na baterie velmi solidní (v office až 5 hod.), display ovšem matný. Prakticky vše, co jste uvedla, by neměl mít problém zvládnout. Je s Vistou Business, pak může být i XP (i W7). Cena 20 500 Kč. Myslím, že i vzhledem k životnosti velmi solidní volba.

http://www.lan-shop.cz/notebooky/lenovo/72166

Otázka je, jaký máte i požadavek na úhlopříčku/rozlišení, zdali 14" či 15" nebo je to jedno.

hled
občas něco napíše

Příspěvekod hled » 17 črc 2009 01:10

Dekuji za tipy a za radu ohledne graficke karty.

Toto forum je velmi uzitecne!

Tziky
guru

Příspěvekod Tziky » 17 črc 2009 01:30

Jeste bych doplnil o Toshiby rady Tecra a Acer rada TravelMate vse do 20k,jinak vetsinu odpovedi na otazky najdete ve FAQ
MSI GT735

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 17 črc 2009 01:49

Vzhledem k velikosti toho předchozího notebooku bych 15,4" a vyšši nedoporučoval. Na tyhle pořadavky doporučuju ThinkPad R400. To je takový ten ideální dříč na tenhle typ práce. Tentokrát se tu asi shodneme, že tahle volba určitě neni špatná :).
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

Zpět na „Jaký vybrat notebook“