NB cca 10k Kč, kancl. práce, výdrž, klidně i repas

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
jacz
občas něco napíše

NB cca 10k Kč, kancl. práce, výdrž, klidně i repas

Příspěvekod jacz » 21 led 2010 00:23

Zdravím,
chtěl bych poprosit o radu zkušenější borce. Hledám notes za cca. 10000 Kč, může být klidně i repas nebo starší (u těch ale o to větší důraz na kvalitu). Používaný bude jen na školní/pracovní věci: Office (klidně i Outlook, Word a Excel najednou), prohlížeče + PSPad, možná něco Matlabu a CADu (je možnost dělat i na PC, takže spíše sporadicky), žádné hry. Přenášen bude denně, takže i když se k elektronice chovám civilizovaně, měl by něco vydržet. Intenzivně bude používán minimálně tento semestr, další semestry o něco méně, přes prázdniny pak vyjímečně. Momentálně mám ASUS Eee PC 900A, někdy je svižný, někdy zamrzá a to mě nebývale štve. Navíc budu teď na notebooku pracovat více a velikost Eečka pro toto vhodná není. Nákup vyloženě nehoří.

Požadavky:
dvoujádro
- často dělám víc věcí najednou, upřednostňuji klasické C2D, nevím jak moc by bylo poznat P Dual Core nebo C2D řady SU (co myslíte?).
2GB RAM a více - 2GB je opravdu minimum, více beru jako plus.
podpora W7 - tedy hlavně ovladače, vzhledem k RAMce nejspíše 32bit.
výdrž 4h a více - notebook bude hodně používán ve škole a ne vždy musím mít štěstí na místo u zásuvky, takže ty 4hodiny příjdou vhod, případně i něco přes 2h ale s nižší cenou => koupě baterky
displej 15,6" a menší - lehčí 15ka

Nepotřebuji:
velký HDD
bluetooth
OS - mám k dispozici licenci W7

Kandidáti
HP 610 - (nový, případně skoro nový) zatím asi nejžhavější kandidát, za 10k (alza) dostanu 2 roky záruky, výkonný procesor, dost paměti, výdrž cca 5h a 2 roky záruku. Je sice trochu hlučnější (ve škole mě to snad štvát nebude), ale hlavně jak na tom bude mechanicky za řekněme 3 roky?
DELL D620, D630; Thinkpad R60, R61 - (starší) asi 14", hmotnostně na tom bude podobně jako HP, výkon bude jen o něco nižší, možná bude potřeba dokoupit RAM (záleží na kusu), výdrž je ale jen něco přes 3h, takže buď investice do druhé baterky nebo hledání, záruka max. 6 měsíců. Na druhou stranu by se jej mohlo podařit sehnat o něco levněji. Otázkou je, jsou tyto DELLy/IBMka o tolik kvalitnější že vyváží mírné nevýhody a hlavně, vydrží ještě dalších pár let?
DELL Vostro 1510 - na Alze jsem našel kus za 12k, je to sice něco více, ale dostal bych 3 roky NBD, výdrž slušná
ACER TM - jsou o dost dražší, a nevím jestli mě slabší C2D SU řady nebude omezovat (?), ale pak tu máme hromadu RAM a úžasnou výdrž...

případně nějaké další nápady?

alfah4ns
guru

Příspěvekod alfah4ns » 21 led 2010 00:56

jacz:
co se týče repasů - bral bych spíše notebook z druhé ruky s plnohodnotnou původní zárukou, což by nemusel být problém sehnat, jelikož u latitudů i thinkpadů T (ano, bral bych spíše téčko, popřípadě 14palcové R61, to mělo stejnou konstrukci) byly základní záruky 3 roky (u tp R pouze rok, leda že bys anšel kus s prodlouženou).

Když do toho ale půjdeš, určitě vem verze s integrovanýma grafikama, ono ty jádra nvidia G86 (8400gs, quadro 135m, 140m) nebyly zrovna 2x podařené a kazily se, což znamená výměnu desky. Ještě musíš připočíst novou baterku (rovnou bych vzal 9článek, i když třeba trčí,ty finanční rozdíly 6 vs 9 článků nejsou až tak velké a pak to dá klidně 6-7hodin), po 2 letech provozu můžeš mít totiž klidně o třetinu nižší kapacitu, nebo taky baterku na pokraji smrti. Takže nevím, jestli to vyjde až tak výhodně, ve výsledku možná 10k přesáhneš.

A kvalita - ano, tělo u thinkpadů, latitudů určitě vydrží ještě dalších pár let, mé D630 bys ani ve snu nehádal 2 roky, nemít už vyleštěnou klávesnici, tahám to denně (je ale pravda, že mám nové panty, staré se trochu kývaly, což se u D630 stává, panty jsou dost tuhé a časem dostane LCD "houpačku", nechal jsem si je měnit, když byl mne technik s novou základovkou kvůli grafice). Je sice pravda, že mám v jednom místě šasi i prasklé, ale není to vidět (jedině, když celou mechaniku vytáhneš) a není to ani znát na odolnosti -malá přepážka mezi šachtou na baterii a mechanikou, zřejmě nejslabší místo celé spodní slitinové vany, způsobené pádem, takže pokud najdeš D630, zkontroloval bych hl. jestli se moc nekývou panty a toto místo, jinak co se týče šasi, nemá tam co odejít, konstrukce je z kovu a ten leccos vydrží. Vpodstatě ti spíše může selhat hardware jako takový, třeba odejít deska, nějaký kondenzátor, apod... ale o šasi bych opravdu strach neměl, pokud bude v dobrém stavu.
U thinkpadu to samé, zkontrolovat stav pantů, jestli není něco někde popraskané, uvolněné, apod (jedna opěrka ruky ale může být u thinkpadu uvolněná, nebyla to vada, ale vlastnost konstrukce)

U toho dellu 1510 to bude bůhvíjak se zárukou, je v sekci bazar, pochybuji, že má 6 měsíců, které dává alza standartně jako na každé bazarové zboží, ve skutečnosti může mít záruku od dellu úplně jinak (ať už delší, či kratší). Nevím, jestli ti vyjdou vstříc a řeknou ti service tag, to bys pak měl jasno, byla-li by tam slušná zbývající záruka, asi bych ho vzal.

No, ptal ses ještě na C2d s nízkou frekvencí, já myslím, že klidně, matlab není moc náročný, pokud tam nebudeš dělat opravdu náročné výpočty, jako simulace, apod, na to budeš mít i tak desktop. Co se týče CADu, v případ autocadu doporučuji sehnat si acad2000, který beží naskakuje a běží na starém Pnetiu 667MHz v notebooku daleko rychleji, než 2009 na wokrstationu se 4jádrem a více disky, přitom nakorekci výkresu bohatě stačí, jen musíš pamatovat na ukládání ve starších verzích. Co se týče 3D CADů, pokud vynecháš analýzy, rendering, apod., tak myslím, že nazobrazení modelu a pár úprav stačí klidne ta dvojjádrová 1.3, nebo co tam je. Opět ale doporučuji nahodit starší verze programů.

Osobně bych asi zkusil ještě chvíli vydržet s tím eee, nějakou tu tisícovku přihodit, abys měl alespoň 15k rozpočet.
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

jacz
občas něco napíše

Příspěvekod jacz » 21 led 2010 01:48

alfah4ns: díky za rychlou a obsáhlou reakci :-)

Grafiku chci jednoznačně integrovanou už kvůli spotřebě.

Díky moc za zkušenosti s DELLem, kvalita šasi je očividně na dobré úrovni. Ale právě mám trochu obavy i z výdrže HW, představa že by mi třeba po půl roce odešla deska a já musel koupit novou mě docela děsí :-)

Ano jako hlavní bude desktop (4jádro, 4GB RAM), k tomu se ale dostanu většinou až večer, ale úlohy z CADu bych tam měl v pohodě stihnout. 15k už je pro mě celkem moc, nb chci pořídit hlavně kvůli příštímu semestru který mám nabitý a zas tolik pracovat asi nebudu moci... Možná bych potom spíše zainvestoval do baterky, ještě uvidím.

A co bys případně doporučil za 15k? To se dostanu k novému ACERu TM 8371 (apod.), Lenovu SL300, případně SL500 + baterka a od HP k ProBooku 4510s. Myslíš že rozdíl mezi tím HP 610 a těmito bude hoden 5k?

EDIT:
Teď me ještě napadá, co něco málo starší HP řad 65xx a 67xx?

Zpět na „Jaký vybrat notebook“