Notebook pro studenta VŠ do 25 000 Kč
-
- občas něco napíše
Notebook pro studenta VŠ do 25 000 Kč
Zdravím, za pár měsíců budu nastupovat na VŠ, takže se právě rozmýšlím jaký koupit ntb. Doma mám už dost výkonný desktop, proto od ntb vyžaduji naopak mobilitu (je přeci blbost mít desktop a 17 palcový ntb se stejným výkonem a výdrží na baterky tak 1 hodina). Pokusím se vám jsem teď napsát hlavní kritéria pro výběr (kritéria jsou podle priority, čili na prvním místě je kritérium na kterém mi nejvíce záleží atd...).
1.) velikost - ideálně 14 (13,3). V krajním případě 15,6.
2.) výdrž na akumulátory - při brouzdání po netu se zaplou wi-fi min. 4 hodiny!!!
3.) kvalita zpracování - nemám rád nějaký nekvalitní plasty, který se prohýbají atd...
4.) přítomnost optické mechaniky
5.) výpočetní výkon - procesor nejlépe nějaký intel core Ix (pokud možno ne ULV) , RAM min. 3GB
6.) kvalita LCD - určitě LED podsvícení, rozlišení stačí 1366x768 px
7.) design - měl by se mě líbit (nemám rád takový ty "krabicový ntb")
7.) velikkost HDD - min. 500GB, 320GB je málo !!!
8.) grafický výkon - na něm zas tak moc nezáleží, ale i tak nechci integrovanou GK. Ideálně něco na úrovni 310m.
Teď jen doufám, že jsem na nic nezapomněl. Jinak cena do 25000 Kč. Můj hlavní kandidát je ASUS U30JC (viz. např. zde http://pctuning.tyden.cz/hardware/noteb ... ia-optimus ). Podle mě nejlépe splňuje mé požadavky. Můžete se pokusit navrhnout něco podle vás lepšího, případně mi tento ntb vymluvit. Možná mi budete navrhovat nějaký ntb ze řady TimelineX, ale ty už jsem z několika důvodů zavrhnul.
Díky
1.) velikost - ideálně 14 (13,3). V krajním případě 15,6.
2.) výdrž na akumulátory - při brouzdání po netu se zaplou wi-fi min. 4 hodiny!!!
3.) kvalita zpracování - nemám rád nějaký nekvalitní plasty, který se prohýbají atd...
4.) přítomnost optické mechaniky
5.) výpočetní výkon - procesor nejlépe nějaký intel core Ix (pokud možno ne ULV) , RAM min. 3GB
6.) kvalita LCD - určitě LED podsvícení, rozlišení stačí 1366x768 px
7.) design - měl by se mě líbit (nemám rád takový ty "krabicový ntb")
7.) velikkost HDD - min. 500GB, 320GB je málo !!!
8.) grafický výkon - na něm zas tak moc nezáleží, ale i tak nechci integrovanou GK. Ideálně něco na úrovni 310m.
Teď jen doufám, že jsem na nic nezapomněl. Jinak cena do 25000 Kč. Můj hlavní kandidát je ASUS U30JC (viz. např. zde http://pctuning.tyden.cz/hardware/noteb ... ia-optimus ). Podle mě nejlépe splňuje mé požadavky. Můžete se pokusit navrhnout něco podle vás lepšího, případně mi tento ntb vymluvit. Možná mi budete navrhovat nějaký ntb ze řady TimelineX, ale ty už jsem z několika důvodů zavrhnul.
Díky
pak ten asus, no.
ono totiž s běžnou baterkou se na min 4h s brouzdáním po wifi nedostaneš ani s lowendovou grafikou, pokud nejde vypnout.
poohlédl bych se dokonce i macbooku white, je tam integrovaná 320m, tzn. výkonově něco kolem té 310m, popř. hd4570.
Na tom se už dá zahrát, i když nové hry pojedou na low detaily (některé nepojedou vůbec, ale většina jo)
btw. kvalita LCD - ten macbook nemá špatný displej, resp. na poměry notebooků této ceny se jedná o nadprůměr. U toho asusu nevím.
každopádně počítej s tím, že i ten "nadprůměrný" displej není vhodný např. k úprave fotek, je to pouze 6bit TNko. (na amatérksé úpravy samozřejmě stačí i to)
ono totiž s běžnou baterkou se na min 4h s brouzdáním po wifi nedostaneš ani s lowendovou grafikou, pokud nejde vypnout.
poohlédl bych se dokonce i macbooku white, je tam integrovaná 320m, tzn. výkonově něco kolem té 310m, popř. hd4570.
Na tom se už dá zahrát, i když nové hry pojedou na low detaily (některé nepojedou vůbec, ale většina jo)
btw. kvalita LCD - ten macbook nemá špatný displej, resp. na poměry notebooků této ceny se jedná o nadprůměr. U toho asusu nevím.
každopádně počítej s tím, že i ten "nadprůměrný" displej není vhodný např. k úprave fotek, je to pouze 6bit TNko. (na amatérksé úpravy samozřejmě stačí i to)
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro
-
- občas něco napíše
-
- občas něco napíše
-
- občas něco napíše
-
- guru
- Kontaktovat uživatele:
Absence mechaniky je velmi dobře opodstatněná, místo ní je tam druhý chladící okruh takže se ntb. ani s takto výkonnými komponenty nepřehřívá a krom toho není problém dokoupit externí. Nevím proč ti tak záleží na nvidia optimus když přepínání grafiky (HD5650 / intelHD) funguje. Krom toho Asus stojí o 5000 víc a má daleko slabší grafiku.
-
- občas něco napíše
nadruhou stranu jak často tu mechaniku používáš? já třeba skoro vůbec .. ale je to dost subjektivní. Ono co je napsáno na papíře v parametrech vypadá třebas zdánlivě důležitě a pak to důležité není, mě už se to stalo dostkrát
DELL Precision M4600|i7-2720QM|FirePro M5950|16GB|Intel ssd 320 120GB|FHD WLED|Logi.Perf.MX+Illuminated Key.|DELL U2311H
exNTB: Asus A8, Lenovo TP Z61m, DELL Precision M4400
exNTB: Asus A8, Lenovo TP Z61m, DELL Precision M4400
-
- občas něco napíše
No nevím,ale mechanika v dnešní době už není skoro potřeba.Stačí externí HDD nebo flashka.A Nvidia optimus žádný zázrak rozhodně není.A mimochodem nejsou na to pořádné ovladače na GK.Takže stále je lepší manuální přepínaní GK.Až se to doladí,tak ano.Takže bych rozhodně šel radši do TimelinuX.raptor1811 píše:nj, ale i tak by mi absence mechaniky dost vydila. A nosit sebou externí se mi moc nechce. A nvidia optimus je taky výhoda. Rozhodně je lepší, když se ti GK přepíná automaticky. Navíc bez probliknutí obrazovky.
PS:ale jsou to Tvoje peníze,že?
Lenovo Legion 9,Lenovo Legion Slim 7,Ipad PRO M1,Naim Uniti Atom,Dali Epicon 6,LG OLED TV
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3
- swarm
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
raptor1811: Optimus vnímám jako výhodu jen u těch úplně "nejjednodušších" uživatelů, kteří nemají potuchy o tom, že by grafická karta šla nějak přepnout (dle statistik je jich hromada). Tím, že si tady uvědomuješ, že jsou přepínatelný, tak už do této kategorie nespadáš. Nakonec zjistíš, že manuální přepínání není nic otravného, protože ve výsledku budeš grafiku přepínat jen vždy před hraním a to zas tak často ve výsledku taky nebude.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)
-
- občas něco napíše
roman2277: Já mám, ale doma velkou spoustu CD/DVD, který bych chtěl používat. A připojovat si furt externí mechaniku se mi moc nechce. Jinak jsou to moje peníze no.
swarm: Tak doladění optimu je otázka jen SW. Třeba za dva měsíce budou lepší ovladače a budu ve výhodě oproti TimelineX. Což je taky velmi pravděpodobné k zhledem k velkému rozšíření této technologie. Ale i teď co jsem četl, nemá optimus velké mouchy.
swarm: Tak doladění optimu je otázka jen SW. Třeba za dva měsíce budou lepší ovladače a budu ve výhodě oproti TimelineX. Což je taky velmi pravděpodobné k zhledem k velkému rozšíření této technologie. Ale i teď co jsem četl, nemá optimus velké mouchy.
Zpět na „Jaký vybrat notebook“