Notebook numerické simulace-práce + domácí použití

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
hasi

Notebook numerické simulace-práce + domácí použití

Příspěvekod hasi » 23 bře 2012 10:37

Dobrý den,

rád by jsem požádal o radu. Potřebuji koupit nový notebook. Pro práci i následnou zabavu, takže aby něco vydržel, na PC trávím v průměru 8 hodin denně.
Jsem PhD. student a zabývám se numerickou simulací, tj. složitějšímy výpočty. Něco si chci spočíst doma, větší úlohy posílám na server.
Proto volím procesor Intel® Core i7-2670QM.
Tak i nějaký lepší monitor by se hodil.
(omlouvám se, ale mám pocit, že z levnějších monitorů nějak blbnou oči, ale možná je to jen předsudek).
Ramky jsou také důležité, ale tato komponenta se dá v pohodě přikoupit.
Grafiku nechci pro hry, ale neškodilo by kdyby podporovala vykreslovaní v modelů (Cad, Ansys atd.).
Nechci žádné vymoženosti typu SSD disk, Blu-ray RW za které dá člověk peníze a skoro je nevyužije.
Strop jsem si stanovil do 28 000 bez daně. Ale čím míň, tím líp :P

Ulehčím to, zatím mám dva kandidáty, ale pokud má někdo lepší nápad, rád si ho přečtu:

1,TP T520 i7-2670QM/15.6/8G/500/nVi1GB/DVD/FPR/W7P64
podle mě skvělý notebook kolegové mají podobné typy, ale štve mě absence numerické klávesnice.
2,HP EliteBook 8560w i7-2670/4G/500/DVD/NVI/B/7P
Tohle byl můj šampion, jen dokoupit 4gb ram, do té doby dokud stál 25 000 Kč teď pro mě nepochopitelně v poslední době vyskočil na 29 000.
A navíc ho nikdo nemá na skladě.
Myslíte, že jeho cena spadne ? Hlavně k vůli tomu, že 8.dubna má Intel vydat novou řadu procesorů.
A hlavně dneska už se dají sehnat notebooky s i7-2670QM za 20 000 a ta jeho cena je přestřelená, podle mě cena skeletu neni 8 000.

Takže myslíte, že je to dobrá volba nebo chvíli počkat, protože ceny půjdou dolů k vůli výše uvedeným důvodům ?
Předem děkuji, za odpovědi.

Jirrick
Moderátor
Moderátor

Re: Notebook numerické simulace-práce + domácí použití

Příspěvekod Jirrick » 23 bře 2012 11:02

hasi píše:Nechci žádné vymoženosti typu SSD disk (...) za které dá člověk peníze a skoro je nevyužije.

Osobně považuji SSD za nejdůležitější část počítače - nic ho nezrychlí tak jako SSD (tím samozřejmě nemyslím výpočty, ale běžnou práci se systémem, kterou stále děláš častěji). Nicméně je pravda, že pokud se nevejde do ceny, tak to bez něj taky nějak půjde...

hasi píše:A hlavně dneska už se dají sehnat notebooky s i7-2670QM za 20 000 a ta jeho cena je přestřelená, podle mě cena skeletu neni 8 000.

HP 8560w má (resp. měl) nejlepší poměr výkon/cena/kvalita z neherních notebooků. Těch 8 tisíc není jen za jedno z nejodolnějších notebookových šasi současnosti, ale i za 3letou záruku, kterou počítám, že ty rozpadající se a přehřívající multimediály za těch 20k jaksi nemají.

Dvoujádra Ivy Bridge jsou v nedohlednu, ale čtyřjádra by se objevit mohla, víc ti neporadím, upřímně mě to nebaví sledovat...
Lenovo X1 Carbon Touch

* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *

hasi

Re: Notebook numerické simulace-práce + domácí použití

Příspěvekod hasi » 23 bře 2012 15:10

Jirrick píše:Osobně považuji SSD za nejdůležitější část počítače - nic ho nezrychlí tak jako SSD (tím samozřejmě nemyslím výpočty, ale běžnou práci se systémem, kterou stále děláš častěji). Nicméně je pravda, že pokud se nevejde do ceny, tak to bez něj taky nějak půjde...
.

wow, to jsem nečekal nemám žádné zkušenosti s SSD disky. Chtěl jsem se jim raději vyhnout, protože jsem někde na internetu četl, že mají omezený počet zápisu a pak se buńka, která se hodně přepisovala nenavratně zničí. Proto mé neustále ukládaní souboru, spuštění, uložení ...
By asi nedělalo dobrotu a to nepočítám třeba Temporary files.
Ale časem nad tím popřemýšlím a možná dokoupím.

Jirrick píše:HP 8560w má (resp. měl) nejlepší poměr výkon/cena/kvalita z neherních notebooků. Těch 8 tisíc není jen za jedno z nejodolnějších notebookových šasi současnosti, ale i za 3letou záruku, kterou počítám, že ty rozpadající se a přehřívající multimediály za těch 20k jaksi nemají. .

Takže by jsi raději volil HP než Lenovo s z výše dvou uvedených i přes rozdíl v ceně ?

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 23 bře 2012 15:17

Rok používané SSD Intel 320 bez jakýchkoli úprav a úlev systému má opotřebení buněk pod 1% (až po dosažení 100% dojde k poškození). Opravdu se tedy omezené životnosti nebojím. To je větší pravděpodobnost, že někde odejde elektronika (což se může stát u čekohokoli).

SSD bych na tvém místě měl v požadavcích na prvním místě. V podstatě je zrychlení s ním tak znatelné, že už není cesty zpět k plotnovým diskům.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

Jirrick
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Jirrick » 23 bře 2012 16:30

K úpravám a úlevám: ty už naštestí nejsou tak zapotřebí, nicméně delší používání bez TRIMu a při ~95% zaplnění není ta správná cesta k dlouhé životnosti.

Volba co koupit není tak jednoznačná. T520 je spíš manažerský notebook - je tedy tenší a lehčí, zatímco 8560w je už pracovní stanice - je docela dost tlustý a těžký, nadruhou stranu velice pevný. Oba dovedou být tiché (což je u HP malý zázrak), T520 má IMHO lepší klávesnici. Nejlepší by asi bylo si je prohlédnout naživo v nějakém showroomu.
Lenovo X1 Carbon Touch

* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *

hasi

Příspěvekod hasi » 04 dub 2012 11:32

Tak vybráno a koupeno, vybral jsem si tento:
HP EliteBook 8560w i7-2670QM/4G/500/DVD/NVI/B/7P
plus jsem si dokoupil 12GB RAM pamětí. A zatím jsem spokojený, tak doufám, že to vydrží.

Chtěl bych poděkovat za cenné rady.

Jen poznámka. Bavili jsme se o SSD discích, který bych rád v budoucnu koupil. U HP 8560w se dá dokoupit originální rámeček, který se zamení za CDromku a do něho se dá umístiti disk. Takže pokud někdo bude smýšlet jako já a věří, že SSD disky půjdou cenově dolů. Doporučuji pak prohodit disky na původní dát SSD disk a místo cdromky ten starý.
Super je, že pokud máte originální rámeček, nemusíte do servisu a můžete si vše udělat sami beze ztráty záruky.

Teď už jen zjistit jestli existuje nějaký TPfan control pro HP, nebo nějaký program který hlídá otáčky, protože větrák se za celou dobu provozu nezastaví, ale možná je to trest za čtyřjádro. Nemyslíte ?

A za druhé zjistit co je TrustedInstaler, který si sežere 25% výkonu procesoru a jestli ho může člověk beztrestně odstranit podle návodu na internetu ? A zjistit k čemu potřebuji 105 procesů, a kterých se může člověk zbavit.
A pak už pracovat ať si na sebe notebook vydělá.
Takže ještě jednou díky za rady

Ionor
guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Ionor » 04 dub 2012 11:44

-Do príkazového riadku (resp. kolónka na vyhľadávanie programov, ktorá sa objaví nad tlačidlom start vo Windowse po jeho stlačení) napíš msconfig.

-Po spustení aplikácie Systém Configuration prejdi na priečinok startup a povypínaj všetko čo si myslíš, že netreba a reštartuj.

-Pokiaľ sa po štarte objavia problémy tak systémom pokus omyl postupne zapínaj najpravdepodobnejšie procesy, ktorých spustenie pri štarte Windowsu podľa teba netrebalo vypnúť.

Edit: opravená hrubka
Naposledy upravil(a) Ionor dne 04 dub 2012 11:57, celkem upraveno 2 x.
Acer Travelmate B115(2015+)
Dell Alienware 18(2014+)
Dell XPS M1710(2007+)
Logitech Daedalus(2015+)
Logitech Performance MX (2015+)
Razer DiamondBack(2005-2014)

Ghost
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Ghost » 04 dub 2012 11:51

hasi: http://notebooky-forum.notebook.cz/view ... hp?t=30057 ale neviem ci to este funguje aj na 8560w
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 04 dub 2012 12:57

Nefunguje. S větrákem nic neuděláš.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

Zpět na „Jaký vybrat notebook“