Notebook pro studenta do 16k, na hry i grafickou práci

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
Ago Dago
občas něco napíše

Notebook pro studenta do 16k, na hry i grafickou práci

Příspěvekod Ago Dago » 22 zář 2013 11:27

Můj starý notebook (HP Compaq CQ60) už začíná v dnešní době nemálo pokulhávat, je hlučný (Větrák už má hezkých pár let odslouženo.) panty také dostaly, s přičiněním jistých osob, hezky zabrat... Ale hlavním problémem je nedostačující výbava.

Začal jsem se tedy poohlížet po nějakém novém stroji, pokud možno do 16 tis. Bude sloužit hlavně na grafickou práci, tj. na kreslení s pomocí grafického tabletu, psaní, samozřejmě brouzdání po internetu, s největší pravděpodobností i programování, ale měl by zvládat i nějakou tu hru. Ne jako tady, kde jsem u většiny her rád, že se vůbec zapne. :)) (Jinak bych si klidně mohl nechat tento. :) Z her např.: Witcher, Elder Scrolls, AC, prostě dobrá RPG, strategie a střílečky.)

Co se týče přenosu, momentálně studuji třetí ročník elektrotechniky a školu nemám zrovna za rohem, takže většinou notebook bude podnikat 2x týdně cestu autobusem přes pomalu půl republiky. Jestli bude mít šasí z kovu nebo plastu, to je poměrně irelevantní, dokud si nepoškrábu display... Na kryt stejně koukám, jen když laptop otevírám... Ohledně pantů, bylo by vítané, kdyby se po půl roce nezačali viklat jak mléčné zuby... :) (Obrazně řečeno, nemám tušení, jak to u dnešních laptopů je, komu věřit a komu ne... Ten můj je koneckonců už nějaký ten pátek mimo výrobu.)

S laptopy už nějaké zkušenosti mám, více-méně vím, o co se jedná, ale z té dnešní nabídky mi jde prostě hlava kolem (Slušně řečeno.). U laptopu sedávám většinu volného času (Důvody už jsou trošku osobní. :P ) a pomalu mě přestává bavit jeho omezenost.

Moje představa... Numerická klávesnice je nezbytností, to prostě už nejde u mě, nejvhodnější by asi také byla 15,6'ka s mechanikou a větrákem, který nezní jako Boeing 737 při startu. Na typu displaye až tak nesejde, potěšilo by, kdyby moc nekazil barvy a kontrast, ale jestli bude lesklý/matný, na tom už mi moc nezáleží. (Z téhle lesklé potvory už jsem zvyklý, že na sluníčku to není nejlepší.) Větší rozlišení je také hezká věc, ale co jsem koukal, většinou to 15ctky v této cenové relaci nenabízejí, takže se přežije 1366x768. Jsem sice zvyklý na HP a mám k nim důvěru, ale to neznamená, že v případě potřeby přeběhnu jinam. x)

Dalo by se říct, že už jsem si vybral, ale přesto se mi pomoc hodí, jelikož nabídka je opravdu široká, a mě už prostě jen přestalo bavit se nimrat v asi 60-ti noteboocích a neustále lozit na benchmarky, abych si porovnal procesory a grafiky, navíc, když ani nevím, k čemu třetina parametrů je.
Jen pro představu, můj poslední kandidát byl http://www.czc.cz/hp-pavilion-15-e008sc ... 29/produkt, ale pak jsem objevil jeho levnější variantu - http://www.czc.cz/hp-pavilion-15-e057sc ... 33/produkt, které též nevypadá tak špatně a ještě je po nemalou částku (Pro mě.) levnější.

Uvítal bych tedy jakoukoli pomoc, ať už s výběrem mezi těmito dvěma, nebo s doporučením nějakého jiného, který by byl vhodnější/měl lepší poměr cena/výkon. :) (Zvláště mě mate grafika u těchto dvou a zároveň mě štve, že bych měl přidávat dva tisíce za prakticky jen procesor...) (A omlouvám se za sloh, ale mám poměrně talent na umění, takže se mi to už zažilo, psát trošku rozvětveně...)

TomaNem
občas něco napíše

Příspěvekod TomaNem » 22 zář 2013 12:11

Pokud chceš, aby to něco vydrželo a aby to neznělo jako Boeing, tak bych se spíš podíval na něco tohoto typu :
Probook 4540s:
http://www.czc.cz/hp-probook-4540s-stri ... 70/produkt
nebo Probook 450:
http://www.czc.cz/hp-probook-450-stribr ... 30/produkt

Oba mají belkou část povrchů z hliníku a měly by něco vydržet. Paviliony jsou multimediální notebooky, který na častý náročnější přenášení nejsou stavěný a obecně jsou kvalitativně někde jinde. Ten 4540s se dělá aj bez OS (s Linuxem), takže pokud by s měl ve škole možnost sehnat si např přes MSDNAA Windows, tak bys ještě 2 tis. mohl ušetřit a měl bys super stroj, s obstojnou výbavou a mechanickými vlastnostmi, o kterých by se ti u Pavilionu nemohlo ani zdát.

Ago Dago
občas něco napíše

Příspěvekod Ago Dago » 22 zář 2013 12:22

O Proboocích jsem přemýšlel původně, vlastně už ani nevím, proč jsem přestal... x) Ale děkuji za info, přesně to jsem chtěl vědět, aby se mi to nerozpadlo za chvíli. :P :) S Linuxem by to potěšilo, buďto se s ním naučím a budu kašlat na antiviry, nebo kdyžtak aspoň ty sedmičky doma máme. Děkuji. :)

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 22 zář 2013 12:49

ProBooky jsou hlučné. Doporučoval bych spíše nějakého jiného výrobce než HP, pokud chceš tišší stroj.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

Ago Dago
občas něco napíše

Příspěvekod Ago Dago » 22 zář 2013 14:09

Spolubydlící měl tuším něco 43xx, nebo tak nějak, a slyšet nebyl. :) Proti tomu, co mám teď, bude tiché snad vše... Ale zalíbila se mi ta 450tka teďko. :)

Ago Dago
občas něco napíše

Příspěvekod Ago Dago » 22 zář 2013 20:33

Narazil jsem na http://www.alza.cz/lenovo-ideapad-g580- ... 450217.htm za tu cenu, hih... :)

TomaNem
občas něco napíše

Příspěvekod TomaNem » 22 zář 2013 20:47

za těch 13 tis. to není špatná koupě, ale rozhodně bych si raději připlatil za ty HP... ta kvalita a mechanická výdrž je někde jinde.. a navíc IdeaPady maj ne zrovna kvalitní servis v polsku... pokud bys měl požadavky ntb za 13 tisíc, asi bych ho bral, ale pokud si můžeš dovolit připlatit si třeba za ten probook 450, rozhodně bych neváhal...

Ago Dago
občas něco napíše

Příspěvekod Ago Dago » 22 zář 2013 21:12

Uvidíme, jak budou peníze... x) Pár kamarádů má Lenova, o řadu starší, a nestěžují si na ně... No, uvidíme, kolik bude peněz, tady je ten problém, že moc nevím, kolik si můžu dovolit připlatit a tak to porovnávám hlavně dle cena/výkon, což u toho Lenova by se horší grafika dala odpustit, mechanicky... To už tak spolehlivé údaje nemám. x)
Edit.: Teďko jsem objevil hezkou stránku pro Škodovku (Studuji na ní.), tam mají 450tku s menší slevou+brašnou, tak to asi vezmu od tama a to Lenovo si nechám v záloze, kdyby 450tku vykoupili všude... (Což se snad nestane. :D )

Phill & Jeff
občas něco napíše

Příspěvekod Phill & Jeff » 27 zář 2013 09:53

http://www.alza.cz/hp-probook-450-d436896.htm

Tvé požadavky nejlépe splnuje toto.

Ago Dago
občas něco napíše

Příspěvekod Ago Dago » 28 zář 2013 14:16

Jojo, už jsem se pro něj tak nějak rozhodl. :) Akorát o 800 levněji, než všude jinde. :wink:

Všem díky. :)

Zpět na „Jaký vybrat notebook“