NTB okolo 30k (max 40k) - na hry

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
Phill
občas něco napíše

NTB okolo 30k (max 40k) - na hry

Příspěvekod Phill » 25 led 2014 15:25

Zdravím,

píši s prosbou o radu ohledně výběru notebooku na hry. Zkusil jsem něco málo na internetu pohledat sám, ale po krátké době jsem si uvědomil, že v oblasti hardwaru a vzájemné kompatibility jeho komponent mé vědomosti dost pokulhávají. Což mě přivedlo až sem.

Mám zájem si koupit notebook, na kterém bych dokázal uspokojivě rozjet třeba Civilizaci 5, a byl bych velice rád, kdyby se to později povedlo i s ještě nevyšlým Witcherem 3 (což je možná vzhledem k finančnímu limitu troufalý požadavek, ale naděje umírá poslední..)

Požadované parametry notebooku:
- byl bych radši, aby byl i s OS, ale o Win 8 jsem slyšel jenom to špatné a docela mě to od nich odrazuje (dotaz na zkušené uživatele - je pořízení herního notebooku s Win 8 dobrý nebo špatný nápad?)
- ve značkách notebooků se zas až tak nevyznám (kromě toho, že jsem slyšel spoustu pozitivního o DELL, HP a LENOVO noteboocích, a spoustu negativního o ACER noteboocích), v tomto ohledu bych taky potřeboval poradit
- procesor, grafická karta, HDD - o těchto jsem slyšel, že když se dobře nenakombinují, tak je PC/notebook poloviční (což by bylo vzhledem k jeho zamýšlenému účelu těžce kontraproduktivní) - do této oblasti tedy směřuje většina mé žádosti o radu
- určitě by měl mít HDMI výstup kvůli připojení k TV/Monitoru
- NEMUSÍ být skladný a lehký
- NEMUSÍ mít nějakou ultra baterii (bude při hraní vždy napájen)
- monitor by měl mít alespoň 17'' (je na hry lepší matný nebo lesklý display?) a klávesnice by měla mít samostatnou NUM část

Je to docela vyčerpávající popis, ale mělo by v něm být dle pravidel všechno důležité. Odkazy sem žádné nedávám z toho důvodu, že by byly založené prakticky na neodborném odhadu či recenzích pod vybranými modely. Nejradši bych si pořídil model, který někdo již vlastní, používá a má s ním dobré zkušenosti.

Děkuji případným přispěvatelům za trpělivost při čtení "zadání" a za tipy na konkrétní modely, mezi kterými bych se poté chtěl rozhodovat.

vavroň
guru

Příspěvekod vavroň » 25 led 2014 16:25

Tady máš prakticky jenom pár možností co pořídit. MSI GT70 http://www.alza.cz/msi-gt70-2oc-682cz-d508029.htm nebo Asus G750 http://www.alza.cz/asus-g750jx-t4032h-d504143.htm a nebo zkusit štěstí na goldmax.cz (či přes uživatele Bangla tady na forum) na nějakou skládačku.

V souboji MSI vs Asus - MSI má o něco lepší výbavu - lepší síťovka, o 4GB RAM navíc, lepší přístup ke komponentům (například u čištění od prachu), o něco lepší vestavěné reproduktory, lepší výstup pro sluchátka a možnost zvolit si barvu podsvícení (jo, to je prkotina). Asus zase boduje o něco lepším a nepatrně tišším chlazením (ke kterému se ale nedá dostat jinak než rozebráním půlky NTB) a možná jednodušším vzhledem.

Vzhledem k docela malému cenovému rozdílu bych bral radši MSI, ale ani s Asusem neuděláš chybu, jelikož procesor a grafika jsou totožně výkonné. Do obou můžeš dále přidat další HDD/SSD a RAM bez porušení záruky.

ad tvé dotazy: Windows 8 na hraní není špatný systém, ale doporučuji nepřecházet na Win 8.1 dříve, než budou fungovat všechny ovladače 100%ně. Displeje v noťasech jsou dneska hlavně matné či s antireflexní úpravou. Oba typy jsou vhodné na hry a pokud sedíš u okna, alespoň se ti obrazovka neleskne jak zrcadlo.
NB: MSI GX660 (stock + i7 840QM & 8GB RAM), MSI GS70 2QE (i7 4710 MQ + GTX 970M)
PC: i7 6900K + MSI GTX 1080..

roman2277
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod roman2277 » 25 led 2014 17:59

Ano MSI GT70 nebo Asus G750.Nejlepší volba.
Lenovo Legion 9,Lenovo Legion Slim 7,Ipad PRO M1,Naim Uniti Atom,Dali Epicon 6,LG OLED TV
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3

Phill
občas něco napíše

Příspěvekod Phill » 26 led 2014 17:05

Dík moc za tipy a objasnění některých věcí.

Měl bych ještě jeden dotaz. Vzhledem k tomu, že se od toho notebooku očekává opravdu vysoký výkon (trvající třeba 4-5) hodin v kuse, jak moc velký problém je se zahříváním? Nejradši bych si koupil ten MSI, ale jestli má tato značka známé problémy s chlazením, nebudou se tomu notebooku postupem času docela znatelně ničit vnitřnosti? Rád bych, aby nějaký ten pátek vydržel v pokud možno dobré kondici.

Předem dík za odpověď.

vavroň
guru

Příspěvekod vavroň » 26 led 2014 18:11

Tady máš recenzi http://www.notebookcheck.net/Review-Upd ... 472.0.html . Při hraní her bude noťas dost slyšet,ale teplo odvádí dobře. Ani v recenzi, co jsem ti zde dal, se při stress testu (což je zatížení, kterého běžným hraním nedosáhneš) nedostali s teplotami přes 100°C, které jsou pro komponenty hraniční. Kdyby dosahovaly takových teplot dlouhodobě a pravidelně, jejich životnost by mohla být snížená. Já bych se toho vůbec nebál, modely GT mají dobře vyřešené chlazení a ač je trochu hlučnější oproti jiným výrobcům, životnost komponent neovlivní. Leda by se ti podařilo koupit vadný kus. Pokud by se ti teploty po koupi nezdály, vždycky můžeš bez ztráty záruky přepastovat.
NB: MSI GX660 (stock + i7 840QM & 8GB RAM), MSI GS70 2QE (i7 4710 MQ + GTX 970M)

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 26 led 2014 20:28

Doporučil bych ze dvou jmenovaných ten ASUS. Má výhodu, že při hraní her a podobné zátěži je znatelně tišší než to MSI. To MSI je třeba z mého pohledu už tak hlučné, že hrát bez uzavřených sluchátek na něm nemůžu (top konfigurace jsou pak horší než vysavač, ale to není tento případ).
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

kubino
guru

Příspěvekod kubino » 26 led 2014 21:14

U MSI je potenciální nevýhoda v tom, že výrobce nedodává náhradní díly místním servisům, teda určitě né modelů starších dvou let. Vše se řeší v hlavním servisu v Polsku.
[size=92]Compal->Asus->Dell (Razer->Logitech)[/size]

vavroň
guru

Příspěvekod vavroň » 27 led 2014 09:09

S tím hlukem je to pravda, když ještě u MSI manuálně spustíš Coolerbooster (zvýší otáčky větráčku chlazení na 100%), je to opravdu rachot. Jak jsem psal už výše, výkon v hrách mají oba ntb stejný, takže se rozhoduješ hlavně podle osobních preferencí. Tady máš i něco o tom Asusu ať můžeš sám porovnat http://www.notebookcheck.net/Review-Asu ... 316.0.html

orgasmic
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod orgasmic » 27 led 2014 11:28

Ja mam MSI GT60 viz podpis a s SSD diskem je v idle nehlucny.
U notebooku usinam a nevim o nem.
Zadny vetrak neni slyset.

U her se logicky hluk zvysi, ale neni to nic tragickeho a behem hrani si zadny hluk neuvedomuji.
Rozhodne jeden z nejlepsich booku, co muzes v dane cene koupit.
Asus ROG Strix G18

Zpět na „Jaký vybrat notebook“