po delší době se vracím a to tentokrát s trochu jiným dotazem.
Přítelkyně plánuje koupi nového NTB a dostal jsem proto úkol nějaký ten stroj vybrat.
Byť jsem informatik, tak se při výběru nenáročného NTB moc nevyznám a konkrétně v sekci nízkovýkonných strojů dost plavu.
Hlavní požadavky:
- Výdrž ideálně 6 hodin. Víc je líp.
- Úhlopříčka: 15,4
- Cena: Maximum je 10 tisíc, ideálně kolem 6-7
- Váha: Ideálně pod 2 Kg, 2,5 je opravdu nejzašší maximum
Zatím jsem našel jen tyto dva stroje, které by mohly vyhovovat požadavkům. Chtěl bych se vás proto zeptat, co si o nich myslíte, popř. jestli máte tip na lepší stroj.
U obou strojů chybí dost závažný údaj a to doba provozu na baterii. U Extensy se mi moc nelíbí celer N-kové řady. Na NotebookBlog je článek, kde autor doporučoval až na pár výjimek vyhnout se N-kovým řadám od Intelu. Proto jsem se snažil primárně hledat stroje bez těchto CPU. Na druhou stranu je možné, že se jedná o subjektivní názor autora.
Mojí snahou je se vyhnout problémovým strojům, jelikož uživatel na stroji bude nejčastěji psát ve škole ve Wordu/Writeru (cca 6 hodin výuky), čas od času grafika v Corelu a Chemsketch.
U HPčka si nejsem jistý integrovaným AMD R2. Na občasné zahrání (střelím, třeba Minecraft) by to stačit mohlo, ale primární účel tohoto stroje jsem již zmínil výše.
Co se týče OS, může být i bez OS (potom tam nahodím nějaké linuxové distro) a tím trochu "ušetřit" pro lepší stroj. Uživateli absence OS tak vadit nebude.
Toď vše ode mě. Budu rád za tipy / zpětnou vazbu / nápady na jiné stroje.