Náhrada za Predator 15 G9-593 (Razer Blade 15 Base s RTX3070)

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
Uživatelský avatar
leon
guru
Příspěvky: 998
Registrován: 25 zář 2014 20:46

Re: Náhrada za Predator 15 G9-593 (Razer Blade 15 Base s RTX3070)

Příspěvekod leon » 03 zář 2023 18:55

A na tenhle procesor jde W11 jen přes virutalizaci že?

orgasmic
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 9095
Registrován: 23 dub 2007 08:54
Bydliště: International

Re: Náhrada za Predator 15 G9-593 (Razer Blade 15 Base s RTX3070)

Příspěvekod orgasmic » 03 zář 2023 21:30

Ano, Parallels
Asus ROG Strix G18

swenak
píše často
Příspěvky: 114
Registrován: 04 úno 2008 01:18

Re: Náhrada za Predator 15 G9-593 (Razer Blade 15 Base s RTX3070)

Příspěvekod swenak » 02 pro 2023 06:54

Ano, ale snad ne navěky. Nejde taky nejde srovnávat tu baterii nativně/virtualizovaně, snad časem bude plnohodnotné Win na ARMu. Upřímně, maOS mi přijde jako Android, taková nějaká slátanina kde nemáte jistotu, že se bude chovat pořád stejně. Ani jenom kurzor se nechová ve stejné situaci stejně, jednou se změní z pointeru na textový kurzor, jindy ne. Tlačítko myši, které ve finderu funguje správně nefunguje ve finderu, pokud se otevře v jiné aplikaci (při okládání a otevírání soubororů, ...). Finder neumí ani normálně řadit, takže mu nedělá problém předřadit adresář 2023 před 202111, nebo dokonce jedou to seřadí tak, jindy jinak. Usínání macku taky nejistá záležitost, kdy prostě čekáte, že se uspí a ono celou noc nic, protože byla na pozadí puštěna konkrétní aplikace a nebyla minimalizována. Takže si na to pořídíte utiitku, která po nastavené čase vybrané aplikace zavře/minimalizuje. Ale tak přestane po čase z ničeho nic taky pracovat. Clipboard taky pakárna, asi to má něco s MS RDP. Často, pokud si na terminálu zkopíruju text, tak ho nepřenesu do macku na první dobrou, např. do Excelu tabulku z SQL Management Studia. Tam dám ctrl+c, přepnu so do macka, pustím excel, až naběhne (a že to trvá déle, než na win), tak sice už můžu dělat, ale při vložení se dovím, že nejde vložit. Musím zase zpět a kopírovat. Přijde mi, jako by byl problém v tom, že v době, kdy něco do clipboardu vložím, musí být app, do které to chci vložit, už otevřena, ale někdy ani to nepomůže. Ještě horší je, když se spletu a chci takový obsah omylem vložit přes ctrl+v namísto cmd+v. To se s velkou pravděpodobností dočkám cca 1 minutu točícího se balónku a můžu akci opakovat.

To samé aplikace pro macOK. Např. takový Foxit Reader, pokud ho zablokuju ve firewallu, tak ověřování certifikátů je na minuty, to samé zavírání aplikace. Pokud není blokován, ale vypnu WiFi, tak je to OK. Když jsme o firewallu, abych vůbec mohl něco rozumně definovat, musím na to mít externí lulu.app, jinak bych musel vše řešit přes cli terminálu. Firefox při prvním spuštění bootuje cca minutu, než začne otevírat stránky. Pravidelně si nepamatuje přišpendlenej tab, v době "bootu" asi nemají ani doplňky přístup k uloženým datům, protože např. jdownloader plugin vyžaduje přihlášení, ale po té cca minutě už si najde předtím uložené.

NAS umístění se neumí připojit automaticky, takže po rebootu NASu, nebo macku musím ručně ve finderu odklikat složky (nebo si koupit na to app, možná napsat script). Jako ono to nevadí, že je nepřipojíte, kdyby ale aplikace, které na ta umístění chtějí ukládat, uměly říct, že umístění není k dispozici, což např. Surveillance Station od Synology nedělá. Takže dáte uložit záznam z kamery a .... prd. Naopak, tato aplikace vždy při uložení prudí s tím, že uložení se povedlo (tedy reverzně proti zbytku apps, ale to od Synology není nic divné, jsou to paka).

A kopírovánói souborů? To je přímo utrpení. Zrovna včera jsem půl dne kopíroval soubory (asi 15000 screenshotů). Navzdory tomu, že přes WiFi zvládnu pomalu 100MB/s, mám i v Synology pouze SSD disky, tak je to prostě tragedie, třeba hodinu "připravuje kopírování" a pokud to nespadne, jako včera, nebo to neusne, nebo co já vím, tak pak začne přesouvat soubory, ale dělá to zdá se paralelně a to v takové míře, že je to kontraproduktivní. Jako chápu, že kopírovat z NASu přes počítač data do šifrovaného kontejneru, který je připojen k počítači, ale uložen na NASu není zcela běžné, ale Windows toto zvládaly v pohodě.

Často se stane, že dialogová okna s nastavením, která otevřu k aplikaci z menu baru se otevře až na druhý pokus. Ne, že se otevře a nevidím ho, ale prostě nikdy není. Nebo taková maličkost, že chci 2clickem na soubor otevřít přidruženou aplikaci? Někdy se to povede, jindy ta samá app i soubor nic.

Nezvládá ani takové jednoduchosti, jako plynule zobrazit piktogram při zvyšování/snižování hlasitosti, pokud je mack "vytížen", protože reálně ani nefouká, je studený, ale prostě něco (např. to kopírování souborů).

Bezpečnost - je sice hezké, že tam funguej sandboxing, ale je to pak pruda, povolovat, aplikace si neumí o to říct inteligentně a API to taky neřeší, takže se stane, že app chce 3 oprávnění, ale vysype je najednou, požadavky se ztratí, takže něco nepovolíte, nebo musíte dodatečně (toto dělá i iOS, kdy to vyplivne najednou). Někdy je to taková pakárna, že ty aplikace nejsou ani schopny rozumně pracovat i když jim vše povolíte, např. co vím, uživatelé si stěžují na souborový manager Crax Commander myslím (asi verze z app storu, ta musí podporovat sandboxing, verze mimo ho nemá a tam asi problém nebude). Reálně člověk stejně potvrdí nakonec vše, aby měl klid, takže je to takové to "aby se neřeklo, že nejsme bezpeční".

Na to, aby mi rozumně fungovala externí myš MX Master 3 jsem si musel koupit aplikaci, protože mack má různá "vylepšení" pohybu kurzoru a tak dále, která jsou prostě na.... a aplikace od Logitech to neumí řešit + je to klasicky kolos pro nic, navíc si tam můžu dělat vlastní nastavení pro jednotlivé aplikace, protože, světe div se, ani jenom kolečko všude nefunguje tak, jako ve Windows (např. byl snad problém v XNview, kde kolečko oběma směry posouvalo obrázky jenom dopředu). Když jsme o toho XNview, taky porod app, zejména díky tomu nesmyslu s prací s okny, kdy se vám klidně otevře více obrázku jako samosostatná okna při otevření přes průzkumníka, zavřete samozřejmě jenom poslední, resp. celou aplikaci a a při dalším otevření tam zase máte ta okna, co jste otevřeli před měsícem (toto dělají i jiné app).

Mail.app? Tragédie. Sice, proti iOS umí takovou banalitku, že když smažete otevření email, tak se neotevře další v pořadí, ale dostanete se na seznam (iOS neumí), ale např. hledání je porod. Stojíte se na složce konkrétního email účtu a chcete hledat. Automaticky vybere, že chcete hledat všude, takže se musíte znovu překliknout. Horší je, když s hlědáním končíte. Nestačí kliknout na křížek na konci pole, kde jste zadali hledány text. Musíte kliknout do pole a dát esc. Pokud to neuděláte, bude pořád filtrovat zprávy. Přitom hledání ve finderu funguje normálně, kliknu na x za polem s hledaným textem a hledání je ukončeno.

Stejně tak mi uniká úplně ta údajná propojenost systémů. Ani jenom taková jednoduchost, jako pracovat s fotkami pořízenými na iPhonu není tak jednoduchá, jako to bylo na Windows a to tak, že jsem celý sync přes iCloud zrušil a jedu přes své Synology, kam se mi fotky uploadují přes jejich app a pak si je zpracuju a katalogizuju ručně. Např. pokud chci prostě fotky otevřít fe finderu jako soubory? Nelze. Nejdříve musíte do složky s obrázky. Tam je složka (kontejner. bo co), ve kterém jsou fotky na iCloudu, tím se otevře photo.app. Ale to, na co koukáte, nejsou soubory. Prosté kopírovaní a vložení jinam do nějaké složky značí, že si přenesete nekvalitní náhledy, namísto jmen souborů IMG_xxxx bude co soubor to guid (takové to 0A9569FF-D6E5-43EF-BB66-1BA6932ED365), snad to nemá ani původní exif. Aby jste z toho dostali fotky, musíte si je exportovat do nějaké složky přes interní exportér.

Nebo pouhé klikání na piktogramy a podobné objekty. Představte si, že máte piktogram/ikonku X. No a ono se to někdy/někdy chová tak, že pokud nekliknu přímo na čáry v X, tak se nic neděje. Nebo třeba kruhová ikona, někdy to nezareguje na kliknutí, která jsou dál od kružnice, ale pořád ve čtverci, kterým je ohraničena.

Komprimační utilita? No, chtějte třeba formáty 7zip, nebo rar. Ti "velcí" to nemají, takže mám nějaky peazip. I ten MS Office je takový "light" proti Windows (ač to marketingově chápu).

Prostě, macOS není dle mého systém pro uživatele, co pracují s více aplikacemi "v reálném čase" a to ani, když přistoupí na to, že primárně musí užívat klávesnici (jsem po úrazu palců a i po půl roce od úrazu mám problémy udělat některá "comba"). Už asi ale "chápu", proč to používají lidé na stříhání a takové ty "mediální" věci, protože tam často používáte 1 aplikaci celý den a když je odladěná, tak to je rychlé a tak dále. Ale nějaká kooperace více aplikací, práce s okny (ten zmetek si nepamatuje pozice oken a otevírá pořád špatně, jednoduché náhodne škubutí myši, když zavíráte okno značí posun okna - není magnet), navíc pokud musíte dělat i na WIndows terminálech, to je někdy bolest. Jde to řešit např. úpravou klávesových zkratek (samozřejmě, ne v nastavení, ale vytvářet si soubory někdy v adresářích systémů a tam si definovat náhrady, mimo FN, s tím nejde nic dělat). Při práci s myší je zejména práce s okny porod, to dvojíte klikání, aby bylo okno aktivní, to je masakr a řešení, které by fungoval správně, není (existuje ten Autoraiser a podobně, ale např. díky modálním oknům často spíše škodí). Prostě i zde, podobně jako iOS Apple jde na efekt/vzhled a ne na reálnou užitnost. Ono si stačí otevřít nastavení macku, které myslíte, že je aktivní menu při otevření? Ano, vzhled :) A ne, není to proto, že je první v seznamu, je uprostřed. Prostě jako by to vše dělali nerdi v garáži a měli větší erekci z roho, jaký kód napsali, než z toho, jak užitečný a přívětivý je jejich produkt (a to vím, že takto reálně je, s programátory pracuju). Neboli, ten zelený nečitelný kód Matrixu je více cool, než ta blondýnka v červeném, kterou vidí všichni, co jsou v Matrixu uvězněni :)

PS: Berte to prosím s rezervou, něco asi není, jak si třeba myslím, nebo se mi nechtělo úplně "hledat pravdu" a tak není má analýza 100% jistá, ale 80% taky dobrých :) Ale vše, na co upozorním, je vždy něco, co mi vadí, jenom ne vždy vím, kde je reálně problém a ne vždy jsem věnoval možná dost času na vyřešení problému.

PS2: Aby bylo jasno, nehaním, nechválím, ulevuju si :)

Uživatelský avatar
leon
guru
Příspěvky: 998
Registrován: 25 zář 2014 20:46

Re: Náhrada za Predator 15 G9-593 (Razer Blade 15 Base s RTX3070)

Příspěvekod leon » 05 pro 2023 11:52

zajímavé postřehy, od skalních mekařů člověk slyší jen chválu, pobavil mě ten závěr :)

swenak
píše často
Příspěvky: 114
Registrován: 04 úno 2008 01:18

Re: Náhrada za Predator 15 G9-593 (Razer Blade 15 Base s RTX3070)

Příspěvekod swenak » 25 dub 2024 09:23

Mekaři častou nejsou nároční, co já vím :) Nebo fakt netuší, že to jde dělat lépe, nebo se ani nezamyslí (což je ale obecná lidská vlastnost), navíc, většinou nemají potřebu k Macku užívat i Widle. Nicméně, dnes jsem objednal ASUS ROG Zephyrus G14 GA403UV-NEBULA021W, zatím na test. Na mně je zbytečně výkonný, ale tu verzi s RTX4050 (GA403UU) nemají nikde skladem, ta by mi jednak stačila a jednak by snad byla i míň hlučná/teplá, pokud tam tedy nejsou nějaká HW omezení stylu míň větráčků, nebo tak něco.

Už mě to fakt neba s Mackem, nejsem tak produktivní, což sice jsou třeba jenom vteřiny navíc díky proklikům, ale spíše mě štve ta chybovost a ty drobnosti, protože je toho prostě hodně na můj vkus. Už jsem si i rozjel Windows v Parallels před časem, ale to je prostě schíza, mít na macOS Parallels, v něm Windows a tam pouštět RDP.

Přemýšlím jestě o Microsoft Surface Laptop 6 (tu ještě neuvedenou verzi pro osobní použití), kde by snad mohl být Arm CPU. Taky jsem se díval po Lenovo X1 Carbon s Arm, ale to není pro mně kvalitní konstrukce.

Ten G14 2024 je de všeho konstrukčně na úrovni (neviděl jsem ho, jenom recenze + popis), chladí se lépe, než předchůdce, nižší spotřeba, nezvedá se otevřením víka (což vadí na stehna, ač popravdě jsem si našel už skvělý stolek do postele, takže to by nevadilo).

Pak jsem ještě narazil na novinku Predator Helios Neo 14, ale ta není ještě v prodeji a nevypadá tak "čistě" jako G14 2024.

swenak
píše často
Příspěvky: 114
Registrován: 04 úno 2008 01:18

Re: Náhrada za Predator 15 G9-593 (Razer Blade 15 Base s RTX3070)

Příspěvekod swenak » 25 dub 2024 19:00

Tak už testuju, chvilku jsem myslel, že dostanu zase amok :) To je fakt dnes divný svět. G14 má 3 větráky a samo, ani jsem ještě neprošel prvním spuštěním Widlí, natož aktualizací a tak dále a horké a hlučné už to bylo. Kdyby alespoň ty větráky jely na nějaký stálý výkon, ale ono chvilku tak, chvilku tak, nikdy ani off. Až po tom, co jsem se zbavil nesmyslů (nedělal jsem čistou instalaci, zatím jenom testuju), včetné Asus SW na ladění, dal tam GHelper a nastavil křivky, tak bylo ticho v běžném iGPU režimu. Nyní jsem si to tady pustil s YT na FullHD a jdu dělat na Macku něco, co musím mít dnes hotov a pak si zase budu hrát, nicméně body a zrpacování zdá se velice dobré, víko dispalye není tak pevné, jako na Macbooku, ale nic tragické to není. Má to zaoblené hrany topcase, což je fajn, Macbook i třeba Razer to mají docela ostré, což je na dlaně a zápěstí nic moc. Klávesnice taky zdá se docela dobrá, jenom enter je 1 řádkový. Horší pro Macbooku je spodní kryt, to je dáno tím, že je tam mraky perforací na větráky a chlazení obecně.

Více někdy příště :)

swenak
píše často
Příspěvky: 114
Registrován: 04 úno 2008 01:18

Re: Náhrada za Predator 15 G9-593 (Razer Blade 15 Base s RTX3070)

Příspěvekod swenak » 27 dub 2024 09:49

Tak jenom info. G14 2024 vracím. Jak jsem psal, po stránce zpracování je to velice obstojné. Problém ovšem je např. klávesnice, kdy, alespoň u bílého modelu, není dostatečně vidět, co na klávese je. Podsvícení je uptrostřed a piktogramy kolem písmena se ztrácejí. Nejsou dobře vidět ani když se díváte kolmo, natož, když se díváte pod běžným úhlem. Na toto jsem dodatečně narazil i v jiných recenzích, že si stěžovali.

Horší je to ovšem s teplotou/hlučností. S GHelperem jde zařídit, že v silent modu + omezení power u lehké práce jsou větráky vypnuty. Nicméně, notebook vydává v místě levého USB-C, kde jsem měl připojeno napájení, bzučení, resp. chrastění, či škrábání. Ne vždy, ale často. Při lehké práce v tomto módu je CPU u mně cca kolem 45-50°C a to při použití iGPU. Dokonce jsem snad zvládnul vyrenderovat full hd video o délce cca 4minut bez puštění větráků, které jsem nechal pouštět na 60°C, tam byla teplota tak kolem 55°C. V tomto režimu je ovšem výkon o cca 50% nižší, než při balanced. Video mi renderovalo 3 minuty, v balabced 2 minuty. Ale OK, toto by nevadilo. Problém je, že už při cca 45-50°C je to znát i na palmrestu, kde máte dlaně, klávesnice, natož nad ní, je už horká. A to máme teď ještě jenom jaro, teploty okolí kolem 20°C. V létě to bude sakra jinak.

Další problém je, že větráky mají minimální otáčky cca 1800 a to už je slyšet. Nejde tedy např. nastavit, aby jely pořád na 600rpm a až s vyšší teplotou to šlo nahoru. K tomu mám pocit, že v těchto RPM navíc asi díky regulaci cvakají. Dále, jak rozjezd, tak zpomalování je extrémně pomalé. I když nastavím maximální otáčky, tak trvá náběh dlouho a na 0 jsou to taky desítky vteřin. Jsou tam 3 a to je prostě "koncert", protože v závisloti na vstupních teplotách se každý může točit jinak, jeden zrovna zpomalovat, další zrychlovat, .... .

Takže inzerováné ticho/chlad se nekoná ani omylem, ticho asi půjde, ač s teplem na hraně. Když to srovnám s Macbookem Pro 14, kdy si nejsem jist např. při hraní WOT, kde mám i nějaký zvuk, ač potichu, jestli větráky jedou, nebo ne a musím dávat Macbook k uchu...samozřejmě, výkon je jinde, alespoň co do grafiky, ale....další aplikace, kde Macbook pouští větráky je renderování v KDEnlive, tam o tom vím, ale můžu u toho spát, ač to mám u hlavy. Jinak větrák stojí a Macbook je prostě studený, ztěží v pravém horním rohu u power tlačítka vnímám lehoučké navýšení teploty.

Další, co mi vadilo, je intenzita podsvícení klávesnice. Jsou tam myslím 4 kroky (+off) a i ten nejnižší je moc intenzivní, v noci to vadí a to i když si dám nějakou barvu (používal jsem historicky, když to šlo, červenou). O tom, že piktogramy jsou nečitelné jsem už psal, nenašel jsem barvu/intenzitu, která by tomu zabránila. Navíc je trošku rušivé, že náběh podsvícení z off stavu je prostě hned na nastavenou intenzitu, takže to, alespoň, než si člověk zvykne, přitahuje pozornost.

Dále, ale toto je bude spíše otázka mých pokusů s nastavením, při WOT z počátku grafika jela jak měla (60FPS synchro s nastavením 60Hz displaye, 120 jsem ani nezkoušel), ale po chvilce padnula na 1/3 - 1/4 FPS. To ale může být nějakou nekonzistentností např. nastaveného chlazení, nezkoumal jsem blíže, asi bych musel více ladit teploty a rychlosti větráků, což ale značí minimálně to, že dá asi více práce najít nějakou vyváženost nastavení bez výkon a teplem/hlukem.

Ještě maličkost, hraně víka displaye jsou 3 kontrolky, které neustále při práci blikají. Nevím, jestli jdou vypnout, přes den to nevadilo, při otevřeném display nejsou vidět, je to asi notifikace pro zavřený stav.

Nicméně, nejsem úplně zklamán, jenom to není tak skvělé, jak se zdálo. Je to již druhý Windows notebook, který se alespoň v rámci možností co kvality zpracování dá srovnat s Macbooky (první byl ten Razer). Je i vidět, že se situace s teplem/hlukem prostě s časem zlepšuje díky výrobním procesům. G14 má navíc redukován výkon GPU snad na 90W, což dle všeho není velký problém, dle toho, co jsem v rychlosti dohledal, W navíc už nedělají v poměru velkou hitparádu, takže toto by mi nevadilo, samozřejmě, pokud někdo chce z toho dostat max, tak tomu to může vadit, jsou stroje, co mají limit jinde, resp. nemají "omezovač".

orgasmic
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 9095
Registrován: 23 dub 2007 08:54
Bydliště: International

Re: Náhrada za Predator 15 G9-593 (Razer Blade 15 Base s RTX3070)

Příspěvekod orgasmic » 27 dub 2024 10:41

Zkus Yoga 7 Pro, dělá se 14 i 16 verze a při balance režimu a nízkém zatížení je ticho. Máš tam MiniLED u 16 verze. Nádherný zvuk a zpracování jak Macbook.
Asus ROG Strix G18

Uživatelský avatar
leon
guru
Příspěvky: 998
Registrován: 25 zář 2014 20:46

Re: Náhrada za Predator 15 G9-593 (Razer Blade 15 Base s RTX3070)

Příspěvekod leon » 08 kvě 2024 16:44

swenak píše:Takže inzerováné ticho/chlad se nekoná ani omylem, ticho asi půjde, ač s teplem na hraně. Když to srovnám s Macbookem Pro 14, kdy si nejsem jist např. při hraní WOT, kde mám i nějaký zvuk, ač potichu, jestli větráky jedou, nebo ne a musím dávat Macbook k uchu...samozřejmě, výkon je jinde, alespoň co do grafiky, ale....další aplikace, kde Macbook pouští větráky je renderování v KDEnlive, tam o tom vím, ale můžu u toho spát, ač to mám u hlavy. Jinak větrák stojí a Macbook je prostě studený, ztěží v pravém horním rohu u power tlačítka vnímám lehoučké navýšení teploty.


na 14'' notebook je to příliš výkonná konfigurace, aby byl tišší, vyděl bych to spíše na Ryzen 5 max 7 v U verzi a bez dedikované grafiky

orgasmic
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 9095
Registrován: 23 dub 2007 08:54
Bydliště: International

Re: Náhrada za Predator 15 G9-593 (Razer Blade 15 Base s RTX3070)

Příspěvekod orgasmic » 14 kvě 2024 22:21

Jinak koukej na recenze na notebookcheck, máš tam měření hluku u různých scénářů a konečně nově tam přidávají i FPS a dB u různých scénářů chlazení, to je úplná paráda a měli by to tak testovat všichni.
Asus ROG Strix G18

roman2277
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 10672
Registrován: 30 dub 2008 10:22
Bydliště: okolí Prahy

Re: Náhrada za Predator 15 G9-593 (Razer Blade 15 Base s RTX3070)

Příspěvekod roman2277 » 19 kvě 2024 22:07

Firma Asus je odpad a smejdi.Podivej se na posledni video na Youtube od gamersnexus.Reklamace jsou zrale na trestni oznameni.https://m.youtube.com/watch?v=7pMrssIrK ... Vtcm5leHVz
Lenovo Legion 9,Lenovo Legion Slim 7,Ipad PRO M1,Naim Uniti Atom,Dali Epicon 6,LG OLED TV
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3


Zpět na „Jaký vybrat notebook“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CCBot a 20 hostů