Ideální notebook za ideální peníz...alternativy?

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
tunak
píše často

Ideální notebook za ideální peníz...alternativy?

Příspěvekod tunak » 18 úno 2008 00:37

Vybírám už nějakou dobu notebook. Neprve jsem byl rozhodnut pro Vaio FzXXm. Nicméně některé nevýhody tohoto stroje (především cena příslušenství) mě nahlodaly.

Napsal jsem do Dellu, zeptal se na XPS 1330. No, slevu jsem dostal (nějakých těch 15 a víc procent, měl bych zaplatiti asi 32 bez daně za docela dobrou sestavu), ale dodací lhůty apod. mě odradily. Pravděpodobně musím ntb. koupit již příští týden a fyzicky ho mít.

Jaké mám požadavky? No, chtěl jsem takový stroj pro všechno - ještě docela mobilní (tj. do 15.4 displej, lépe méně), ale zase dostatečně výkonný na postprodukční programy. (Studentskou licenci Avidu nejlépe.) + určitě dedikovaná grafika, kvůli HD videu a nějakým těm hrám, kterým občas propadám (často velmi staré kousky - i starší, než někteří z nás 8) , ale i Medieval:TW 2, PES5/2008 - chystám s ntb. upgrade oblíbeného fotbalu, Zaklínač ...kvůli přítelkyni... NWN2, DoD...prostě různé hříčky). Ideálně něco na úrovni 8400m, aby to zas nesežralo zas tak moc baterie a netopilo jak temelínskej reaktor. (Doufám, že Mass Effect, Dragon Realm, tuším, Empire:TW, nebo i Alan Wake, F3 a Mafii 2 na tom aspoň spustím, když bude čas, v rozumném rozlišení a hratelných fps.)

Baterie je pro mě totiž docela důležitá. Chtěl bych ntb., který vydrží 3+ hodiny přehrávání DVD (mám rád staré dlouhé filmy, které jsou OUT) a nejlépe 3-4h práce ve wordu s zapnutou mp3 apod. Já VÍM, že nejlépe je spokojit se s X3100 a nesnít o ideálním stroji. Ale mé sny mi neberte, raději se jim pokusme přiblížit.

Na hmotnosti mi až zase tak nezáleží, jsem zvyklý tahat s sebou celej den na rameni i 5 kilo knížek a se 40 kilama na zádech jsem lozil na 3k+ kopečky, takže se s 3kg notebookem + adaptérem+ baterkou smířím, ramena to zatím budou muset vydržet, ačkoliv dostatečná výdrž, která umožní nechat adaptér doma by byla skvělá. (Spíš prostě záleží na fyzické velikosti, ntb. už do kavárny nějak dotáhnu, ale musí se mi tam na ten stůl vejít, že ano.)

Wifi, BT, FireWire pokládám za samozřejmost. Na počtu USB mi nezáleží. Ale - abych přilil olej do ohně - chci, aby mi ntb. vydržel 3+ let, ideálně tak pět, šest, v podzimu křemíkového života už třeba jen jako záložní psací stroj. Prostě aby po roce, dvou neodešel za Krytonem, mám-li být eufemistický.

Hardwarová očekávání - C2D 2Ghz+, 2GB RAM (samozřejmě nejsem idiot a kdyžtak paměť dokoupím), na HDD v podstatě nezáleží, protože budu mít externí připojený přes eSATA nebo LAN (co je btw. lepší?), takže třeba 160 GB 5400 otáček, aby byl kolmej zápis a dostatečná kapacita na cesty.
A nějaká ta DEDIKOVANÁ grafika.

A cena? nebudete tomu věřit, ale tohle všechno chci za cca 30 000,-. S daní. Za případnou delší záruku si rád připlatím, stejně jako za velkokapacitní baterii a další řešení. Za samotný stroj ale víc, než 30 000 prostě dávat určitě nechci, protože se to, soudím, nevyplatí.

Mám totiž kandidáta - Lenovo TP R61. Ten pod 30 000 splňuje mé požadavky, alespoň podle toho, co jsem tu na fóru vyzkoumal. Jistě, je to 15.4, váží 3 kila, je 4cm tlustý, jak pan poslanec Korytář.
Na druhou stranu by mohl vydžet požadovou dobu, nemyslíte? Umím se k ntb. chovat.
A má báječný vychytávky, jako možnost doplnit druhou baterií místo DVD, možnost pořídit časem dokovací stanici, koupit velkokapacitní baterii za nějakých +-3000,- , má vynikající softwarové vybavení, dle mých zkušeností, WinVB je možné za nějakých +500 kč vyměnit za XP Profi dokonce s připraveným instalačním diskem! A konečně - je docela pěkný, což je přece tak důležité!

Inu, zdá se, že jsem rozhodnut, co víc, nadšen, že něco takovýho za 30k dostanu. Rozmluvte mi ho, prosím. Dejte mi alternativy.

mobilcarl
=DRTIČ=

Příspěvekod mobilcarl » 18 úno 2008 08:42

tak to je dost těžký rozmluvit ti Ibm lenovo když už si vyřadil i Dell. Poradil bych ti HP compaq, jenže tyhle stroje mají většinou právě kvůli výdrži integrovanou grafiku. Hp Pavilion bych kvůli častému přenášení už vyloučil. Napadlo mě ještě tohlehttp://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=52769, ale tady bude problém s výdrží...tenhle výběr je fakt docela oříšek
ex: HP Compaq 6715s
now: DELL E6400

polo

Příspěvekod polo » 18 úno 2008 08:46

Mas pravdu asi najlepsie riesenie pre tvoje poziadacky bude lenovo http://notebooky.alza.cz/notebook-ibm-l ... d82666.htm (RAM-je lacna)
Inac to quadro ma podobny vykon ako 8400GS
(Niako som ti sice nepomohol ale aspon dufam ze som ta trosku priklonil k lenovu)

neoexnet
guru

Příspěvekod neoexnet » 18 úno 2008 09:08

hm jen nevim jak na nvs140m pojede zaklínač :)
Toshiba R600-10W

polo

Příspěvekod polo » 18 úno 2008 09:23

To bezi 1280x800 takmer na medium detail ajna GO7300 takze to musi ist elmi dobre vo viste aj xp

neoexnet
guru

Příspěvekod neoexnet » 18 úno 2008 09:35

tak možné to je, nehrál jsem, nemohu soudit, jen jsem četl hardwarové nároky v LEVELU ... nebo Score, nevim :)
Toshiba R600-10W

Ghost
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Ghost » 18 úno 2008 10:08

k tym hram...

animacie v zaklinacovi mi sekali ako besne na quadre. v samotnej hre to este ako tak uslo - aspon ten zaciatok kym ma to chvilu bavilo. :) na zaklinaca imho radsej mainstream typu HD2600/8600M.

MTW2 v pohode na nativnom, NWN2 bez problemov vo WXGA.
mass effect alebo alan wake to imho nezvladne. s tym budu mat problem aj vykonnejsie grafiky na notebooku.

co sa tyka lenova na tie hry by bol vhodnejsi T61p s fx 570 ale to sa ani zdaleka nezhoduje s tvojom cenou :) s 9cell bateriou R61/T61 s quadrom tie 3hod bez problemov, pri worde s podtaktovanim cpu a grafikou aj tie 4hod.

podobne alternativy asi len dell (xps alebo latitude s quadrom) a vaio fz
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8

tunak
píše často

Příspěvekod tunak » 18 úno 2008 12:44

Díky za vaše reakce. Já jsem právě dost nakloněný tomu Lenovu. Jen mě zajímalo, jestli mi neporadíte třeba Vostro nebo nějaký podobný FS, prostě jako alternativu.

FZ i XPS jsem už, jak píšu, vlastně vyřadil.

K těm hrám - to opravdu není nejdůležitější, stejně na ně nemám moc času. Dedikovanou grafiku chci i kvůli HD videu apod. Ale určitě ne silnější, než 8400M řadu, už kvlůli nárokům na baterii.

(Nikde jsem tu nenašel srovnání grafických karet v tomhle ohledu - jak se liší spotřeba X3100, 8400M, 8600M?)

Polo... kde je nejrozumější koupit ntb. v Blavě, nevíš? Nebo nějakej eshop. Možná ho budu nucen koupit na Slovensku.

bitxiak
píše často

Příspěvekod bitxiak » 18 úno 2008 12:45

Ja by som bral toto lenovo odkaz. Ale moje poziadavky su trosicku odlisne. Kazdopadne s Lenovom nic nepokazis, aj ked ta nvs na hry nic moc...

polo

Příspěvekod polo » 18 úno 2008 12:56

www.alza.sk niekedy ma celkom dobre ceny aj www.shark.sk ale iba niekedy ked maju dake zlavy pripadne celkom dobre ceny ma www.smart.sk

tunak
píše často

Příspěvekod tunak » 18 úno 2008 13:09

Jojo, alzu i shark znám, ale bojím se, že alza zvlášť bude zbytečně drahá, protože je to českej obchod. Nebo je přepočet poctivej?

V Sharku jsem v Blavě i byl, prodavač tam na mě udělal strašnej dojem. Ale třeba budou lepší, když jim tam nechám 30+. A máš zkušenosti s ochotou spolupracovat v případě reklamace?

Edit: teď koukám, že na Alze je R61 o víc, než 2000,- levněší, než na tom třetím. Takže už mám jasno, dík. :wink:

polo

Příspěvekod polo » 18 úno 2008 13:46

Reklamoval som uz v alze aj sharku a nemal som ziadny problem, alza ma vetsinou najlepsie ceny ale semtam sa najde nieco aj v sharku smart je niekde pomedzi...

CeCo

Příspěvekod CeCo » 18 úno 2008 13:55

V Sharku nebrat. Ani rozky za korunu, ani auto za milion...

C

Zpět na „Jaký vybrat notebook“