donecek píše:Ovšem Swarm nyní jsi mě opravdu dostal...
No přesně takhle to nefunguje. Grafické drivery je hlavní problém, proč se na většině starších počítačů nedají na 100% stabilně používat osmičky. Vše ostatní funguje většinou out-of-box, ale grafika jede jen na základním driveru, ketrý ne zcela správně poznává rozlišení displeje (např. hodí nějaké uplně funky rozlišení "tisíc něco"x"852"). Protože architektura grafického subsystému je oproti XP dost podstatně zmeněná (vlastně i oproti vistám) a většina výrobců těch modelů notebooků o kterých se bavíme vydala drivery naposled pro tu vistu, tak tady je ten problém.
Osobně jsem zkoušel rozběhat osmičky na HP nc8430 (asi 7 let starý business class stroj, grafika ati x1600?) a po několika pokusech s injectováním různých driverů (standardní instalace samozřejmě nefungovaly) jsem se dostal do dvou stavů:
a) s nějakými custom HP drivery počítači při bootování snad pět minut problikávala různě obrazovka, pak se to chytlo a jakž takž fungovalo, ale furt to občas probliklo,
b) s generickými ati drivery to neblikalo, ale zase nefungoval power management, takže notebook pořád hučel jak vysavač, protože grafika jela pořád na 100%.
Podobné to bude i u ostatních počítačů. Ačkoliv z pohledu procesoru, paměti a disku (obzvláště po přidání SSD) má i sedum let notebook dost výkonu pro W8 (v současné době mají tablety podobný výkon, jen s daleko menší náročností na energii), tak ty zastaralé grafické drivery to prostě zabíjí. Třeba budeš mít štestí a najdeš pro svůj model nějaký workaround, ale spíš se sniř s tím, že na tom počítači ti osmičky nikdy pěkně nepoběží.