Skrytá partícia

Vše kolem Microsoft Windows. Zkušenosti, problémy, vylepšení atp.
Fredo
občas něco napíše

Skrytá partícia

Příspěvekod Fredo » 24 led 2008 23:56

Ahojte,
kúpil som si notebook kde som mal predinštalovaný Windows Vista. V pocitaci sa nachádzala jedna skrytá partícia. Sú tam súbory, ktoré používa Windows pri oprave pomocou recovery DVD (teda tak som si to ako laik predstavil... :)).
Mam jednu otázku. Chcel by som odstrániť ten starý Windows Vista a nainštalovať tam novy, tiež Windows Vista ale nie z Recovery DVD čo som dostal spolu s notebookom ale z normálneho inštalačného DVD Windows Vista (môže sa to zdať zvláštne ale naozaj to potrebujem... :)). Keďže neviem ako sa to všetko bude správať chcem si nechať zadne dvierka a chcel by som ponechať tu skrytu partíciu nezmenenú (nesformátovať ju). Potreboval by som vedieť či sa pri inštalácii nového Windows Vista (teda nie z Recovery DVD) nejako zmení ta skrytá partícia (či sa v nej nepoprepisujú súbory alebo tak niečo... ). Proste či potom kedykoľvek budem potrebovať nainštalujem pôvodnú verziu Windows Vista z Recovery DVD čo som dostal s notebookom. O Viste toho moc neviem tak sa račej na všetko pýtam...
Ďakujem za pomoc!

Elvis Blade
občas něco napíše

Příspěvekod Elvis Blade » 25 led 2008 00:28

jaky je to notas....kazda firma muze mit to sve recovery reseni a oddily resene jinak....

mimochodem doporucuju vypalit recovery dvd, teda jestli uz ti je vyrobce nedodal original, a pak kazdopadne ten skryty oddil smazat. Zpravidla je na nem to same co na recovery dvdckach ale jen ti to zbytecne zabira v ntbku misto a navic zeptej se sam sebe jak casto formatujes resp. jak casto potrebujes formatovat primo z recovery oddilu pevneho disku...
HP Pavilion dv6670 (Turion 64 X2 TL-58 1.9 GHz, GeForce 8400M GS)
Tutti frutti, oh Rudy, Wop-bop-a-loom-a-blop-bam-boom

Fredo
občas něco napíše

Příspěvekod Fredo » 25 led 2008 01:57

Notebook mam ASUS F7SR. Hej, pri kúpe notebooku mi dali aj Recovery DVD, takže si ho vytvárať nemusím. Hmm...chceš povedať, že to Recovery DVD mi pojde aj bez tej skrytej partície? Teda ak zoberiem moje Recovery DVD tak by som ho teoreticky mohol nainštalovať na akykoľvek notebook (myslím taký, kde nie je presne tá istá skrytá partícia čo mám ja)? Mne ide iba o jedno, aby som sa mohol kedykoľvek vrátiť na ten istý system čo som mal v notebuuku pri kúpe, teda nainštalovať system z Recovery DVD čo mi dali s notebookom. Nejedna sa mi o to, že mi to zabera miesto na disku ale chcem aby mi to fungovalo či už z DVD alebo zo skrytej partície. ČO najhoršie by sa mohlo stať, keby nezmažem tu skrytú partíciu a nainštalujem tam inú Vistu? Teda čo by sa mohlo stať so samotnou particiou alebo s notebookol všeobecne.

Elvis Blade
občas něco napíše

Příspěvekod Elvis Blade » 26 led 2008 00:47

Tu skrytou particii muzes na 100% vymazat. Ucel recovery DVDcek a Oddilu pro obnoveni je uplne stejny. Navzajem nejsou nijak propojene. Je to jen o tom, ze pokud formatujes jako kazdy normalni clovek tak cca 1 rocne, skryty oddil si smazes a usetris treba 6gb mista, a pri formatu vyuzijes recovery dvd. Pokud jsi maniak a formatujes kazdy tyden, tak mas lepsi formatovat pomoci skryteho oddilu a to zadanim nejake klavesy pri restaru, a nepotrebujes tim padem ty dvdcka, takze muzes formatovat i po ceste vlakem nebo na dovolene... Pokud ten harddisk na neco pouzivas a jde ti o to efektivne vyuzit kazdy gb, doporucuju zazalohovat tva osobni data, pc cely preformatovat na velikost oddilu na jakou jsi zvykly (ja napr pouzivam pri viste 160hdd > 20gb C: a 130gb D:) a pak tam nahraj system bud z recovery dvd (OS + vsechny ovladace, tzv. tovarni stav) nebo tu cistou vistu nebo cos to tam chtel. Nezapomen na to ze v takovem pripade musis mit ovladace pro svuj HW, nejlepe ze stranek vyrobce. Nic na tom neni, ale je dulezite tomu rozumet. Kazdy notebook to ma trosku jinak ale tenhle zpusob predani SW a OS uzivateli je asi nejrozsirenejsi hlavne u nas. Napr ja kdyz jsem si ted na zacatku roku koupil novy ntbk, tak jsem 2 tydny sedet a formatoval, abych si tyhle veci overil a dukladne prozkoumal, jak to presne u HP delaji...kdyz jsem vyzkousel vsechny sve pokusy, tak potom jsem si tam nainstaloval z mnou vytvorenych recovery dvdcek orig vistu a na tu ted slapu. Predtim ve svem zkusebnim obdobi jsem tam mel i XP napr....vista ale nakonec vyhrala (potrpim si na estetiku a taky jsem chtel neco noveho na hrani si)

Fredo
občas něco napíše

Příspěvekod Fredo » 26 led 2008 10:38

Presne nejakú takúto odpoveď som potreboval dostať. Všetky moje otázky boli zodpovedane. :) Problém je len v tom, že vždy keď sa zodpovie jedna otázka, prídu ďalšie a nie je ich málo... :) Ďakujem ti sprasne moc!
Mal by som ešte jednu otázku (vidíš, a je to tu, kolotoč otázok sa nikdy neskončí... :)). Pre svoju pracú potrebujem mat na notebooku Windows XP, pretože mi pod Vistou programy ktoré používam nechodia úplné správne. Nainštalovať systém nie je problém (už som vyriešil všetky problémy s inštaláciou Windows XP), problém je s ovládačmi. Mam ASUS F7SR a na stránke asusu sú len ovládače na Vistu. Nevieš náhodou o nejakej strane kde by som zohnal nejaké ovládače? Nenašla by sa nejaká rada ako by som mohol vyriešiť tento problém?

lipovcan
píše často

Příspěvekod lipovcan » 26 led 2008 18:59

hm, a ake ovladace presne potrebujes? Na chipset si stiahni priamo z intelackej stranky, audio z Realteku atd... Inak skus google! :wink:
Sony Vaio FW31J, Zalman NC-2000, Logitech VX Nano, Windows 7

Elvis Blade
občas něco napíše

Příspěvekod Elvis Blade » 30 led 2008 19:48

Tak tady se obavam ze ti nebudu moc uzitecny...Vzdy zalezi jaky OS podporuje vyrobce pro dany typ a znacku notebooku. Napr ja mam ten pavilion a pro ten je podporovan od nejake rady 63xx jenom OS Vista. XPcko jsem tam sice nahrat dokazal, ovladace jsem musel stahnout ze starsich typu tohoto notebooku primo ze stranek vyrobce (61xx). Cili doporucuju ti podivat se jestli vyrobce nekdy neprodaval nejakou starsi verzi tehle rady s XP, jestli jo, mas relativne vyhrano. Zbyvajici problemy se resi vzdy individualne - prepisovani registru atd, tohle uz je slozitejsi a je potreba to hledat. Muze ti pomoct tohle forum v sekci tveho vyrobce, tam by se to mohlo resit. Jinak samozrejme je pravda ze napr chipset, grafiku, a audio by se melo dat stahnout ze stranek vyrobcu cili napr intel, nvidia, realtek atd. Takze asi tak. Kazdopadne instalace jineho OS nez podporovaneho vyrobcem je vzdy beh na dlouhou trat a temer vzdy obsahuje urcite problemy. Taky nezapomen ze ti uz vyrobce nebude ovladace pro nepodporovany OS updatovat, coz je taky nevyhoda. Moje simple reseni: dej si tam vistu jestli mas dostatecne vykonny hardware a raci misto XPcek sezen ty programy co ti nejedou v novejsi verzi nebo alternativni nahrady. Ja jsem to tak udelal a jsem spokojeny. Jak s Vistou tak s tema alternativama. Kazda nova verze kvalitnich programu se modifikuje aby fungovala pod vistou. A ty nejruznejsi male sracky maji vzdy alternativy, a ne malo. (ze ja nikdy neumim odpovedet 1 vetou ;-) )

ivosch
občas něco napíše

Příspěvekod ivosch » 02 úno 2008 19:22

Mohl bycgh se zeptat na jednu otazku? Taky mam skryty particion a chtel bych z neho nainstalovat windows, jak to mohu udelat?? Moc diky

mrhappy
občas něco napíše

dotaz

Příspěvekod mrhappy » 11 úno 2008 00:40

Zdravím,
zde uvedené odpovědí jsou jen poloviční :lol:

Předpokládejme, že jsem dostal notebook bez recovery dvd a mám jen recovery oddíl v noťasu a ten je skrytý.

Jakým způsobem můžu onen skrytý recovery oddíl vypálit na dvd, tak abych mohl instalace provést z dvd ?
Bude ono dvd bootovatelné hned ?

p.s.: ptám se neboť si noťas teprve chystám pořídit.

Díky za info.

Ferrarinko
občas něco napíše

Příspěvekod Ferrarinko » 11 úno 2008 02:54

vypalit to isto ide ale je to asi zbytocne bo ked ti odide disk v zaruke daju ti novy aj s instalacnou particou a mazat ju to by som isto nerobil lebo tych 6 gb co to ma nikomu hadam chybat nebude...

mrhappy
občas něco napíše

misto

Příspěvekod mrhappy » 11 úno 2008 14:31

No já to vidím přesně naopak, proč bych tam měl mít 6gb zabraných jen tak pro nic za nic, když je můžu využít k něčemu jinému. :lol:

tony33
občas něco napíše

RE

Příspěvekod tony33 » 12 úno 2008 19:56

Ked som kupoval ASUS, tak som nedostal DVD, ale povedali mi, že pri prvej inštalácii si bude pýtať vytvoriť zálohu na DVD. Treba dať áno a bude napálená. Ja som ale nič také pri inštalácii nevidel, takže to mám iba na particii a tam sa dostaneš cez F9 pri štarte-ponúkne 3 možnosti a vyberieš si čo chceš
ASUS F3SV-Intel Core 2 Duo 2.2GHz, T7500, 15,4", 2GB DDR2, 200GB, DVD-RW, VGA nVidia 8600 512MB, WiFi, bluetooth, webcam, TV tuner, WIN Vista HP

Zpět na „Windows 11, 10, 8 / 8.1, 7, Vista, XP i starší“