Instalace Windows Vista na externí disk

Vše kolem Microsoft Windows. Zkušenosti, problémy, vylepšení atp.
FloydPink
píše často

Instalace Windows Vista na externí disk

Příspěvekod FloydPink » 04 zář 2008 16:58

Zdravím. Chtěl bych se zeptat jestli někdo zkoušel instalaci Visty na externí disk USB 2.0. Zkoušel sem to instalací na disk v notebooku a pak přenesením celého disku na disk externí. Po chvíli bootování se objevilo BSOD. Nechce se mi rozdělovat disk na 2 particie a Vistu bych používal méně. Dík.
VBI FL90v1 T7300, 120GB Seagate 7200.2, 8600GT GDDR2, 4GB RAM, Windows 7 x64, Logitech V470

Prochy_
píše často

Příspěvekod Prochy_ » 04 zář 2008 17:06

proc instalovat na USB? pro rozdelovat disk? normalne to nainstaluj a pouzivej oba systemy v dual botu... taky me to kdysi tak chodilo a funguvalo...
NTB: HP 8510p - GB956EA
C2D T7700 @ 2,4 gHz | 15,4" WSXGA+ 1680 x 1050 | ATI HD 2600 | 160GB 5400rmp | 2GB ram | XPP + Ubuntu 8.10 | Advanced Docking Station 1.1 | 3 years NBD on-site

FloydPink
píše často

Příspěvekod FloydPink » 04 zář 2008 17:50

Chtěl sem založit téma trochu na úrovni, které by pomohlo ostatním lidem na internetu. V angličtině jsou pouze na XP. Pokud Prochy_ nemáš s tímto zkušenosti, neodpovídej.

EDIT: Podařilo se. Vista mi jede na externím disku. Pomohl mi tento odkaz: http://channel9.msdn.com/forums/Coffeeh ... -USB-boot/

Pokud by měl někdo zájem, tak bych mohl přepsat návod pro české Visty s SP1.
VBI FL90v1 T7300, 120GB Seagate 7200.2, 8600GT GDDR2, 4GB RAM, Windows 7 x64, Logitech V470

jimenez
občas něco napíše

Příspěvekod jimenez » 09 zář 2008 14:39

No za českej návod bych Ti byl moc vděčnej. Právě dnes jsem se o to pokoušel a skončil jsem někde tušim ve třetím kroku, kdy mi instalace napsala, že na disk USB nelze instalovat a měl jsem dole na výběr dvě tlačítka a to aktualizovat a ovladač. Nepřišel jsem ovšem na to kde tento ovladač stáhnout. Jinak pokud na to máš jinej fígl myslim si, že nejen já ho uvítá. Jenom prosím o podrobnej českej návod, odkazy na zahraniční stránky pro mě nejsou východiskem leč angličtinou nevládnu. Předem moc díky.

FloydPink
píše často

Příspěvekod FloydPink » 09 zář 2008 19:55

Co bude potřeba:
Externí pevný disk na USB 2.0. S Firewire nefunguje.
Notebook s podporou bootování z USB.
Vmware ve verzi 6 (na nižších sem nezkoušel)
Instalační disk Windows Vista nejlépe s integrovaný service packem.

Postup:
Nejlepší je mít čistý externí disk bez písmenka v systému. Odstranění písmenka: Pravým tl. na Tento počítač…Spravovat…Správa disků…Vybrat příslušný disk…pravým Změnit písmeno jednotky…Odebrat.
Nejprve je potřeba si vytvořit virtuální mašinu.
New….Virtual Machine…Custom…Next…Vyberte Windows Vista…Počet procesorů třeba jeden (je to fuk)…Paměť RAM stačí 1024…Do not use a network connection…Use a physical disk (tím přijdete o všechny data na ext. disku) …a teď vybrat správný disk, většinou je to PhysicalDrive 1 externí disk, ale ověřte si to klepnutím na „Use individual partition“, kde se objeví kapacita disku (podle ní zjistíte jaký disk je vybrán). Po ověřění se vraťte a vyberte „Use entire disk“. Potom Next a tak dál. Po vytvoření vidíte jednotlivé komponenty virtuální mašiny. Kliknout na Harddisk…Advanced a vybrat Independent a políčko Persist.

Nyní můžete spustit mašinu. Po spuštění kliknout na mašinu a stisknout ESC. Tím si vyberete bootování z DVD. Klasicky nainstalovat Vistu. Po načtení plochy jít do registrů. Start-> Spustit-> regedit. Přejděte sem: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\

Potom najít tyto položky:
usbccgp
usbehci
usbhub
usbstor
usbuhci

Změnit tyto položky:
Group = Boot Bus Extender
Start = 0

U některých chybí řetězec Group… tak jej vytvořit.

Toto je nejčastější problém… při každém zapojení nového USB zařízení do počítače se změní položky na původní hodnoty. Tím pádem se nerozjede Vista a hodí BSOD. Proto doporučuji po následném spuštění Visty popřipojovat všechny USB zařízení a pozměňovat znovu položky v registrech. Pokud stejné zařízení připojíte znovu, nemusíte nic měnit…pouze při první instlaci. Dá se to částečně obejít vytvořením dávkového BAT souboru, který změní registry a po zapojení a nainstalování USB zařízení, změní položky v registrech.

Dále je potřeba zkopírovat soubor. Soubor USBSTOR.SYS ze složky \windows\system32\DriverStore\FileRepository\usbstor.inf_bb2778a0(číslo může být jiné), zkopírovat do \windows\system32\drivers

Použít tyto dva příkazy k získání práv na úpravu ve složce \windows\inf : http://myego.cz/item/vista-jak-smazat-s ... dows-vista

Ve složce \windows\inf upravit soubory: usbstor.inf, usbport.inf, usb.inf

V souborech jsou sekce končící na: .AddService]
V těchto sekcích upravit:
StartType = 0
LoadOrderGroup = Boot Bus Extender

Popřípadě že chybí tak doplnit. Uložit soubory, vypnout mašinu. Restartovat celý počítač a pokusit se nabootovat z externího disku. Mělo by to fungovat.

Bacha na USB :-)

EDIT: I když zapomenete (po instalaci USB zařízení) předělat registry, není problém spustit virtuální mašinu a upravit to v ní.

Zpět na „Windows 11, 10, 8 / 8.1, 7, Vista, XP i starší“