Inu, ještě že se dobře bavíte
Já se vůbec nebojím, že bych v kterékoli distribuci nenašel ty ovládací serepetičky atd.
Jediné, čeho se bojím, je instalace. Potřebuju mít jistotu, že se i po instalaci dostanu do vist, abych nemusel strávit hodiny nad hledáním nějaké alternativy v linuxu. O to jediné mi jde, proto se s tím tady nervuju.
Kdyby mi někdo dokázal zaručit, že fedora neudělá s vistama krátký proces, šel bych do toho hned. Mint ale vychází z ubuntu, má skoro stejnou instalaci a na internetu je spousta uživatelů, kteří nemají s ubuntu + vista problém. K fedoře toho jaksi nemůžu tolik najít.
PUMA vs. Linux
Vsechno je to o instalaci zavadece, a obe distribuce pouzivaji GRUB ... coz je odstavec z kompletni prirucky pro Fedoru (10)
Kdy ti ta Fedora zamrzla? Ja ji teda z liveCD nikdy neinstaloval, pouze z DVD, ale nikdy jsem nic takoveho nezazil... takze nechapu, momentalne si chrochtam s nejnovejsim kernelem a podvoltovanym procesorem, teploty jsem ztlacil v zatezi o takovych 10-15˚C a to bych ti doporucil taky, zkusit zkompilovat vlastni jadro... je mozne, ze tim vyresis spoustu neduhu.
Naposledy upravil(a) Solitary dne 21 úno 2009 21:39, celkem upraveno 1 x.
Solitary: už jsem měl stažené dvd a chtěl jenom vyzkoušet wifi, kterou jsem poprvé nevyzkoušel...nevím čím to bylo, ale zamrzla při startu nějakou divnou hláškou...(hned potom jak nabíhají ty tři pruhy v jednom)...pak jsem to už nezkoušel...
A co se týče toho jádra...s tím mě už netrap. Já mám před maturitou a chci jenom klid. Až budu mít externí HDD tak pořádně zazálohuju a zkusím tu fedoru...ale do té doby...
Centos: to teda...nespal jsem kvůli tomu tři noci...
A co se týče toho jádra...s tím mě už netrap. Já mám před maturitou a chci jenom klid. Až budu mít externí HDD tak pořádně zazálohuju a zkusím tu fedoru...ale do té doby...
Centos: to teda...nespal jsem kvůli tomu tři noci...
Jo takhle, tak toho je na netu spousta... ale tezke to neni.
V podstate staci stahnout potrebne jadro ( treba 2.6.28 ), nejlepe do /usr/src a tam rozbalit prikazem "tar xvfj linux-2.6.28.tar.bz2" po te si pro usnadneni lze udelat jeste link "ln -s linux-2.6.28/ linux" takze od ted muzes chodit do slozky pres /usr/src/linux ... ted mas pripravenou slozku s jadrem a aplikujes patche, ja tam treba daval jen ten jeden, a to tak, ze jsem ho zkopiroval do te slozky a aplikoval prikazem "patch -p1 < linux-phc.patch" hodi to vyjimku asi v jednom pripade, jelikoz to neni patch pro toto jadro, ale fungovat to bude, takze zrejme neslo o nic podstatneho a ted uz muzes zacit konfigurovat, mas na vyber nekolik moznosti... treba je "make menuconfig", to je konfigurace pres klasicky "DOS-like rozhrani", ze zasady pouzivam tuto konfiguraci, protoze mi prijde nejprehlednejsi, ale samozrejme lze pouzit i jine, v GUI, dle prislusnych knihoven (make kdeconfig, make xconfig, atd.). Je toho dost, staci si vybrat... s konfiguraci ti asi moc neporadim, jelikoz to je opravdu dost individualni a zavisi to od hardwaru, co mas v notesu, ale muzu ti poradit, ze je vhodne davat jako moduly to, co muze byt jako moduly a primo do kernelu cpat veci, co musi byt primo v kernelu... video drivery jsou vzdy treba jako modul. Az to nakonfigurujes, je vhodne si to ulozit (do souboru .config) takze v pripade ze budes potrebovat, muzes tu samou konfiguraci pouzivat znovu. Ted uz k samotny kompilaci, a tu provedes takto "make && make modules_install && make install" ... prvni prikaz zkompilujes jadro a moduly, druhy nainstaluje moduly do adresare /lib/modules/2.6.28 a treti prikaz ti nainstaluje prislusne soubory jadra do /boot a pripise ti dane jadro do zavadece.
Otazky? Jinak kdyz zadas do Googlu "kompilace jadra" urcite toho najdes dost, ale samozrejme ja ti to podavam v aktualni verzi, jelikoz spoustu toho co najdes, sice bude pro verze jadra 2.6, ale i tak se dost veci trosku zmenilo a treba ty kompilacni prikazy udava kazdy trosku jinak (tyhle tri prikazy to resi spolehlive a snadno) Jeste se treba udava, ze pred kompilaci se pouziji prikazy na vycisteni od prebytecnych souboru, "make clean" nebo "make mrproper" a jeste pred tim treba "make dep" aby zajistil spravne zavislosti a ze vse je na spravnem miste. Ale nikdy jsem je nepouzil, takze nevim...
V podstate staci stahnout potrebne jadro ( treba 2.6.28 ), nejlepe do /usr/src a tam rozbalit prikazem "tar xvfj linux-2.6.28.tar.bz2" po te si pro usnadneni lze udelat jeste link "ln -s linux-2.6.28/ linux" takze od ted muzes chodit do slozky pres /usr/src/linux ... ted mas pripravenou slozku s jadrem a aplikujes patche, ja tam treba daval jen ten jeden, a to tak, ze jsem ho zkopiroval do te slozky a aplikoval prikazem "patch -p1 < linux-phc.patch" hodi to vyjimku asi v jednom pripade, jelikoz to neni patch pro toto jadro, ale fungovat to bude, takze zrejme neslo o nic podstatneho a ted uz muzes zacit konfigurovat, mas na vyber nekolik moznosti... treba je "make menuconfig", to je konfigurace pres klasicky "DOS-like rozhrani", ze zasady pouzivam tuto konfiguraci, protoze mi prijde nejprehlednejsi, ale samozrejme lze pouzit i jine, v GUI, dle prislusnych knihoven (make kdeconfig, make xconfig, atd.). Je toho dost, staci si vybrat... s konfiguraci ti asi moc neporadim, jelikoz to je opravdu dost individualni a zavisi to od hardwaru, co mas v notesu, ale muzu ti poradit, ze je vhodne davat jako moduly to, co muze byt jako moduly a primo do kernelu cpat veci, co musi byt primo v kernelu... video drivery jsou vzdy treba jako modul. Az to nakonfigurujes, je vhodne si to ulozit (do souboru .config) takze v pripade ze budes potrebovat, muzes tu samou konfiguraci pouzivat znovu. Ted uz k samotny kompilaci, a tu provedes takto "make && make modules_install && make install" ... prvni prikaz zkompilujes jadro a moduly, druhy nainstaluje moduly do adresare /lib/modules/2.6.28 a treti prikaz ti nainstaluje prislusne soubory jadra do /boot a pripise ti dane jadro do zavadece.
Otazky? Jinak kdyz zadas do Googlu "kompilace jadra" urcite toho najdes dost, ale samozrejme ja ti to podavam v aktualni verzi, jelikoz spoustu toho co najdes, sice bude pro verze jadra 2.6, ale i tak se dost veci trosku zmenilo a treba ty kompilacni prikazy udava kazdy trosku jinak (tyhle tri prikazy to resi spolehlive a snadno) Jeste se treba udava, ze pred kompilaci se pouziji prikazy na vycisteni od prebytecnych souboru, "make clean" nebo "make mrproper" a jeste pred tim treba "make dep" aby zajistil spravne zavislosti a ze vse je na spravnem miste. Ale nikdy jsem je nepouzil, takze nevim...
S tim co jsem napsal dokazes zkompilovat jadro, samozrejme to podstatne ti napsat nemuzu a to je ta konfigurace, ale myslim, ze kdybys zkompiloval jadro bez jakekoliv konfigurace a nechal tam to co tam je, asi by to taky bezelo, ikdyz by to bylo nelogicke to takhle udelat ona ta konfigurace zas tak tezka neni, ale je tam toho hafo, takze to opravdu chce projet kazdou vec a kontrolovat, jestli pripade neco nepotrebujes nebo neco co tam nechces. Takze to chce aspon nejakou znalost toho hardwaru, co mas uvnitr... ja treba skoro nic neumazaval a jen obcas neco pridal, takze ted kdyz se kouknu na velikost toho adresare v /lib/modules tak ma 550MB zatimco puvodni moduly od Fedory maji jen 50MB casem se na podobne cislo mozna taky dostanu je tam totiz spoustu veci, ktere nikdy nepouziji, ale nechal jsem to tam... ruzne podpory pro radio, rozhrani ktere na notebooku v zivote neuvidis a ktere tam ani nemam, a tak