Ubuntu

LINUX, MAC OS a další co lze nainstalovat na notebooky. Dostribuce, ovladače, jak to funguje atp.
Dorota
píše často
Příspěvky: 291
Registrován: 12 zář 2008 13:33

Příspěvekod Dorota » 17 zář 2008 12:35

No tak ještě můžeš zkusit prográmek EasyBCD. Je to prakticky GUI pro správu bootmanageru visty. Ale opravdu ti doporučuju si něco pročíst a nastudovat. Hrátky s boot-sektorem totiž vždycky smrdí ztrátou dat a nemůžu něco takovýho doporučit začátečníkům.
HP 4520s WT290EA#ARL
Toshiba Satellite A200-1ZB

xmarek
píše často
Příspěvky: 447
Registrován: 12 zář 2007 16:06
Bydliště: Ostrava a okolí

Příspěvekod xmarek » 17 zář 2008 12:49

Někdy pomohlo zavolat z příkázové řádky "fdisk /mbr". Samozřejmě za předpokladu, že tam máte program fdisk. :D Linuxové zavaděče v minulosti provedly přepis MBR sektoru, ale kopii nechali tak. Jinak dávam za pravdu Dorota-ovi. Pro začátečníky je to cesta do pekla.
Celý život bojuji s průměrností. :(

Guf
guru
Příspěvky: 511
Registrován: 08 čer 2007 19:44

re

Příspěvekod Guf » 17 zář 2008 13:35

Tak jsem nabootoval z instalačky, a dostal se až do opravy systému, příkazy to vezme, zpracuje, ale po restartu je všechno při starém :(
IBM/Lenovo ThinkPad R61 C2D T7100 1,8GHz, 4Gb RAM/667MHz, Hitachi 120GB/5400ot., Intel GMA X3100, 14,1 WXGA(matný), WIN 7, 3roky carry-in

Dorota
píše často
Příspěvky: 291
Registrován: 12 zář 2008 13:33

Příspěvekod Dorota » 17 zář 2008 14:07

Tak teď už to začíná být zajímavé! Takže ať máme jistotu- Nabootoval jsi z DVD vista, spustil konzoli pro zotavení. Zadal jsi příkaz bootrec /fixboot a po jeho provedení bootrec /fixmbr. Pak jsi ukončil konzoli příkazem exit, vyndal dvd a restartoval. Je tak?

Edit: pokud tohle skutečně nezabralo, můžeš ještě zkusit ten EasyBCD- jak jsem psal- je to GUI právě pro ten bootrec.exe. Pak mně napadá ještě prográmek MBRfix, ale pokud nemáš zkušenosti, tak bych to neriskoval. A nakonec asi nejjednodušší varianta: nahoď ten grub zpátky, abys měl možnost nastavení, nastav jako defaultní systém vistu, timeout na nulu a nebudeš ani vědět, že tam nějaký bootmanager máš. :D
Pokud nevíš co a jak s grubem, na wikipedii je vše krásně popsáno.
HP 4520s WT290EA#ARL

Toshiba Satellite A200-1ZB

AGO
občas něco napíše
Příspěvky: 60
Registrován: 02 srp 2008 21:21

Příspěvekod AGO » 21 zář 2008 12:46

Hojte!! Mam Toshibu Qosmio F50 a bohuzial, skusil som som asi 5 distribucii, no ani jedna poriadne nefachci, takze musim nasilu zostat pri Viste (ale podla mna to nie je az tak hrozne, ako sa hovori). No, kazdopadne chcem tiez odstranit Grub. Nabootoval som Recovery disk Visty a neviem ako sa dostat do konzoly. Poradte prosim.

A este otazocka, myslite, ze casom, s novym kernelom rozchodim vsetok hardware z mojho notebooku? Dakujem.

xmarek
píše často
Příspěvky: 447
Registrován: 12 zář 2007 16:06
Bydliště: Ostrava a okolí

Příspěvekod xmarek » 21 zář 2008 20:19

Nic nestandardního. Prostě to chce nějaké rozumné distro a pak vlastní kernel. Ovladače pro grafiku jsou taky takže NO problém pro toho co ví jak na to. Prostě nelze vždy spoléhat, že půjde vše způsobem: "Pro pokračování stiskněte další" :D http://www.nvidia.com/object/linux_disp ... 14.12.html http://kernel.org/

Dopl.: to AGO. Z velkou pravděpodobností ano, ale nejspíš to bude potřebovat nějaký patch kvůli wifi, ale jelikož nevím co je to za wifi tak to nemůžu říct přesně. Situace se totiž s posledními kernely změnila. Samozřejmě k lepšímu. :D
Celý život bojuji s průměrností. :(

AGO
občas něco napíše
Příspěvky: 60
Registrován: 02 srp 2008 21:21

Příspěvekod AGO » 22 zář 2008 20:08

No ja by som najradsej dal debiana, ale vobec netusim ako na to vlastne jadro a tak. Zatial som fical na desktope s ubuntu a tam som samozrejme problemy s hardwarom nemal, takze nemam skusenosti.

xmarek
píše často
Příspěvky: 447
Registrován: 12 zář 2007 16:06
Bydliště: Ostrava a okolí

Příspěvekod xmarek » 23 zář 2008 08:26

Ke kompilaci jádra jsou zapotřebí dvě věci:
- zkušenost, kompilace jádra a to zejména 2.6 není alespoň pro mne triviální záležitostí. Někdy s tím experimentuji i víc dní.
- poměrně dobrou znalost hardwaru počítače (bohužel i toho co jsem v životě neviděl). Sestavovat jádro ve stylu zaškrtnu vše a ono to pojede prostě nelze.

Navíc je zapotřebí znát GRUB nebo LILO (můj favorit na kterého jsem několikrát dojel :D). Dále znát tu danou distribuci poměrně dobře. Některé moduly je zapotřebí nakonfigurovat. Dále se připravit na možnost bootovat v nouzovém režimu s CD v případě, že to nejede. Ale toho se v poslední dobou snažím vyvarovat. Přepisovat starý kernel, když s tím experimentuji dělá jenom sebevrah. :D

Bohužel je tu jedno ALE a to, že některé distribuce jako třeba zde zmíněný UBUNTU se snaží natolik uživatele odprostit od těchto informací, že provádět tyto věci na takových distrech je cesta do pekla. Takhle jsem zavrhl např. Mandrivu, dnes Mandrace nebo naopak. :D Prostě jsem si napsal skripty a on mi je v klidu přepsal. :shock:

Takže dotyčnému mohu pouze v případě, že se tak rozhodne pouze popřát hodně štěstí. Hlavně se nevzdávat při prvním neúspěchu. Linux je trochu jiná filozofie, ale v okamžiku kdy do něj nahlédnete tak zjistíte možná jako já, že jeho možnosti jsou naprosto neuvěřitelné. Ale chce se to bohužel hodně učit. :D

Jo když už jsem se tak rozjel (doufám, že mě někdo nesjede za OT) Debian je úžasný, ale na můj vkus poněkud roztahaný a navíc pomalý co se týče vydávaní nových verzí. Za to je stabilní a najdete tam v podstatě vše. :D Ale na desktop bych ho asi nedoporučil.
Celý život bojuji s průměrností. :(

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 23 zář 2008 12:11

xmarek: Mozna ze Debian vychazi pomaleji, ale ono ani ty bleeding edge distribuce nejsou uplne to nejlepsi.

Dorota
píše často
Příspěvky: 291
Registrován: 12 zář 2008 13:33

Příspěvekod Dorota » 23 zář 2008 13:31

To je sice pravda, ale neřekl bych, že zrovna debian je distribuce pro začátečníky. Řekl bych, že je určena spíše pro IT profesionály (i když opravdoví geekové asi zvolí gentoo :) ) a pro serverové nasazení- proto taky vychází v delších cyklech, aby bylo vše spolehlivě odladěno. Pro začátečníka opravdu nezbývá než doporučit mandrivu nebo ubuntu (novell mi přijde takový "hodně kancelářský" ), pokud je navíc nováček slabší v angličtině, pak jednoznačně ubuntu, protože české ubuntu forum je na opravdu dobré úrovni a je tam dost lidí ochotných pomoci. Sám jsem kdysi zkoušel suse (dnes novell), poté mandrivu (2006 profipack) a dnes používám ubuntu (kubuntu). Co se týkalo instalace na notebook- vyskytli se jen dva problémy a to: nefungoval zvuk- to ani nebyla závada, jen po instalaci byly všechny ovladače vlasitosti v ALSe na nule, a dále nefungovala wifi- systém kartu správně rozpoznal, ale proprietální ovladač prostě nefungoval. Velmi příjemné překvapení naopak bylo, že fungovaly všechny funkce s klávesou Fn a to včetně OSD zobrazení i otočný ovladač hlasitosti. Pro úplnost používám Ubuntu 8.04 HH.
HP 4520s WT290EA#ARL

Toshiba Satellite A200-1ZB

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 23 zář 2008 14:35

Ja pouzivam Fedoru (9), coz je zrovna dost bleeding edge distribuce, ale take naopak dost inovativni - v drivejsich verzich jsem treba nebyl schopny rozjet wifinu, se zvukem jsem si musel hrat. Mandrivu jsem tez zkousel, ale dle meho na Fedoru nema. Nova F9 uz naopak jak zvuk tak i wifinu dokaze zprovoznit na ciste instalaci. Coz je zrejme funkce nove verze networkmanageru, coz je zas prave vyhoda inovativni stranky Fedory... mit vsechno nejnovejsi.

xmarek
píše často
Příspěvky: 447
Registrován: 12 zář 2007 16:06
Bydliště: Ostrava a okolí

Příspěvekod xmarek » 23 zář 2008 19:04

Solitary píše:xmarek: Mozna ze Debian vychazi pomaleji, ale ono ani ty bleeding edge distribuce nejsou uplne to nejlepsi.
Já jsem to sem uvedl jen z důvodu, že nemá nejnovější kernel a tím pádem není ani dobrá podpora pro nejnovější hardware např. notebooku. O stabilitě Debianu se s nikým nebudu přít. Dle mého názoru je to jedna z nejlepších distribucí vůbec. Mě, ale osobně nevyhovuje právě proto, že s ní a) nemám tak velké zkušenosti jako se Slackware a b) na můj vkus mi připadne příliš velká (samozřejmě se dá osekat nebo nainstalovat volitelné části, ale nebaví mě se probírat tím co nevím k čemu je nebo to nechci.
To je taky důvod proč miluji Slackware. Ale samozřejmě je to dle mnohých jedna z nejhorších distribucí vůbec. Např. balíčkový systém :D Ale když uživatel ví co dělat, dá se udělat Slackware dle obrazu svému. Ale začátečníkovi bych ji nedoporučil. Na začátku tam nefunguje na notebooku skoro nic. :D Takže sehnat nový kernel, nějaký ten patch, nejnovější ALSA apod., :D
Celý život bojuji s průměrností. :(

AGO
občas něco napíše
Příspěvky: 60
Registrován: 02 srp 2008 21:21

Příspěvekod AGO » 24 zář 2008 11:45

Pocujte, teraz som mal trochu casu a isiel som chcel som ho vyriesit na riesenie problemov s NB...a kukam ze ste mi vlastne neporadili ako sa dostat do konzoly, ked mam iba Vista Recovery Disk. Ked to nabootujem, tak mi to chce hned instalovat Vistu, ale ja chcem len recovery console a chcem opravit MBR...viete poradit?

Dorota
píše často
Příspěvky: 291
Registrován: 12 zář 2008 13:33

Příspěvekod Dorota » 24 zář 2008 12:05

S recovery diskem se ti to asi nepodaří. Přečti si celou předchozí stránku.
HP 4520s WT290EA#ARL

Toshiba Satellite A200-1ZB

AGO
občas něco napíše
Příspěvky: 60
Registrován: 02 srp 2008 21:21

Příspěvekod AGO » 24 zář 2008 15:29

Aha, mas pravdu. Dakujem.


Zpět na „LINUX a další OS“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CCBot a 0 hostů