PUMA vs. Linux

LINUX, MAC OS a další co lze nainstalovat na notebooky. Dostribuce, ovladače, jak to funguje atp.

PUMA pod Linuxem:

Prekvapila, jede to lip, nez jsem cekal(a).
4
50%
Zdesila, nefunguje skoro nic.
1
13%
Neco mezi, jeste to proste neni ono.
3
38%
 
Celkem hlasů: 8

vito45
guru
Příspěvky: 963
Registrován: 07 lis 2006 16:51
Bydliště: blizko PO, intrak: KE J9, Slovensko

Příspěvekod vito45 » 16 úno 2009 08:25

keď skúsiš live cd nič tým nezkazíš, mal som vistu a ubuntu vedľa seba pol roku a nepozoroval som nejakú nenávisť medzi nimi hoci vista relatívne často padala ak som doinštaloval podporu pre ext partcie určenú pre XP

bratrekim
občas něco napíše
Příspěvky: 49
Registrován: 01 srp 2008 20:05

Příspěvekod bratrekim » 16 úno 2009 19:24

První distro, které jsem zkusil je Linux Mint 6

Funguje:

- dotekové tlačítko ovládání hlasitosti
- dotekové tlačítko wifi
- wifi
- power management a regulace větráku

Nefunguje:

- snižování jasu klávesou fn (jedině v ovládacím panelu mintu)
- spánek (uspí se a při probuzení se sekne, ale to může být i tím, že to bylo live CD)
- zvuk (ale hw se hlásí v pohodě...zkoušel jsem to taky jen na youtube přes firefox)

S power managementem je to polovičaté. Sice krásně ukazuje remaining time a procenta baterie, ale nezdá se mi, že by nějak šetřil. Jde mi o podtaktovánní CPU jako ve vistách. Podle frekvence roztáčení větráku soudím, že cpu i na baterii pražil 100%, což je u tohoto notebooku vražda a remaining time byl 1:30.

Jinak jsem velmi spokojen, zvlášť mne překvapilo to, že funguje dotekové ovládání hlasitosti. S wifi není žádný problém, všechno lítá daleko rychleji než ve vistách...paráda...

Dožral mě ale ten power management a nemožnost snižovat jas s fn. Jas na max není nic přijemného.

Já ale nejsem linux guru a mám jenom základní zkušenosti s xubuntu a debianem, takže ono to třeba nějak půjde...hodil by se návod.

Momentálně stahuju opensuse 11.1 x64...uvidíme, jak to bude vypadat. Někde jsem četl, že je v podpoře hw lepší.

Myslíte, že se nemusím bát ztráty recovery particie a vist, když při instalaci uberu z particie windowsu cca 25 gb a ostatní nechám tak?

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 16 úno 2009 19:41

Youtube je flash, a je mozne ze ti chybi knihovna libflashsupport...

Problematicke probouzeni ze spanku - muze byt problem driveru graficke karty, jestli mas ATI, tak se ani nedivim. Je tam problem ve znovuopetovnem nahozeni BIOSu graficke karty, jakmile totiz usne/vypne se grafika, uz se tezko nahazuje zpatky.

Jas - to je predpokladam otazka nejakych modulu v jadre, takze to muze byt tim LiveCD, pripadne by mozna pak stacilo zkompilovat jadro.

Power managment CPU - staci nainstalovat Cpufreq

bratrekim
občas něco napíše
Příspěvky: 49
Registrován: 01 srp 2008 20:05

Příspěvekod bratrekim » 16 úno 2009 19:54

Jo, mám onu ATI Radeon HD 3200. Já osobně jsem nejprve odhadoval, že to je nedostupností mechaniky těsně po probuzení, takže se v systému vyhlásí kolaps. Ale byl to jen odhad...

Na tom youtube hrálo video normálně, nefungoval jenom zvuk.

S tím cpufreq si mně navnadil, to zní dobře.

A co se týče toho jasu...kdesi jsem teďka vyčetl že je potřeba jenom malá úprava v nějakém confugu.

Ještě se na to podívám a rozmyslím, jestli instalovat.

Btw. je 64 bitová verze dobrá volba?

centos
guru
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod centos » 16 úno 2009 20:18

Jj, flash je součástí distribuce.

S tím spánkem mi to taky dělalo; při pokusu o probuzení se jakoby rožnul monitor, ale přesto zůstal černý. V poslední době už mi to nedělá a spánek funguje dobře (nějaká aktualizace?).

Jas mi šel automaticky, stejně tak myslím i zvuk. Ale teď mluvím o nainstalovaném Mintu.

cpufreq by měl být součástí, zkus schválně v terminálu cpufreq-info, jestli ti něco vyjede
stačí kliknout pravým na panel, dát přidat a najít applet "Sledování změny frekvence CPU", pak bude možno frekvenci měnit, či nastavit automatické škálování. A i kdyby ti to nedovolilo autmaticky, jde to jednoduše zprovoznit.

Pokud by ti ani potom nešel měnit ten jas, možná bude stačit nastavit fixní hodnotu pro provoz ze sítě, nebo z baterie. Tak jako ve Windows.

Co se týče rozdělení disku, tu skrytou partition bys měl vidět, a pokud ano, neměl bys ji pak vědomě (ani omylem) poškodit. Před zmenšením partition s Windows defragmentuj.
ASUS F3Ka, Arch linux
bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 16 úno 2009 21:46

Nemluvil jsem o flash playeru, ale jen o knihovne pro flash... nektere distribuce toto sice maji poresene, ale ja osobne vim jen o jedne (Fedora 10), takze jinak pro audio ve flashy je potrebne libflashsupport ;) mit nainstalovany flash player balik tedy nestaci

bratrekim
občas něco napíše
Příspěvky: 49
Registrován: 01 srp 2008 20:05

Příspěvekod bratrekim » 17 úno 2009 18:31

Dnes jsem zkusil openSUSE a Fedoru (obojí jen live cd).

Byl jsem zrovna žel offline a moc jsem si s tím nepohrál, ale...

Opensuse je sice úžasný s tím svojím Yastem, ale nezdál se mi tak svižný jako fedora a nikde, ani v yastu jsem nenašel způsob na změnu podsvícení. V power manageru nic.

Honem jsem z něj utekl a spustil fedoru 10. V té jsem ke svému překvapení nalezl nějaký applet do horní lišty na změnu jasu, což se mi zalíbilo. Možná bych takto dokázal i oželet ty funkční klávesy.

Na fedoře mi stejně jako v mintu nefungoval spánek. Fedora sice první dělala jakože se probouzí, display dokonce na chvíli naskočil, ale pak ratata čuňata spadl!

Ještě zkusím normální ubuntu, ale fedora mne láká nejvíc, tadyhle jsem našel velmi příhodný návod:

http://www.linuxzone.cz/index.phtml?idc ... #komentare

A tohle sem nepatří, ale když už se takhle bavíme...jak dobrý má fedora balíčkovací systém, podporu (hlavně českou) a aktualizace v porovnání s ostatními?

centos
guru
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod centos » 17 úno 2009 18:35

Ta změna jasu jde v pohodě i v Mintu a v Ubuntu.
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 17 úno 2009 19:07

Po nainstalovani systemu pujde zmena jasu nakonec vyresit ve vsech distribucich, toho bych se vubec neobaval...

Yast v OpenSUSE je v pohode, ja ho teda pouzival jen kdysi ve verzi OpenSuse 10.3, coz byla zprasena distribuce, a v te dobe me Yast opravdu nenadchl, co sem slysel tak se ale vyrazne polepsil... ale stejne davam prednost Red-Hatackemu YUMu ve Fedore, coz je opravdu jednoducha a zaroven mocna utilita a v pripade ze to clovek potrebuje, tak ma i GUI klienty (yumex treba) ... ale nemyslim si, ze je to nutny. PackageKit vystaci jako GUI klient, ono stejne clovek zustane u YUMu a na PackageKit ani nesahne, rychlost obsluhy a prehlednost se totiz neda srovnavat.

Aktualizace ma jinak Fedora dobre, jelikoz je to tzv. bleeding edge distribuce, tak je u ni zvykem, ze vetsinu softwaru ma v nejnovejsi verzi a kazda verze distribuce vychazi co pul roku, to ma samozrejme sve svetle, ale i tmave stranky. Fedora 10 vysla koncem listopadu, a v kvetnu uz prijde Fedora 11, ktera je ted uz sehnatelna v alfa verzi.

bratrekim
občas něco napíše
Příspěvky: 49
Registrován: 01 srp 2008 20:05

Příspěvekod bratrekim » 17 úno 2009 20:01

centos: to je mi jasné, že je to nějaký univerzální sw

Cpufreq změní takt cpu, snížím jas displaye a zbývá grafická karta. Mám integrovanou hd 3200, ve vistách catalyst control center. Tam můžu nastavit, že se karta bude chovat na baterii úsporněji, v linuxu ale něco podobného neznám. Nerad bych, aby slavný linux končil po hodině a půl na baterce...

Druhá věc, která mi vadí, je ten spánek. Doufejme, že to nějaká aktualizace už pořešila. Možná by se dal spánek nahradit hibernací...no...

centos
guru
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod centos » 17 úno 2009 20:13

S hibernací jsem měl ty problémy taky, ale jak říkám, už nemám.

Nevím jak jinde, ale v Mintu a Ubuntu po prvním spuštění nainstaluješ drivery na jedno dvě kliknutí. Nainstaluje se spolu s tím i jakási light verze Control Centeru, které volbu Powerplay obsahuje. Nakolik funguje ti ale neřeknu.
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

bratrekim
občas něco napíše
Příspěvky: 49
Registrován: 01 srp 2008 20:05

Příspěvekod bratrekim » 18 úno 2009 20:32

a ještě něco...

Kdybych se tedy rozhodl nainstalovat mint (popř fedoru...ale mint myslím více pasuje k mým linuxovým dovednostem)...

...nebylo by bezpečnější přímo ve windows oříznout ten oddíl s windows? Pak bych to dal na správné místo...

...taky by mě zajímalo, zda je nutné vytvářet swap oddíl...

...a jestli nevadí, že mám na disku už čtyři oddíly (resp svazky ve windows...C, recovery, hp tools a svoje data)

centos
guru
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod centos » 18 úno 2009 20:59

ad 1) bezpečnější než co? Můžes to zkusit, ale mně třeba Windows nechtěly zmenšit svazek na potřebnou velikost, takže jsem byl odkázán na gparted
ad 2) ten se vytvoří při instalaci automaticky na té oddělené partition
ad 3)

Kód: Vybrat vše

Rozdělení fyzického disku na logické diskové oddíly bývá uvedeno v tzv. Partition Table (tabulka rozdělení disku), která se nachází na úplně prvním sektoru disku (tzv. Master boot record, hlavní spouštěcí záznam). Nejčastější verze této tabulky umožňuje pouze čtyři záznamy, ale v případě většího počtu diskových oddílů na jednom médiu je možné v hlavní (primární) tabulce odkázat na takzvaný rozšířený diskový oddíl (extendend partition), na jehož začátku se opět nachází MBR s další tabulkou, ve které je uvedeno rozdělení extended partition na další oddíly.
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 18 úno 2009 22:01

Kdybych se tedy rozhodl nainstalovat mint (popř fedoru...ale mint myslím více pasuje k mým linuxovým dovednostem)
Nechapu :) co je na Mintu vic snazsiho? Uzivatelske utility maj obe distribuce... ale je fakt, ze kdyz centos rekne "jde to udelat na dve kliknuti" a ja kdyz ti na 3 odstavcich popisu funkci balickovaciho systemu, tak je to asi rozdil :D holt nejsem dobry PR...

centos
guru
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod centos » 18 úno 2009 22:34

:D
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..


Zpět na „LINUX a další OS“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CCBot a 3 hosti