Zdravím, chtěl bych se zeptat na jednu záležitost. Nejsem v tom natolik sběhlý. Mám MSI GX620X-061CZ a v něm je disk 320GB SATA I. Chtěl bych si přikoupit disk Toshiba 1TB SATA II (konkrétně tento : http://www.alza.cz/toshiba-2-5-1000gb-m ... 177592.htm ).
Otázka zní, jestli je to vůbec možné, dočetl jsem se, že konektory jsou naprosto stejné. Bude disk SATA II komunikovat s deskou správně ? Nebude třeba pomalejší než ten dosavadní ? Napište prosím.
Jo, a klidně napište i co si myslíte o značce, jestli je TOSHIBA dobrá (pač je to jediný TB disk s 5400ot./s). Děkuji předem za odpovědi.
Morris
GX620 - SATA I vs. SATA II
Morri_s:
SATA I dokáže reálně přenášet okolo 140MB/s. Rychlost nejvýkonnějších notebookových mechanických disků se pohybuje okolo 80 MB/s. SATA I není brzdou ani pro stolní 3.5 disky. Pouze pro SSD.
Jinak to je kompatibilní.
Je i dost možné, že ntb umí SATA II, ale kvůli disku jede jen na jedničku. Jak sjem psal, smysl by to ale i tak mělo akorát u SSD.
Na 9.5 vs. 12.5mm disky dej ale oprvadu pozor. Málokde se ty 12.5mm vejdou.
SATA I dokáže reálně přenášet okolo 140MB/s. Rychlost nejvýkonnějších notebookových mechanických disků se pohybuje okolo 80 MB/s. SATA I není brzdou ani pro stolní 3.5 disky. Pouze pro SSD.
Jinak to je kompatibilní.
Je i dost možné, že ntb umí SATA II, ale kvůli disku jede jen na jedničku. Jak sjem psal, smysl by to ale i tak mělo akorát u SSD.
Na 9.5 vs. 12.5mm disky dej ale oprvadu pozor. Málokde se ty 12.5mm vejdou.
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro
2 alfah4ns: Moc děkuji za kloudnou odpověď, dneska jsem harddisk kuchnul a mám těch 9,5mm, a myslím, že ty 3mm navíc bych tam už nenarval. To mě mrzí.
vrátím se k větě "Je i dost možné, že ntb umí SATA II, ale kvůli disku jede jen na jedničku." Omlouvám se, jestli je to hloupá otázka, ale kdyby deska uměla jen SATA I, tak je to stejně jedno, a SATA II rozjede i tak ?
Děkuji.
zde foto :
vrátím se k větě "Je i dost možné, že ntb umí SATA II, ale kvůli disku jede jen na jedničku." Omlouvám se, jestli je to hloupá otázka, ale kdyby deska uměla jen SATA I, tak je to stejně jedno, a SATA II rozjede i tak ?
Děkuji.
zde foto :
Ano. Ono jsou ty konektory úplně stejné a vzájemně kompatibilní. Jediný rozdíl mezi satou I, II a III je vyšší rychlost. prostě přenos je stejný, pouze je vyšší frekvence při přenosu:
http://cs.wikipedia.org/wiki/SATA
btw. je tam psáno i o použití jumperů pro nastavení sata u sata II disků. Ale neměl by být problém, většinou si deska s diskem poradí bez nutnosti nějakého nastavování.
I tak si myslím, že deska ve skut. umí SATA II a jen tamn prostě máš sata I disk
Mám totiž stejný případ - 3 roky starý Dell D630, nový sata II disk a CrystalDiskInfo mi u primárního disku hlásí přenosový režím SATA II
Prostě v té době už sata II bylo
http://cs.wikipedia.org/wiki/SATA
btw. je tam psáno i o použití jumperů pro nastavení sata u sata II disků. Ale neměl by být problém, většinou si deska s diskem poradí bez nutnosti nějakého nastavování.
I tak si myslím, že deska ve skut. umí SATA II a jen tamn prostě máš sata I disk
Mám totiž stejný případ - 3 roky starý Dell D630, nový sata II disk a CrystalDiskInfo mi u primárního disku hlásí přenosový režím SATA II
Prostě v té době už sata II bylo
Děkuji za odpověď. Moje MSI je přesně 2 roky staré, před vánoci mi vypršela záruka, takže teoreticky by měl umět SATA II, vše tomu nasvědčuje, ale jistota je jistota. Kdybych se nezeptal, tak ani nevím, že je rozdíl v tloušťce disků. Ještě si pro jistotu někde seženu destičku o tloušťce raději 3,5mm a zkusím ji položit na disk a zavřít. Na tom krytu jsou takové plastové žebra, možná by šlo trochu je poupravit, pač 1TB je pořád víc jak 750GB .
Dík.
Edit: nevešel by se , i kdybych kryt upravil, tak by se hrana disku opírala o část krytu
Dík.
Edit: nevešel by se , i kdybych kryt upravil, tak by se hrana disku opírala o část krytu
njn. Ono se ty 12.5mm disky vlezou jen do něktecých vyloženě velkých herních bestií, popř. max. v rámečku do slotu mechaniky. pač ty většinou mají 12.7.