Samovolné vypínání NTB
Samovolné vypínání NTB
Ahoj. Mám takový menší problém. (Alespoň doufám, že menší) Když hraju hru STALKER, tak se mi po nějaké době vypne sám od sebe notebook. Jsem si zcela jist, že ho nevypínám já nějakým neopatrným zacházením s funkčními klávesy. Moje teorie je asi taková, že se notebook přehřeje, protože na pravé straně celkem vře, a protože je tam nějaká pojistka kritické teploty, tak se to vypne, aby se to nespálilo...ale opravdu nevím. U jiné hry jse to nestávalo.(racedriver GRID, Crysis atd...). A tam byl ten no¨tebook taky dost teplý. Díky za odpovědi.
Notebook mám asus F3KA-AP012. Drivery na grafiku mám ty původní. stáhlé přímo od asusu. Kdysi sem tam míval i ty na desktop grafiku HD 2600, ale před nedávnem sem reinstaloval systém a dal sem tam ty drivery co k tomu měly být. Jinak visty mám bez SP1, ale to asi není tak důležité. a čím bych mohl změřit tu teplotu? Rád bych nějakou jednoduchou utilitku, která se nebude nijak bít s P4G atd.
Taky by bylo dobré nainstalovat RivaTuner http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ ... vatuner/?g[hledano]=rivatuner&g[oz]=2.06 , najdeš v něm grafy frekvencí a teplot grafiky, a nabící i možnost zobrazení teploty přímo ve hře, v levém horním rohu.
Taky je to dobrý taktovací nástroj, ale zkoušet to nedoporučuju, pokud si nebudeš opravdu jistej tím, co děláš, a vůbec - jak koukám ten Asus asi nebude mít nejlepší chlazení, takže bez nějakýho jištění se do toho vůbec raději nepouštět
Co se týče ovladačů, doporučuju stahovat vždy ty nejnovější z http://laptopvideo2go.com (pro tuto chvíli jsou to tyhle http://laptopvideo2go.com/forum/index.p ... opic=20455 , máš tam i návod k instalaci).
Edit: Tak tohle platí pouze pro nVidia grafiky.
Tak to by bylo snad všechno co můžu poradit.
Taky je to dobrý taktovací nástroj, ale zkoušet to nedoporučuju, pokud si nebudeš opravdu jistej tím, co děláš, a vůbec - jak koukám ten Asus asi nebude mít nejlepší chlazení, takže bez nějakýho jištění se do toho vůbec raději nepouštět

Co se týče ovladačů, doporučuju stahovat vždy ty nejnovější z http://laptopvideo2go.com (pro tuto chvíli jsou to tyhle http://laptopvideo2go.com/forum/index.p ... opic=20455 , máš tam i návod k instalaci).
Edit: Tak tohle platí pouze pro nVidia grafiky.
Tak to by bylo snad všechno co můžu poradit.
Naposledy upravil(a) kojot dne 07 zář 2008 22:08, celkem upraveno 1 x.
Oh, moje chyba, neuvědomil jsem si tu ATInu. A s ASUSy nemám prakticky žádné osobní zkušenosti, jen vyčtené uživatelské, a pokud paměť neklame, tak on sám uvedl, že se ten notes při hraní citelně dost zahřívá. Uvidíme až změří teploty.
A když uz jsme oba takovi perfekcionisti,
*teploty
*cistym
* , (mezera) ° , S (mezera) °
Jednu mezeru si měl správně, smekám
A když uz jsme oba takovi perfekcionisti,
*teploty
*cistym
* , (mezera) ° , S (mezera) °
Jednu mezeru si měl správně, smekám

Tak ten SP1 nepomohl, chvíli se zdálo že jo, ale pak se problém začal opakovat.
Programem SpeedFan jsem měřil teploty. Při normálním používání ntb (všechno kromě her) je teplota v rozmezí od 67 do 75 stupňů. při hraní stalkera se teplota vyšplhala až k 90! nemohl sem změřit teplotu, při které se ntb vypne, ale i tak to bylo naměřené cca po 45 min. hraní. A to mám odšroubovanou tu plastovou krytku ze spodní strany... když je to zakrytované tak to bude stupňů asi více a ntb se vypne dříve. Jediná věc, která mě napadla by mohlo být ještě snížení napětí procesoru, přes nějaký program. Celkem mě překvapuje že u crysis se nevypínal a vždy to nějak ustál. Teplota byla taky celkem dost vysoká i když sem ji nemeřl, ale podle hmatu na klávesnici bych řekl že v nich velký rozdíl nebyl.
No. asi je štěstí že se vypne než aby z ničeho nic vyhořel.
P.S. Pro těch pár rýpalů co jsou na fóru...opravdu vím, že asus nemá ideální chlazení a že toshiba je v tomto ohledu určitě lepší.
Díky za odpovědi.
Programem SpeedFan jsem měřil teploty. Při normálním používání ntb (všechno kromě her) je teplota v rozmezí od 67 do 75 stupňů. při hraní stalkera se teplota vyšplhala až k 90! nemohl sem změřit teplotu, při které se ntb vypne, ale i tak to bylo naměřené cca po 45 min. hraní. A to mám odšroubovanou tu plastovou krytku ze spodní strany... když je to zakrytované tak to bude stupňů asi více a ntb se vypne dříve. Jediná věc, která mě napadla by mohlo být ještě snížení napětí procesoru, přes nějaký program. Celkem mě překvapuje že u crysis se nevypínal a vždy to nějak ustál. Teplota byla taky celkem dost vysoká i když sem ji nemeřl, ale podle hmatu na klávesnici bych řekl že v nich velký rozdíl nebyl.
No. asi je štěstí že se vypne než aby z ničeho nic vyhořel.

P.S. Pro těch pár rýpalů co jsou na fóru...opravdu vím, že asus nemá ideální chlazení a že toshiba je v tomto ohledu určitě lepší.

Díky za odpovědi.
No takže jsem si tam nainstaloval NHC a podle něj se mi vypne při kritické teplotě 95° C, čemuž to tak odpovídá. zkusím nějak doladit ještě to napětí. Třeba to pomůže. Ještě bych se rád zeptal, i když to pro vás bude asi jako naprosto banální otázka, ale jak funguje ta pasta, a kam se aplikuje... mám sice svou představu, ale ruku do ohně (ani na vlastní cpu) bych za to nedal. 

Sundas chladic (cca5 sroubikov) vycistis napr. hadrik z lihom zvisky povodnej pasty nechas vyschnut-nedotykas sa toho...A natres novu(navod bude pri paste ako) vacsinou staci par kvapike ono sa to uz roztlaci....
samozrejme aplikujes na grafiku aj procesor Ale ak si to nikdy nerobyl daj to do ruk niekomu kto sa vyzna...
(PS: pozor na staticku elektrinu)
Takze pre doplnenie spytal som sa centos-a na teploti nech namerie v roznej zatazi a dosahuje to tak maximum 80C bratranec ma tiez F3Ka a nad 77C sa to pri normalnom sposobe pouzivania v ziadnej hre nedokaze dostat..( a hra napr. Age of Conna 10 h nonstop uz teplota viac stupnut nemoze a to boli letne horucavy )
V pokoji ma ten book okolo 50C teda uplne bez zataze a podtaktovany...
samozrejme aplikujes na grafiku aj procesor Ale ak si to nikdy nerobyl daj to do ruk niekomu kto sa vyzna...
(PS: pozor na staticku elektrinu)
Takze pre doplnenie spytal som sa centos-a na teploti nech namerie v roznej zatazi a dosahuje to tak maximum 80C bratranec ma tiez F3Ka a nad 77C sa to pri normalnom sposobe pouzivania v ziadnej hre nedokaze dostat..( a hra napr. Age of Conna 10 h nonstop uz teplota viac stupnut nemoze a to boli letne horucavy )
V pokoji ma ten book okolo 50C teda uplne bez zataze a podtaktovany...
Tak teploti F3Ka su spomenute aj tu http://notebooky-forum.notebook.cz/view ... 3&start=15 a osobne skusenosti mi hovoria ze je to pravda..Ja tam ziadne prehrievanie nevidim ved to nema ani 80C...A cez 80C sa mi to nepodarilo ziadnim sposobom zahriat(maximalne keby som zapchal chladenie
)